Eerste hulp bij droge handen
De winter heeft je handen en voeten zwaar op de proef gesteld. En nu komt er nog eens het vele handen wassen bij uit noodzaak om het coronavirus tegen te gaan! Geregeld hydrateren is dan ook een must om je huid perfect gezond te houden en kloven geen kans te geven.
Professor Dominique Tennstedt, dermatoloog UZ Saint-Luc Brussel, weet het zeker: vooral vrouwen hebben last van droge handen. “Onze handen zijn ons gereedschap. En vooral bij de oudere generatie, zijn het nog altijd de dames die de meeste huishoudelijke taken voor hun rekening nemen. Maar detergenten en water drogen de huid uit.” En dat is ook logisch: detergenten verwijderen niet enkel het vet van de borden en het bestek, maar ook het vet van je bovenste huidlaag. En water? Wanneer dat verdampt, neemt het in één beweging ook het beschermende zweet mee.
Trek je dan best huishoudhandschoenen aan? “Vooral niet!”, reageert dokter Tennstedt, “daar worden je handen week in, waardoor je huid nog meer vocht verliest. De enige oplossing is gevoerde huishoudhandschoenen kopen of er een paar katoenen handschoenen onder dragen”, beveelt de specialist aan. Dit is ook waarom bepaalde beroepsgroepen (verpleegkundigen, koks) veel last hebben van droge handen.
Hand-voetsyndroom
Het hand-voetsyndroom (palmoplantaire erytrodysesthesie) is een bijwerking van de nieuwe immuuntherapieën die worden ingezet in de strijd tegen kanker. “Het syndroom bestaat vijf tot zes jaar en treft wel het merendeel van de patiënten die deze behandeling volgen. De typische symptomen: een droge huid en vooral erg rode en pijnlijke handpalmen en voetzolen”, legt professor Dominique Tennstedt uit. Vandaar dat de handen en de voeten van de patiënt best voor de start van de oncologische behandeling specifieke verzorging krijgen in overleg met de oncoloog, de dermatoloog en/of de podoloog.
Overigens drogen niet enkel detergenten en water je handen uit: ook door stof en zelfs door krantenpapier kunnen je handen er minder mooi gaan uitzien! “Alles wat vet absorbeert, veroorzaakt droogheid.” In de winter wordt het probleem doorgaans erger, “vooral door de verwarming. Die droogt de lucht in je woning uit. Maar ook door de koude buiten, want die zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken, wat dan weer de goede werking van de talgklieren in de weg staat”, licht professor Dominique Tennstedt toe. Hij raadt dan ook aan om ’s winters nooit de deur uit te gaan zonder handschoenen.
Continu invetten
En dan is er nu nog de coronacrisis waardoor iedereen met aandrang gevraagd wordt om vaak en langdurig de handen te wassen. Een slimme reflex is geregeld handcrème aanbrengen. Idealiter telkens nadat je je handen hebt gewassen. “We spreken over hydraterende crèmes, maar eigenlijk telt vooral het vetgehalte in de crème. Dat vet stelt je huid namelijk in staat om vocht vast te houden. Geef de voorkeur aan een crème van bij de apotheker, zonder parfum en zonder lanoline, want deze bestanddelen kunnen allergieën uitlokken.” IJverig smeren is trouwens nog meer aangewezen naarmate je ouder wordt, want met de tijd vermindert de hoeveelheid olie die van nature op de huid van je handen en voeten aanwezig is. Om je handen te wassen is een zachte zeep beter dan een antibacteriële gel, want die is agressiever voor je huid.
Bij pijnlijke kloven en barsten doe je er goed aan een arts te raadplegen. Een extreem droge huid kan namelijk verband houden met een ander gezondheidsprobleem, zoals eczeem, een hormonale aandoening of een stofwisselingsstoornis. Soms zijn dan geneesmiddelen op basis van cortisone of ureum, antibiotica of lichttherapie nodig. Lichttherapie – die ook wordt ingezet bij de behandeling van psoriasis – helpt eczeem te temperen. Daarbij wordt de huid, a rato van enkele sessies per week, aan ultraviolette stralen blootgesteld.
Kloofjes komen meestal op de vingertoppen voor. Breng twee tot drie keer per dag een littekencrème aan en reinig de kloofjes één keer per dag met een ontsmettingsmiddel om een bijkomende infectie te vermijden. Als er bloed of vocht uit de wondjes komt, heb je wellicht een zalf op basis van cortisone nodig. Vraag je arts om raad.
Komt het probleem telkens terug, overweeg dan een kuur met een voedingssupplement (bernagieolie, teunisbloemolie, visolie...) om je huid te helpen een optimale vochtbalans in stand te houden. Vergeet niet voldoende te drinken. En zorg dat je genoeg goede vetten (uit vis, olijfolie, gedroogde vruchten...) opneemt.
Streelzachte voeten
Droogheid, eeltvorming op de huid (hyperkeratose), kloofjes... Allemaal voetproblemen die andermaal vooral vrouwen treffen. De boosdoeners? Hoge hakken, schoenen die niet geschikt zijn om mee te wandelen (vooraan te spits zijn), maar ook panty’s en kousen die wrijvingen veroorzaken. Moet je die eelt aanpakken met een rasp of puimsteen? Een goed idee, zolang je niet overdrijft (niet meer dan één keer per week). Want dan geef je je cellen het signaal dat ze zich moeten vermenigvuldigen om die aanval af te blokken, waardoor je nog meer eelt krijgt. “De beste remedie tegen droge voeten is die tegen droge handen: hydrateren, hydrateren en nog meer hydrateren. Droge voeten komen wel minder vaak voor dan droge handen, omdat onze voeten meestal ingepakt en dus goed beschermd zijn”, aldus Dominique Tennstedt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier