7 tips om je gebit gezond te houden
Tegen de tand des tijds valt helaas niets te beginnen, maar met de volgende tips hou je je gebit wel zo lang mogelijk in topconditie!
1 Poets met een zachte tandpasta
Tandpasta bevat een hoeveelheid schuurmiddel (silica, carbonaten, fosfaten e.d.) dat in combinatie met mechanisch poetsen je tanden schuurt en tandplak verwijdert. Té intensief schuren kan echter tot vroegtijdige slijtage van je tanden leiden. “Daarom kies je beter voor een weinig schurende tandpasta: correct poetsen volstaat ruimschoots om tandplak tegen te gaan”, aldus professor Selena Toma (parodontoloog en diensthoofd, UZ Saint-Luc, UCL Brussel). “De meest schurende tandpasta’s zijn doorgaans de producten die claimen dat ze je tanden bleken of verkleuring tegengaan.” Er bestaat een index die aangeeft in welke mate een tandpasta schuurt: de Relative Dentin Abrasivity, kortweg RDA. Helaas wordt die zelden vermeld op de verpakking. Dan zit er weinig anders op dan dit online op te zoeken. Tandpasta met een RDA > 100 wordt als zeer schurend beschouwd.
Niet hoelang je je tanden poetst, maar hoe je ze poetst is doorslaggevend.
2 Gebruik geen tandpasta zonder fluoride
Er zijn momenteel ook tandpasta’s op de markt die prat gaan op een 100% natuurlijke samenstelling, zonder het als giftig bestempelde fluoride. Idem dito voor homemade tandpasta’s. “Zulke tandpasta’s zijn nonsens”, waarschuwt Selena Toma. “Fluoride is een stof die al meer dan 100 jaar wordt gebruikt en die al vanuit alle mogelijke hoeken is bestudeerd. Er bestaat een wetenschappelijke consensus over het gunstige effect ervan in tandpasta. En dat effect weegt ruimschoots op tegen de mogelijke bijwerkingen. Als bestanddeel van tandglazuur helpt fluoride om dagelijks de beschermlaag van je tanden te vernieuwen. Volg je de aanbevelingen van de fabrikant, dan is er niet het minste gevaar.”
3 Focus enkel op het poetsen
“Goed poetsen is veeleer een kwestie van methodiek dan van duur”, benadrukt de parodontoloog. “Helaas poetsen we te vaak zonder er bij na te denken. We doen het niet meer bewust, terwijl tandenpoetsen eigenlijk de grootste aandacht vergt.” Het heeft dus geen zin om de timer op drie minuten in te stellen als je tijdens het tandenpoetsen voortdurend op je smartphone kijkt of naar een nieuwsflits op de radio luistert. “Het belangrijkste is dat je de tandenborstel op de juiste manier op je tanden plaatst, d.w.z. in een hoek van 45 graden, zodat je de ruimte tussen je tanden en je tandvlees grondig kan reinigen. De rest van het tandoppervlak poets je met draaibewegingen. Start met de moeilijkst bereikbare zones, met name die net naast je tong. Als je geen enkele zone mist, doet het er niet zoveel toe hoelang je poetst.” Een correct gebruikte, soepele manuele tandenborstel geeft goede resultaten, maar met een elektrische tandenborstel is efficiënt poetsen wel makkelijker.
4 Kijk uit voor slijtage
Je gebit is van nature onderhevig aan slijtage: zelfs als je je tanden nauwgezet verzorgt, worden ze brozer met de jaren. Al kan je wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om het fenomeen af te remmen. “Zo zijn mensen zich vaak niet bewust van de zuurheidsgraad van voeding: naast frisdrank draagt ook geregeld citroensap, dressings of azijnhoudende producten consumeren bij tot de slijtage van je gebit.” Hetzelfde geldt voor onbewuste gewoonten, zoals tandenknarsen ’s nachts, of in mindere mate, zure oprispingen. Vandaar het belang om gevarieerd te eten, reflux te behandelen of bij tandenknarsen te slapen met een knarsbitje, ook wel splint genoemd. “Verder zijn een voldoende vitamine D inname en een gevarieerd voedingspatroon een aanrader.”
5 Bloedend tandvlees? Naar de tandarts!
Als je tandvlees bloedt, is het ziek: bloeden wijst op een ontsteking, veroorzaakt door een ophoping van bacteriën. “In het minst ernstige geval gaat het om gingivitis, een oppervlakkige ontsteking die vrij makkelijk te behandelen valt. Al kan er ook sprake zijn van parodontitis. En die is moeilijker te behandelen: je verliest, zonder het te beseffen, bot rond je tand, waardoor die op zijn beurt steun verliest en op langere termijn dreigt uit te vallen. Maak bij bloedend tandvlees dus meteen een afspraak bij de tandarts.”
6 Ook valse tanden hebben zorg nodig
Valse tanden (implantaten, kronen...) mogen dan al geen last hebben van tandbederf, toch is het heel belangrijk ze dagelijks te verzorgen en ze geregeld te laten controleren. “Anders dan natuurlijke tanden beschikken ze namelijk niet over beschermingsmechanismen.” Zo kunnen kronen aanleiding geven tot secundaire cariës, terwijl een slecht onderhouden implantaat gingivitis of parodontitis kan veroorzaken. “En laat zo’n probleem nu net nog moeilijker te behandelen zijn bij een kunstgebit dan bij natuurlijke tanden.” Een gedegen opvolging is dus een must!
7 Flosdraad, tandenragers en/of mondspoeling?
Met een tandenborstel verzorg je enkel het zichtbare gedeelte van je gebit. “Nochtans zijn alle andere delen aan precies dezelfde aanvallen onderhevig”, legt Selena Toma uit. “Die moet je dus evengoed reinigen. Flossen met tandzijde is vooral nuttig om het parodontium – het steunweefsel van je tanden – gezond te houden. Tegen tandbederf of tandvleesproblemen zijn interdentale borsteltjes of tandenragers doeltreffender.” Van mondspoelingen bestaan twee varianten. De producten uit de apotheek zijn vooral bedoeld voor tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld na een tandheelkundige ingreep. “Van de mondwaters die je in de supermarkt kan kopen en waaraan vaak menthol en een beetje alcohol is toegevoegd, is niet bewezen dat ze iets uithalen tegen tandplak. Het gebruik ervan is niet schadelijk, maar ik zou er toch maar niet te veel van verwachten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier