© Getty Images

Kan je nog altijd registratierechten ‘meenemen’?

In het Vlaams gewest werd ooit het systeem van ‘meeneembaarheid van de registratierechten’ ingevoerd, als je een pand kocht en al registratierechten had betaald op een vorig pand. Zo moest je niet de volle pot betalen. Bestaat dit nog?

Wie een huis of grond koopt, betaalt registratierechten, nu verkooprecht genoemd.

Dankzij het systeem van de meeneembaarheid kon je in het Vlaams gewest onder bepaalde voorwaarden een deel van je op een vorige aankoop betaalde registratiebelasting recupereren (door een verrekening met de nieuwe of een teruggave). Toen het systeem werd ingevoerd in 2002, lagen de tarieven van het verkooprecht hoger dan vandaag. Tot 2002 betaalde je 12,5%, vanaf toen 10%. Later werden de tarieven in Vlaanderen nog verschillende keren verlaagd.

Vlaanderen koos dus voor een verlaging van de tarieven, wat het systeem van de meeneembaarheid deed uitdoven. Het doofde al uit sinds 1 januari 2022, maar tot 1 januari 2024 was er nog een overgangsmaatregel. Kwam je voor de aankoop van je gezinswoning zowel in aanmerking voor het verlaagde tarief van 3% of 1% én voor meeneembaarheid? Dan moest je een keuze maken: ofwel koos je voor het oude tarief van 6% of 5% in combinatie met meeneembaarheid, ofwel koos je voor het nieuwe tarief van 3% of 1% zonder toepassing van de meeneembaarheid.

Maar dus ook deze overgangsmaatregel stopte begin dit jaar. Vandaag betaal je volgend tarief in Vlaanderen:

– Voor onbebouwde landbouwgronden: 10%

– Voor een woning die niet je enige en eigen woning is, een tweede verblijf bijvoorbeeld : algemeen tarief van 12%

– Voor je enige en eigen woning betaal je een verlaagd tarief van 3%. Het moet daarbij gaan om de aankoop van de hele volle eigendom. Aankoop van een onverdeeld deel van een woning die niet leidt tot de verkrijging van de gehele volle eigendom en aankoop van de blote eigendom of vruchtgebruik volstaan dus niet. En je mag geen volledige en volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Als je de woning bovendien binnen de 6 jaar ingrijpend energetisch renoveert of als het een beschermd monument is, betaal je 1%. Er is ook nog een bijkomende vermindering als het om een bescheiden woning gaat, behalve als het om een beschermd monument gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content