Advertorial

Levert u vandaag een bijdrage aan een doorbraak in de geneeskunde?

Briljante ideeën klinken soms wonderlijk eenvoudig. Neem nu het principe van faagtherapie. Aan de Universiteit van Gent doen professor Piet Cools en een team van topwetenschappers onderzoek naar fagen in de strijd tegen resistente bacteriën.

Als je muco hebt, is het taaie slijm diep in je longen vaak een broeihaard van bacteriën die je nóg zieker maken en die meer en meer resistent worden tegen antibiotica. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt die resistentie tegen antibiotica een van de grootste gezondheidsproblemen.

Bacteriën die infecties veroorzaken, kun je ook bestrijden met virussen. Daar heb je geen Big Pharma voor nodig: ook in arme landen kan op termijn elk ziekenhuislabo die bacterie-etende virussen of ‘bacteriofagen’ eenvoudig zelf kweken. Goedkoop en zonder de bijwerkingen van antibiotica.

In Georgië, Rusland en Polen is die faagtherapie tegen bacteriële infecties al honderd jaren stevig ingeburgerd. Met succes.

Ook mensen met muco kozen voor faagtherapie toen we ze vroegen welk onderzoek ze de Mucovereniging graag zien ondersteunen.

Aan de Universiteit van Gent coördineert prof. dr. Piet Cools dat toponderzoek. Het bracht hem al tot in Afrika waar antibiotica vaak onbetaalbaar zijn. Bacteriën aanvallen met zelf gekweekte fagen kan dan een betaalbaar alternatief zijn. Om in Afrika cholera te genezen. Of bij ons infecties met de ziekenhuisbacterie.

Of infecties die mensen met muco extra ziek maken. Piet Cools en zijn team testen de werking van fagen uit op de bacteriën die diep uit de longen van een mucopatiënt komen. De meest effectieve faagcocktail tegen die bacteriën kun je dan toedienen in een aerosol.

Corona heeft even op de pauzeknop geduwd voor onderzoek naar andere longziekten dan covid-19. Maar als faagtherapie een effectief alternatief wordt voor antibiotica, profiteren mensen met muco mee: meer comfort, minder pillen slikken, minder ziek zijn.

Dat is wat Piet Cools drijft: mensen helpen. Daarvoor is hij onderzoeker geworden. Daarvoor stort hij zich volop op het onderzoek naar faagtherapie. En daarom kiezen de patiënten ervoor dat de Mucovereniging zijn onderzoek financieel ondersteunt.

Prof. dr. Piet Cools
Prof. dr. Piet Cools

Hoe meer steun voor de wetenschap, hoe sneller de oplossing. En met uw gift steunt u misschien wel een doorbraak in de geneeskunde?

Het is het mooiste cadeau dat u kinderen en volwassenen met muco kunt geven. En in één klap ook patiënten met andere levensbedreigende infectieziekten.

Allemaal kijken ze uit naar een doorbraak om hun overlevingskansen en hun leefkwaliteit te verbeteren. Naar vernieuwend wetenschappelijk onderzoek waar de farmaceutische industrie steeds minder in wil investeren. Daarom moeten wij het doen. Samen. Elke gift telt.