© Getty Images/iStockphoto

“Wat kan ik doen tegen overmatig zweten?”

“Eet ik warme soep, dan parelen de zweetdruppels op mijn voorhoofd. Ik heb ook snel last van okselvijvers en klamme handen. Valt hier wat aan te verhelpen?” Dat vroeg een lezer ons.

“In de meeste gevallen kan bij overmatig zweten geen precieze oorzaak aangeduid worden. Komt het vooral lokaal voor aan oksels, handen, voeten of hoofd, dan heeft het vaak te maken met familiale aanleg. De zweetreflex die wordt aangestuurd door het sympathische zenuwstelsel is dan om een onbekende reden ontregeld waardoor de zweetklieren overactief worden. Bij overgewicht duikt het ook meer op. Daarnaast kunnen er soms medische problemen aan de basis liggen zoals diabetes, hormonale stoornissen of schilklierproblemen”, legt dermatoloog prof. Reinhart Speeckaert (UZ Gent) uit.

Aluminiumzouten, botox en ‘badjes’

Het goede nieuws is dat er een heel gamma aan oplossingen voorhanden is. De eerste manier is het gebruik van een antiperspirant, een wat sterkere versie van de klassieke deodorant. Zo’n antiperspirant bevat een lage concentratie aan aluminiumzouten wat de zweetklieren blokkeert. “Dat effect houdt ongeveer een dag aan. Bij meer hardnekkige klachten zijn er andere opties zoals het gebruik van botuline toxine-injecties. Die stof – beter bekend als botox – remt de vrijgave van een bepaalde stof af aan het uiteinde van de zenuwen zodat de zweetklieren geen prikkels meer ontvangen om te transpireren. Dat is veruit het meest effectief onder de oksels maar na zo’n 3 à 6 maanden heb je een nieuwe inenting nodig. Doordat dit alleen lokaal werkt, kan je lichaam afkoelen via de overige zweetklieren. Voor handen en voeten is dit niet ideaal omdat het ook de spieren wat verlamt waardoor je je handen moeilijker kan gebruiken.”

Een handige oplossing voor thuisgebruik zijn speciale ‘badjes’ of iontoforese. Hierbij breng je je handen of voeten in een badje met daarin een zwakke elektrische stroom, die inwerkt op de zweetkanaaltjes in de opperhuid. Ook dit moet je 1 à 2 keer per week herhalen.

Nieuwe zalf

Omdat bij zweten vooral de stof acetylcholine een prikkelende rol speelt, is er ook medicatie die specifiek hierop inwerkt. “Anti-cholinerge pillen hebben een snel effect op je zweetproductie maar kunnen soms ook bijwerkingen geven zoals een droge mond en ogen. Recent is er ook een nieuwe zalf op de markt gekomen die je op de oksels aanbrengt en die hetzelfde effect heeft.”

Chirurgie en laser

Een meer definitieve oplossing is via chirurgie een deel van de zenuwen doorknippen die de zweetklieren aansturen. “Nadeel is dat 1 op de 4 mensen nadien op andere plaatsen overmatig gaan zweten.” Een nieuwe oplossing bij overdreven okselzweten is een laserbehandeling (miraDry) met een toestel dat via warmte de lokale zweetklieren blijvend uitschakelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content