Ouders

In mei en juni eren we onze ouders. Vaak beseffen we pas laat welke impact zij op ons hebben of hadden. De ouders die heel aanwezig zijn in ons leven, maar ook, en misschien meer nog, degenen die dat niet zijn.

GEHEIME KRACHTEN

Raoul de Jong opent zijn boek met een brief aan Jaguarman, een verre voorouder. ‘Is het mogelijk dat mijn leven door uw daden beïnvloed wordt alleen omdat we wat genen delen?’, vraagt hij hem. ‘Als ik naar mijn vader en mij kijk is het antwoord ja. Achtentwintig jaar lang was hij geen vader en toch delen we van alles.’ De ontmoeting met zijn Surinaamse vader in een Rotterdams restaurant wakkert zijn interesse aan om meer te weten over dat verre land in Zuid-Amerika. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land en de mensen die het bewonen.

Ouders

JAGUARMAN, MIJN VADER, ZIJN VADER EN ANDERE SURINAAMSE HELDEN – RAOUL DE JONG

DE BEZIGE BIJ – 22,99 EURO – ISBN 9789403114415

ONUITGESPROKEN

De naam van de moeder – de titel van de nieuwe roman van Roberto Camurri – wordt pas op het einde van het boek genoemd. Pietro heeft zijn moeder niet gekend, want ze verliet het gezin toen hij een baby was. ‘Hij keek naar zijn zoontje, zo rustig en totaal niet bevreemd door het gemis van zijn moeder’, lees je in het begin van het verhaal over Ettore, de vader die heel hard zijn best doet om alleen voor zijn kind te zorgen. Maar haar afwezigheid en het onuitgesproken gemis blijven voor een voelbare spanning zorgen tussen vader en zoon. De kracht van dit boek is wat er onder- huids leeft en net niet wordt gezegd.

DE NAAM VAN DE MOEDER – ROBERTO CAMURRI

DE BEZIGE BIJ – 21,99 EURO – ISBN 9789403116013

GELAAGDHEID

Frénk van der Linden schetst hoe we tot onze laatste zucht in gesprek blijven met onze ouders, lees je op de achterflap van dit boek, dat een verzameling brieven is aan Mam, Pa en soms aan beiden. Mam verliet het gezin toen de auteur 12 was. Jarenlang weigert hij haar te spreken. Hij stuurt, mede namens zijn zus, een brief naar de rechter, waarin hij zegt dat enkel zijn moeder schuld treft aan de scheiding. Later heeft hij daar spijt van. In een van de brieven aan zijn overleden moeder heeft hij het over ‘de gelaagdheid van een liefdesverhouding, de knoop die gedeelde schuld heet’. ‘Misschien was de liefde moeilijk voor je omdat je er zoveel van begreep’, schrijft de zoon aan de moeder.

Ouders

EN ALTIJD MAAR VERLANGEN, DE LIEFDESOORLOG VAN MIJN OUDERS – FRÉNK VAN DER LINDEN

LUITINGH-SIJTHOFF – 20,99 EURO – ISBN 9789024588565

Libris Literatuur Prijs

Op 10 mei weten we wie de Libris Literatuur Prijs 2021 wint. Onze landgenoot Erwin Mortier staat op de shortlist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content