Als herboren

Bordeaux is in een paar jaar tijd erg veranderd: de kaaien aan de Garonne zijn heraangelegd, een nieuwe tram doorkruist de stad, er werd ruimte gecreëerd voor voetgangers en fietsers. De parel van de Gironde is voortaan een citytrip waard.

Lang voor de bloei van de wijnteelt was Bordeaux al welvarend: eerst dankzij de kalksteen, daarna door de driehoekshandel met Amerika en Afrika. Begin 19de eeuw was de stad uitgegroeid tot de tweede haven van Europa, na Londen. Dit tekent ook vandaag nog de fysionomie van de stad, met loodsen en kaaien gericht op de wereld. Later moest Bordeaux de plaats laten aan modernere havens en de prestigieuze gebouwen raakten in verval. Een nieuwe, zware klap volgde toen Philippe de Rothschild in 1924 besliste om zijn wijn voortaan te bottelen op het kasteeldomein zelf. De concurrentie volgde snel en dit betekende het verval van de handelswijk Quartier des Chartrons.

Renaissance

Maar sinds een paar jaar heeft Bordeaux de heldere kleur van haar kalksteen teruggevonden. De ambitieuze stadsvernieuwing werd in 2007 bekroond met de erkenning van de oude binnenstad en de zeehaven ( Port de la Lune) als Werelderfgoed. Er is om te beginnen het prachtige Grand Théâtre, een lang, rechthoekig 18de eeuws gebouw, omzoomd door overwelfde galerijen waarin winkels gevestigd waren. De statige, brede 19de eeuwse boulevards die de wijk doorkruisen bieden vandaag plaats aan een moderne tram. Fietsers zie je hier alsmaar meer en de talrijke voetgangers duwen het autoverkeer buiten het stadscentrum.

Bordeaux vond zelfs opnieuw aansluiting met haar rivier. Weg industrieel braakland, aftandse opslagplaatsen en verloederde gebouwen. Vandaag wandelen de Bordelezen hier langs de Garonne, met het gezin of als koppeltje. Bij warm weer komt klein en groot pootjebaden en zich verfrissen in de verbluffende Miroir d’Eau, een ondiepe waterplas aan de Place de la Bourse. En de haven wint weer aan belang, zo bewijzen de talrijke cruiseschepen die aanmeren in hartje stad.

Parken, tuinen, historische straten, oude havens, loodsen met een nieuwe bestemming: Bordeaux bezoeken doe je met de fiets of te voet. Aarzel niet om aan te sluiten bij een van de gas-tronomische wandelingen georganiseerd door de Dienst voor Toerisme. Op het programma: een degustatie van wijn, oesters, chocolade en de cannelés de Bordeaux (gebakjes). Al proevend ontdekt u de stad en de geschiedenis van haar smaakmakers. Shop- pingfans kunnen hun hart ophalen in de rue Sainte Catherine, de langste winkelstraat van Europa.

De wijngaarden

Rondom Bordeaux wacht de reiziger een fascinerende regio. Te beginnen uiteraard met de bekende wijnstreken Médoc en Graves waar de meeste eigenaars u op hun domein graag een rondleiding, annex degustatie geven. En dan zijn er de pittoreske dorpjes, zoals Pomerol, Fronsac en Saint-Emilion waar u de monolitische kerk niet mag missen. De in de rots uitgehouwen kerk is uniek in Europa. Enkel in het Turkse Cappadocië en in Ethiopië vindt u vergelijkbare exemplaren.

Eric Vancleynenbreugel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content