We moeten stoppen met zeuren!
We lijden geen honger tenzij we op dieet zijn. We hebben het alleen maar koud als we te licht gekleed zijn. Waarom blijven we dan toch zeuren? En hoe krijgen we onszelf zover dat we daar eindelijk mee ophouden?
Zeurt u ook elke dag minstens één keer? Over de koude tocht van de airco, bijvoorbeeld, die langs uw bureau passeert, u een stijve nek bezorgt, uw ogen uitdroogt en u humeurig in dikke truien doet schuilen. Terwijl uw gezeur u nog nooit extra warmte heeft opgeleverd, noch een betere airco of een minder koud plekje, en uw collega’s nu stilaan al wel weten dat u baalt en dat geklaag onmogelijk leuk kunnen vinden. Waarom blijft u dan toch zo zeuren?
“Zeuren is vaak geconditioneerd gedrag”, weet Carl Van de Velde, doorbraakcoach die mensen begeleidt naar meer levenskwaliteit. “Jonge kinderen gaan niet uit zichzelf zeuren, maar imiteren hun omgeving. In een eerste periode waarin ze erg beïnvloedbaar zijn, tussen hun geboorte en pakweg 14-15 jaar, nemen ze dat soort klagen vaak van hun omgeving over. Of ze doen het op in hun tweede periode van beïnvloeding, tussen 14-15 jaar en 24-25 jaar, als ze zich juist afzetten tegen hun opvoeding en omgeving.”
Stoppen? Het kan!
Kan je dat gezeur, geklaag en ge-zucht dan nog wel doen ophouden? “Dat kan, ja. De snelweg naar een gelukkiger leven is uw levensverwachtingen verlagen. Mensen zeuren omdat hun verwachtingen niet ingelost worden, omdat ze niet krijgen wat ze denken te moeten hebben, wat hen volgens hen zou moeten toekomen. Maar vaak verwachten ze gewoon te veel.”
Komt dat omdat we onze verwachtingen baseren op wat we zien in perfecte plaatjes op televisie, in films, in reclameboodschappen? “Absoluut zeker. Kijk maar naar de Verenigde Staten, waar jarenlang een bijzondere levensstijl werd afgeschilderd en mensen almaar meer wilden hebben. Als je iets hebt, kun je het ook verliezen. Zeuren komt vaak voort uit angst om dingen kwijt te spelen, om die te beschermen. Als je op vakantie gaat, zie je in landen als Cuba of in Afrika vaak dat mensen die het veel minder goed hebben dan wij, niet klagen en zeuren, maar het beste ervan maken. Zij hebben weinig te verliezen, en zijn dus ook minder bang.”
Is dat gezeur dan onontkoombaar? “Helemaal niet. De omgeving is erg bepalend, dus kunt u zich best omringen met mensen die positief denken. En u kunt zichzelf trainen om positiever te zijn. Om te beginnen is het goed dat u zich bewust bent van uw gedrag, soms is daar een beetje coa-ching bij nodig: iemand die u attent maakt op uw neiging om te zeuren. Verder kunt u redenen zoeken om te lachen, positieve gedachten voorrang geven.”
Vermogend versus onvermogend
Hoe werkt dat dan? “Kijk, als je bijvoorbeeld terugkijkt op het verleden, dan kan je nadenken over wat er voor negatiefs is gebeurd. Dan kom je vanzelf in een onvermogende stemming die leidt tot onvermogend gedrag en nog meer negativiteit. Dat is een negatieve spiraal. Als je aan een positieve ervaring denkt, kom je juist in een vermogende stemming, die je sterker en weerbaarder maakt en tot meer vermogend gedrag leidt. Hetzelfde gebeurt ook als je naar de toekomst kijkt. Wie de toekomst een positieve betekenis geeft, heeft veel meer kans dat die toekomst er ook positief uitziet, terwijl angst voor negatieve ervaringen je doet blokkeren en dus ook negatief uitwerkt.”
Je hoort soms van mensen die iets heel dramatisch en ingrijpends hebben meegemaakt dat ze daarna juist niet meer zeuren over onbelangrijke aangelegenheden... “Dat komt inderdaad voor, ja. Ik heb zelf de ervaring gehad om een kind te verliezen. Natuurlijk onderga je dan eerst een zware rouwperiode, maar daarna kan dat verlies een positieve betekenis krijgen door een toegenomen vermogen om makkelijker te relativeren, om dankbaar te zijn als het wél goed gaat. Terwijl mensen die iets veel minder dramatisch hebben meegemaakt, soms maar blijven rondlopen met een rugzak vol bakstenen. Dat is jammer, want voor zover we weten, leven we maar één keer en moeten we daar het beste van maken.”
www.carlvandevelde.be
Ariane De Borger
15 tot 30 keer Zo vaak zeuren we gemiddeld per dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier