KUNST, ARCHITECTUUR EN LANDSCHAP © Kristof Vranken/Z33 - Dré Wapenaar Tranendreef

Kunst in openlucht

Sommige kunstwerken komen niet tot hun recht aan een muur in een museum, maar moeten kunnen ademen in de buitenlucht. Deze kunst in openlucht troept samen in parken en bossen, of je komt ze haast toevallig tegen tijdens een wandeling in de natuur of in de stad.

Kunst, architectuur en landschap

De indrukwekkende doorkijkkerk van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh dook al verschillende keren op in top 10-lijstjes van Belgische toeristische trekpleisters.

Maar het kerkje, gebouwd met stalen lamellen, maakt deel uit van een kunstroute met twaalf installaties tussen Genk, Hasselt en Borgloon. De kunstwerken van o.a. Rinus Van de Velde, Aeneas Wilder en Fred Eerdekens laten je met een andere blik naar het landschap kijken.

Kunst in de open ruimte, Hasselt, Genk, Borgloon-Heers. www.z33.be/bezoek/kunst-in-de-open-ruimte

Work in progress

WORK IN PROGRESS
WORK IN PROGRESS© Tinneke Schuurmans – Andries Botha, You can buy my heart and my soul

De Verbeke Foundation is een privé-initiatief van kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke-Lens. Naast een natuurgebied van 12 ha, staan op het terrein ook 20.000 m2 overdekte ruimten. De presentatie van de kunstwerken is onaf, in beweging, slordig, onharmonieus,... zoals de wereld buiten de museummuren, klinkt het. De kunstliefhebbers hebben een voorkeur voor werken van bioartiesten en kunstenaars die levende materialen gebruiken. Er zijn op de site ook geregeld artiesten aan het werk, zoals o.a. Koen Deprez en Joost Pauwaert.

Verbeke Foundation vzw, Kemzeke. Do-zo, 11-18 uur. www.verbekefoundation.com

Vreemde creaturen

VREEMDE CREATUREN
VREEMDE CREATUREN© Chr.PIEMAN

In de bossen rond Ellezelles, nabij Ronse, dwalen vreemde creaturen rond. Ze zijn ontsproten uit de fantasie van de plaatselijke kunstenaar Watkyne. Van 1984 tot aan zijn dood creëerde hij elk jaar nieuwe figuren bij en gaf ze een plaatsje op een wandelparcours van zo’n 7 km. De heksen, weerwolven, kabouters en andere magische wezens zijn gemaakt van beton, brons, polyester of recyclagemateriaal en zelfs de bomen kregen ogen. Naast de kunstwerkjes, kan je je ook vergapen aan de mooie vergezichten van het Pays des Collines en de Vlaamse Ardennen.

Le sentier de l’étrange, Ellezelles. www.ellezelles.be

Belgische kunst

BELGISCHE KUNST
BELGISCHE KUNST© Jean Housen – Jo Delahaut, Esplanade 1984

Sart Tilman is een klein dorpje in de buurt van Luik, met een openluchtmuseum van liefst 700 ha. Het museum, dat beheerd wordt door de Universiteit van Luik en de Franse gemeenschap, spitst zich vooral toe op de hedendaagse openluchtbeeldhouwkunst in Franstalig België. Veel kunstwerken werden voor de site zelf gecreëerd en gaan vaak volledig in de omgeving op. De werken die niet speciaal voor het park werden gemaakt, werden achteraf zo goed als mogelijk in het decor geïntegreerd. Werk van o.a. Pierre Alechinsky, George Grard, Luis Salazar en Rik Wouters.

Musée en plein air, Sart Tilman. http://www.museepla.uliege.be/nl/accueil-nl/

Meer dan 100 jaar beeldhouwkunst

MEER DAN 100 JAAR BEELDHOUWKUNST
MEER DAN 100 JAAR BEELDHOUWKUNST© ChrisBurdenBeamDropAntwerp

Het bekendste openluchtmuseum van Vlaanderen is wellicht het Middelheimmuseum in Antwerpen. In 50 jaar tijd verzamelde het zo’n 1.800 kunstwerken, waarvan een deel tentoongesteld staat in het prachtige landschapspark van 30 ha. De stukken van o.a. Auguste Rodin, Henri Moore, Rik Wouters, Ai Weiwei, Richard Deacon,... overspannen meer dan 100 jaar beeldende kunst. Naast het beheren van de indrukwekkende vaste collectie, organiseert het museum heel regelmatig solo- en groepstentoonstellingen in het park.

Middelheimmuseum, Antwerpen. Di-zo, 10 tot 20 uur, afhankelijk van het seizoen. www.middelheimmuseum.be

Poëzie in de stad

Het moeten niet altijd constructies zijn, ook woorden kunnen impact hebben wanneer je ze in de buitenlucht leest of declameert. Daar gaan verschillende poëzieroutes door Gent vanuit. Sinds 2000 zijn op vaak onverwachte plekken in de binnenstad gedichten aangebracht: op de Gras- en Korenlei, in het Graffitistraatje, verwerkt in een kunstwerk,... De leveranciers van die mooie woorden zijn niet van de minste: Paul van Ostaijen, Benno Barnard, Maurice Maeterlinck, Bart Moeyaert,... Voor kleine taalvirtuoosjes is er een kinderpoëzieroute, maar daarvoor moet je eerst het kleurrijke boekje met gedichten en opdrachten downloaden.

Poëzieroutes, Gent. www.poeziecentrum.be

141 km kunst

Kunst in openlucht

Een ideale route voor sportieve kunstliefhebbers zijn de Kunstpaden Condroz-Famenne of Sentiers d’art. Op het wandelpad van 141 km bots je op 42 kunstwerken in de natuur. Het pad kruist de gemeenten Ciney, Gesves, Hamois, Havelange, Ohey en Somme-Leuze. Je kan de route tijdens een meerdaagse wandeltocht afstappen en logeren in de zeven artistieke en poëtische schuilplaatsen. Wil je deze kunst op een rustiger tempo ontdekken, dan kan je de bewegwijzerde wandellussen van 6 tot 16 km volgen. Er lopen ook fiets- en mountainbikeroutes langs de werken.

Kunstpaden, Condroz-Famenne. http://www.sentiersdart.be/

Met zand en schelpjes

MET ZAND EN SCHELPJES
MET ZAND EN SCHELPJES© Beaufort – Nick Ervinck

Om de drie jaar vindt aan onze kust de kunsthappening Beaufort plaats. Dan palmen tientallen kunstenaars de zeedijk, stranden en duinen van de volledige kustlijn in. De kustgemeenten kochten uit de vorige edities verschillende kunstwerken aan, waardoor een permanent Beaufort Beeldenpark is ontstaan. Misschien ben je geen fan van de ‘gedeukte blikkendozen’ van Arne Quinze op de dijk van Oostende of de groot uitgevallen baby’s van David Cerny aan het casino van Blankenberge, maar Beaufort toont het kruim van de hedendaagse beeldhouwkunst over een lengte van 67 km. Ontdek de zowat 30 installaties met de fiets of met de kusttram.

Beaufort Beeldenpark, de kust. www.beaufortbeeldenpark.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content