© Getty Images

Erven en schenken anders belast

De belasting op erfenissen en schenkingen staan in de belangstelling, omdat ze ook een politiek thema zijn, en de federale/ regionale/ Europese verkiezingen niet meer veraf zijn. Hoe zit het vandaag?

Wat we betalen op erfenissen en schenkingen is al meermaals voer voor politieke discussie geweest. De ene partij legt vooral de focus op het feit dat geschonken of geërfd geld al eens belast geweest is, en het vooral een ‘belasting op verdriet’ is. De andere partij zal eerder het herverdelende karakter beklemtonen.

En moet er een verschil zijn tussen erven en schenken? Of tussen roerend of onroerend goed geschonken krijgen? Of tussen de gewesten? Want ons erfrecht (wie erft?) is een federale materie, maar de belasting die we daarop betalen is een bevoegdheid van de gewesten. En die leggen andere klemtonen.

Hieronder de tarieven van de Vlaamse erf- en schenkbelasting.

Roerend of onroerend

Voor roerend goed – geld bijvoorbeeld – maakt het een groot verschil of je het erft of geschonken krijgt. Geld kan je schenken via een hand- of bankgift. Je kan de schenking laten registreren. Dan moet er schenkbelasting betaald worden. Het is een vlak tarief, dat niet stijgt naargelang je meer geschonken krijgt. In Vlaanderen is het tarief 3% in de rechte lijn en 7% voor anderen. Kies je voor deze manier, dan maakt het niet uit of de schenker eventueel overlijdt binnen de 3 jaar na de schenking. Maar je kan er ook voor kiezen de som belastingvrij te schenken via een hand- of bankgift. Dan betaal je weliswaar geen registratierecht, maar overlijdt de schenker binnen de 3 jaar na de schenking, dan wordt het geschonken bedrag bijgeteld bij de som waarop erfbelasting moet betaald worden.

Voor onroerend goed heb je geen keuze: schenk je een huis aan je kind, dan moet je naar de notaris en moeten er schenkingsrechten betaald worden. In 2015 werden de schenkingstarieven voor onroerend goed in Vlaanderen wel verminderd. Maar ze liggen hoger dan voor roerend goed en bovendien zijn ze progressief.

Vlaams tarief schenking onroerend goed in rechte lijn en tussen partners (Deze tarieven zijn van toepassing op alle akten verleden vanaf 1 juli 2015).

Vanaf 0.01 tot en met 150.000 euro >>> 3 %

Vanaf 150.000,01 tot en met 250.000 euro >>> 9 %

Vanaf 250.000,01 tot en met 450.000 euro >>> 18 %

Vanaf 450.000,01 euro >>> 27 %

Erven of schenken

Er is ook nog altijd een verschil tussen erven en schenken. Zoals gezegd kan je roerend goed belastingvrij (zonder registratie) of aan een laag, vlak tarief (3/7% in Vlaanderen) schenken. Laat je diezelfde som erven, dan zal degene die erft een hogere belasting betalen vanaf een bepaalde som (boven 50.000 euro). De erfbelasting is immers progressief. Voor roerend goed is dat hetzelfde tarief als voor onroerend. In Vlaanderen wordt de erfenis eerst gesplist in een roerend en onroerend deel. Op elk deel worden dan de tarieven toegepast.

Tarief erfbelasting in Vlaanderen in rechte lijn en tussen partners

vanaf 0.01 tot en met 50.000 euro >>> 3%
vanaf 50.000,01 tot en met 250.000 euro >>> 9%
vanaf 250.000,01 euro >>> 27%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content