Sauerland, levenskunst en geschiedenis
Op een flinke boogscheut van België ligt het Duitse Sauerland, met zijn vele historische stadjes en dorpjes. Wat de bewoners van deze streek typeert? Levenskunst, een zwak voor feestgedruis én veel respect voor de weergaloze natuur die hen omringt.
Drie in harnas gehulde mannen schrijden statig door de binnenstad. Voor hen loopt een fanfare en een massa mannen met traditionele verenhoed. Attendorn, een rustig stadje dat zich in de beboste heuvels van het Sauerland heeft gevleid, beleeft een van zijn jaarlijkse hoogtepunten. Een oude schuttersgilde zal straks een ‘koning’ kiezen tijdens het Schützenfest, waar trots, Germaanse discipline en bier de toon zetten.
Deze streek in het middelgebergte is een paradijselijk stukje natuur voor wie houdt van trektochten en fraaie wandelingen. Voor fietsers zijn hier unieke routes, zoals het 84 km lange traject tussen Finnentrop en Eslohe. Op de vele meren – bijvoorbeeld de Biggesee vlak bij Attendorn – kunt u inschepen voor een romantische cruise, al duurt die maar een paar uur... ’s Winters lonken de skipistes. En het stadje Winterberg vormt dan het decor voor een internationale competitie sledehondenrennen.
Sprekende huizen
Maar de natuur is niet de enige troef van deze mooie streek. Overal in het Sauerland zijn nog historische dorpjes te vinden. Het piepkleine Kirchveischede bijvoorbeeld lijkt wel een sprookjesdorp. Vele van de vakwerkhuizen met hun fraai versierde gevels vertellen hun eigen geschiedenis: hoelang ze hier al staan, wie ze bouwde, welke trouwpartijen en droevige gebeurtenissen er zich afspeelden... Ook in het gehucht Eslohe wordt de kerktoren omringd door enkele mooie huizen. Op een van de gevels lezen we: “Mijn vrouw is nog niet bekend. Hoewel ze al gekozen is, wil ze hier nog niet zijn”. Het allermooiste dorp is Eversberg, dat op een heuvel is gebouwd. Hier ademen de straatjes pure nostalgie uit.
Middeleeuws Soest
Soest lag op de historische zoutroute en was in de middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van de Germaanse wereld. Aan deze glorietijd dankt ze diverse imposante monumenten: het Pilgrimhaus, waar al sinds 1304 zonder onderbreking gasten verblijven, de fresco’s in de romaanse St. Patrokli-dom, de St. Petri- Kirche met haar gotische koor en het barokke stadhuis.
Elk jaar in november dompelt Soest zich onder in middeleeuwse markten en kermissen waarmee de stad fortuin heeft gemaakt. Hier vieren ze Allerheiligen met een gigantische kermis. Een lofzang op de levensvreugde, op smaak gebracht met veel vlees en koel bier. Na Allerheiligen leven de straatjes en het marktplein een maand lang op het ritme van de kerstmarkt. En terwijl u toekijkt, bereiden ambachtelijke bakkers het verrukkelijke zwarte brood, dat ze gloeiend heet opdienen...
Belgische Strijdkrachten
Soest was ooit een van de belangrijkste garnizoensteden van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland. Vele lezers zullen zich hun legerdienst in Soest herinneren. Toen de Koude Oorlog voorbij was, verlieten de Belgen het Duitse grondgebied. Een inwoner van Soest legde een buitengewone collectie souvenirs aan: medailles, uniformen, foto’s... waaruit het kleine museum van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland (BSD) ontstond.
Tekst en foto’s: Paul Lorsignol
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier