6 redenen om kerst door te brengen in winterwonderland Wenen
Sommige steden zijn onmiskenbaar verbonden met kerst. Wenen is zo’n stad: elegant, met keizerlijke allure en op haar mooist in de winter. Vooral wanneer kerstlampjes de meer dan 1.000 kerstkraampjes doen oplichten. Zes dingen die je zeker moeten doen tijdens een weekendje winters Wenen.
1 Wegdromen in Schloss Schönbrunn
Iets buiten het centrum van Wenen, maar makkelijk te bereiken, ligt Schönbrunn. De imposante okergele keizerlijke residentie, met op het voorplein één van de meest romantische kerstmarkten van de stad, ziet er in de witte wintergloed erg feeëriek uit. Schönbrunn was in de 18de eeuw het zomerverblijf van Maria-Theresa Schönbrunn en haar 1.500-koppige hofhouding. Maar in de 40 vertrekken van het paleis die je nu kan bezoeken, zie je vooral hoe haar achterachterkleinzoon Franz Joseph en zijn vrouw Sissi er hun zomers doorbrachten. Franz Joseph werd er geboren en stierf er in 1916, na 68 jaar regeren. Sissi, onsterfelijk door de filmvertolking van Romy Schneider, gold als één van de mooiste vrouwen van haar tijd en was zich daarvan bewust. De zorg om haar uiterlijk en sporten om haar slanke lijn te behouden, bepaalden haar dagindeling. Getuige daarvan de toiletkamer, waar ze uren doorbracht. Haar haarborstels liggen er nog onaangeroerd.
2 Naar het Lippizanerballet
Nergens klopt het keizerlijke hart zo sterk als op de Michaelerplatz. Traditionele koetsen met witte paarden lijken er ook nu nog te wachten op de keizer. De kerstkraampjes voor de Hofburg, het stadspaleis waar de Habsburgers 600 jaar lang verbleven, draaien op volle toeren. Vooral de laatste bewoners werden beroemd: keizer Franz Joseph en keizerin Sissi. In de staats- en privévertrekken die onlangs werden gerestaureerd, brachten ze hun winters door.
In de gebouwen van de Hofburg bevindt zich ook de gerenommeerde Spaanse Rijschool. Enkel hier krijgen de witte Lippizaners, ooit de trots van verschillende Europese hoven, nog hun klassieke rijkunst aangeleerd. Je kan een galavoorstelling bijwonen of de morgenarbeit: ochtenddressuur waar de paarden oefenen wat ze ’s avonds op de klanken van klassieke Oostenrijkse muziek met absolute perfectie tot uitvoering brengen. De witte hengsten maken Piaffen en galoppirouetten als volleerde balletdansers. De barokke rijhal van 1729 (de Winterreitschule), de historische uniformen en de perfecte communicatie tussen paard en ruiter, leveren een levend kunstwerk op, dat op de Unescolijst van Immaterieel Erfgoed prijkt.
www.srs.at, www.hofburg-wien.at/en
3 Schaatsen van stadhuis tot stadspark
In Oostenrijk brengt niet de kerstman maar het kerstekind de cadeautjes. Vandaar dat ze hier van de Christkindlmarkten spreken. De Oostenrijkse kinderen kennen ook Nikolo, alias Sinterklaas, maar die maakt geen deel uit van de kersttraditie. Wenen telt meer dan 20 kerstmarkten. De grootste vindt plaats op de Rathausplatz, het plein aan de voet van het stadhuis, in het majestueuze Museums Quartier. Een 30 meter hoge kerstboom kijkt er uit over 150 kersthutjes met ambachtelijk werk, kerstdecoratie en vooral veel worst en punch. Een nostalgische carrousel, een rendiertrein en het reuzenrad maken het romantische plaatje compleet. Maar de absolute blikvanger is de ijspiste – de Wiener Eistraum. Ze slingert zich helemaal van het Rathaus tot het Rathauspark. Trek je schaatsen aan en glij over het ijs op de tonen van de Weense wals. Geen gedrum hier, want je hebt maar liefst 4.000 m2. Ga bij voorkeur wanneer het buiten donker wordt en de feeërieke verlichting je helemaal naar Winterwonderland voert.
4 Een sneeuwbol uitzoeken
Wenen is elegant en glamoureus, zeker wanneer de winterzon op de gevels van de historische panden weerkaatst. En dat zie je ook aan de boetieks. De Hofburg, de Kohlmarkt en de winkelas Graben vormen de Gouden U. Ze bevinden zich vlakbij het keizerlijk paleis waar vroeger de hofjuweliers waren gevestigd. Traditionele Weense goud- en edelsmeden als Wagner, Bucherer en Schiller hebben er nog altijd hun plek, naast internationale merken als Cartier en Tiffany’s. Met de Kärtner Strasse en Tuchlauben vormen ze de Gouden Wijk, waar alle luxemodemerken zijn neergestreken. Op Graben, met zijn gigantische kroonluchters die uit een Weense balzaal geplukt lijken, vind je meer betaalbare zaken. De St. Stephansdom is een goede uitvalsbasis voor een eindje flaneren en kerstshoppen.
Wenen telt nog veel authentieke zaken met porselein, kristal en zilverwerk. Ze dragen het label Wien Products. De Österreichische Werkstätten hebben een lange traditie van mooie producten van lokale designers en ambachtslui. Maar zoek je een op en top Weens souvenir, koop dan een Schneekugel van Perzy. Het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf produceert nog elke dag 200.000 van die sneeuwbollen. Je vindt ze nergens zo mooi als hier. Ze sieren ook de prachtige kerstetalages in de binnenstad. En wil je echt alles weten over deze sneeuwbollen, dan is er het kleine museum van de Schneekugelnmanufactur.
www.wien.info/en/shopping-wining-dining/shopping, www.schneekugel.at/museum
5 Een kerstconcert meepikken
Geen kerst in Wenen zonder muziek! Iedereen kent het beroemde Nieuwjaarsconcert en het Nieuwjaarsbal in de Hofburg. Wenen heeft immers nog een echt balseizoen met maar liefst 450 bals. Evenementen die mooie beelden opleveren in de media, maar zeer elitair zijn. Je hoeft echter geen dure tickets te kopen om van een sfeervol concert te genieten. Want muziek is in deze kerstperiode overal. Bij de kerstmarkten duiken koren en orkesten op, in kerken vinden vaak gratis concerten plaats. De muziek in de St. Stephansdom brengt je vast in hogere sferen, maar hou je meer van trompetgeschal, loop dan de Annakirche binnen waar muzikanten Weense en internationale kerstliederen blazen. De Wiener Sängerknapen kan je aan het werk zien in concerthuis Muth. Ook een voorstelling in de Wiener Staatsopera, waar rond kerst klassiekers als Die Zauberflöte, Hänsel und Gretel en Der Nussknacker worden opgevoerd, mag je niet missen.
6 Verpozen in een koffiehuis
Aan koffiehuizen om even op te warmen heeft de stad geen gebrek. Meer zelfs, de Weense koffiehuiscultuur is erkend als Unesco Werelderfgoed. Er zitten dan ook enkele pareltjes tussen. Café Central aan de Herrengasse bijvoorbeeld, waar je je sinds 1876 onder de prachtige arcaden tegoed kan doen aan de heerlijkste koffie en Sachertorte of Apfelstrudel, net zoals neuroloog Sigmund Freud meer dan 100 jaar geleden. Probeer zeker de Wienermelange, een romige, gesuikerde koffie met slagroom en cacaopoeder. Bijzonder is ook Café Imperial Wien. Het opende de deuren in 1873 naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling en is gevestigd in de voormalige residentie van de Prins van Württemberg, nu Hotel Imperial. Hier was komponist Gustav Mahler stamgast. Vandaag serveert dit café de beste schnitzel van de stad. Want in vele koffiehuizen kan je ook lunchen. Kies dan voor de specialiteiten: Wiener Schnitzel of Tafelspitz (rundsvleesgerecht). En in de patisserieën vind je in deze periode van het jaar speciale kerstkoekjes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier