© iStock

Op de (kruiden)thee!

Met een kopje (kruiden)thee trakteer je jezelf niet enkel op wat warmte, maar ook op interessante werkzame stoffen. Als je hem zet volgens de regels van de kunst!

Drink je een kopje (kruiden)thee, dan drink je eigenlijk voor ruim 99% heet water. Volgens velen is dit brouwsel een prima huismiddeltje tegen allerlei kwaaltjes. Maar klopt dat wel? Passen plantenaftreksels in een evenwichtig voedingspatroon en zijn ze echt heilzaam voor je gezondheid?

Voor klassieke thee lijkt dit alvast bewezen. Thee is een van de populairste dranken wereldwijd, en dus hebben wetenschappers de bladeren van de theestruik grondig bestudeerd. Zo is thee een bron van theïne, een stof met een stimulerende werking, die waarschijnlijk ook een gunstig effect heeft op degeneratieve hersenaandoeningen. Maar dé troef van thee – en dan vooral van groene thee – is dat die bulkt van de polyfenolen. Antioxidanten die, als je ze geregeld binnenkrijgt, naar verluidt beschermen tegen diverse vormen van kanker, tegen celveroudering en tegen bepaalde hartziekten.

Maar om voordeel te halen uit die polyfenolen, moet je je thee wel correct zetten! “Om de antioxidanten uit groene thee te halen, moet je het brouwsel minimum 10 minuten (n.v.d.r. maar ook niet langer dan 15 minuten) laten trekken”, zegt de Franse arts en fytotherapeut Aline Mercan, die onder meer kruidengeneeskunde doceert aan diverse universiteiten in Frankrijk. “Laat je de bladeren minder lang trekken, dan haal je er vooral theïne uit.”

Geneeskrachtig of niet?

En wat met kruidenthee? Massa’s planten hebben de reputatie dat ze, hetzij apart of in combinatie met andere, het verteringsproces een handje helpen, een goede nachtrust bevorderen, soelaas bieden bij gewrichtspijn, enz. Maar zijn daar objectieve bewijzen voor? “De kruidenthee die wij in onze winkel verkopen, valt juridisch gezien onder voeding”, luidt het bij de Brusselse herborist Ellen Desmecht. “We mogen dus niet zeggen dat onze thee een of andere aandoening geneest, alleen dat de drank preventief kan werken. Dat neemt niet weg dat de klassieke geneeskunde doorgaans vertrekt van werkzame stoffen uit planten. Het verschil zit ‘m in het feit dat wij de volledige bladeren, wortels of bloemen verkopen, en niet de geïsoleerde werkzame stof.”

Kruidenthee bevat vaak werkzame stoffen uit de klassieke geneeskunde, maar is minder krachtig.

Dokter Mercan gaat een stap verder. “Mits de werkzame stoffen in de plantendelen oplosbaar zijn in water, bevat het aftreksel er voldoende van om te helpen bij bepaalde stoornissen of aandoeningen. Daar is afdoende bewijs voor. Uiteraard kan je met een kruidenthee geen acuut medisch probleem behandelen: een aftreksel van planten werkt op langere termijn. Het effect mag dan al bescheidener zijn dan dat van een klassiek medicijn, het is er wel degelijk. Bovendien hydrateert kruidenthee ook sterk.”

“Om al die redenen is kruidenthee dus een interessante optie bij chronische aandoeningen. Ik denk dan aan artrose, slaapstoornissen, een moeilijke spijsvertering...” Let wel, er zijn ook planten waar sommigen – mensen met een hoge bloeddruk of een nierziekte, zwangere vrouwen, kleine kinderen,... – mee moeten uitkijken. Vraag altijd eerst raad aan een herborist of aan je huisarts. “En uiteraard volstaat één kopje kruidenthee niet om voldoende werkzame stof binnen te krijgen”, geeft Ellen Desmecht nog mee. “Maar aan drie koppen per dag heb je gemiddeld wel genoeg.”

5 tips voor het perfecte kopje (kruiden)thee

  • koop kwaliteitsingrediënten. Liefst traceerbare. Ga langs bij een herborist of een speciaalzaak. Hoeveel werkzame stoffen het product bevat, hangt sterk af van de kwaliteit van de planten.
  • drink je kruidenthee vers. Als regel geldt dat je kruidenthee meteen opdrinkt nadat je hem hebt gezet. Laat hem zeker nooit langer dan 24 uur staan.
  • hou je aan de opgegeven hoeveelheid, temperatuur en tijd. Kruidenthee die niet lang genoeg heeft getrokken, is slap en smaakloos en bevat weinig werkzame stoffen. Trekt hij te lang, dan kan bij bitter worden of ongewenste substanties gaan bevatten, waardoor je soms het omgekeerde bereikt van wat moet! Gebruik je té heet water, dan kook je de plantendelen, waardoor je thee aan heilzame kracht dreigt in te boeten.
  • gebruik niet om het even welk water. Met sterk gemineraliseerd mineraalwater haal je meer antioxidanten uit klassieke thee. Voor kruidenthee kies je beter voor water met een laag mineraalgehalte.
  • bewaar je (kruiden)thee correct. Op een koele en droge plek, in een luchtdichte, hermetisch afgesloten doos. En nooit langer dan een jaar!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content