Opnieuw witte neushoorns in de Antwerpse ZOO
De zware jongens zijn terug in ZOO Antwerpen. Twee jonge witte neushoorns, Timbo (3) en Amiri (3), namen hun intrek in het historische Rundergebouw op de vernieuwde, uitgebreide Savanne.
Om de dieren een ruime thuis te geven, voerde de dierentuin enkele indrukwekkende vernieuwingen door. De Savanne is nu dubbel zo groot en het historische Rundergebouw kreeg een nieuwe bestemming als neushoornverblijf.
Nabij de Egyptische tempel wonen de giraffen en zebra’s al een tijd samen. Door een nieuwe doorgang achter het Varkensgebouw is hun savanne nu meer dan dubbel zo groot. Aan de andere kant kreeg het domein voor het historische Rundergebouw een nieuwe bestemming: een thuis voor twee witte neushoorns.
Gemengde Savanne
“De giraffen blijven op hun gedeelte waar ze genieten van een nieuwe waterpoel. De zebra’s kunnen vlot de Savanne op en er de nieuwe indrukwekkende bewoners ontdekken”, legt coördinator Jan Dams uit. In de toekomst zullen ook antilopen en kleine zwijnen van het grote neushoornperk kunnen genieten. Een gemengde Savanne, net als in de natuur.
De komst van neushoorns Timbo uit het Franse Amneville en Amiri uit het Duitse Münster zorgt voor extra vernieuwingen. Op het nieuwe gedeelte van de Savanne is een modderbad en zandbaden voorzien. Dat is een echt genot voor neushoorns. Maar ook voor de antilopen en zebra’s zijn er plekjes voor zen-momenten gecreëerd. Daar kunnen de neushoorns niet komen, want de openingen tussen de rotsen zijn er smaller dan de dieren breed zijn. Zo kan elk dier even afstand nemen als het daar behoefte aan heeft. Zij zijn tenslotte de tweede zwaarste landdieren op aarde.
Bulldozers
“Beide dieren zijn jonge mannetjes, die tot wel 3.600 kilogram kunnen wegen en een voorste hoorn van wel 60 centimeter lang kunnen krijgen. Zij verlaten hun moeder rond de leeftijd van drie jaar. In de natuur vormen zij dan samen een tijdelijke groep met dieren van dezelfde leeftijd. Later kunnen zij er zelf op uit trekken om elders kweekman te worden,” legt coördinator Jan Dams uit. ZOO Antwerpen neemt met deze nieuwe bewoners dan ook deel aan het internationale kweekprogramma.
Een geklasseerd verblijf
De bedreigde bulldozers hebben niet alleen veel plaats, maar ook een stevig verblijf nodig. Om het historische Rundergebouw helemaal neushoorn-proof te maken, werden onder meer de vloer en de authentieke pilaren verstevigd. Dankzij de brede openingen kunnen de dieren gemakkelijk en veilig manoeuvreren. Maar dat is niet vanzelfsprekend, want de dieren nemen hun intrek in een gebouw dat geklasseerd is als historisch erfgoed.
“Nu combineren we onze waardevolle geschiedenis met de hedendaagse vereisten voor dierenwelzijn. Dat betekende een grondige renovatie van het interieur van het Rundergebouw. Ook langs de buitenkant is het vernieuwd. De historische stallen hebben een gerestaureerd rieten dak, kwalitatief houtwerk, nieuwe ramen en recent schilderwerk. In het totaal heeft de renovatie drie jaar geduurd”, zegt algemeen directeur, Dries Herpoelaert. Nu stralen de gebouwen weer de grandeur van de pittoreske cottagestijl uit, zoals architect Emile Thielens het in 1908 liet bouwen.
Weetjes
– ‘Witte’ neushoorns zijn grijs. Ze komen aan hun naam door een verkeerde vertaling uit het Afrikaans. Daarin hadden ze het over ‘wijd’, omdat die neushoorns een brede bovenlip hebben. De Engelsen verstonden ‘white’ in plaats van ‘wijd’ en zo komt de soort aan haar bizarre naam.
– De hoorns van neushoorns zijn gemaakt uit keratine, net zoals onze nagels en haren. Ze kunnen maandelijks 1,5 centimeter groeien, maar slijten ook af.
– De witte neushoorn heeft twee hoorns. De voorste is de grootste en kan wel 60 centimeter lang worden.
– In Azië zijn er volksgeloven die beweren dat de hoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft. Dat is niet waar. Toch blijft wrede stroperij voor de hoorn de grote bedreiging voor de neushoorn.
– Ooit bestonden er 165 neushoornsoorten, nu nog vijf. De witte en zwarte neushoorn komen voor in Afrika. De Indische, Javaanse en Sumatraanse neushoorn in Azië. In ZOO Planckendael huisvesten we de Indische neushoorn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier