Werk
EEN NIEUWE JOB
Van werk veranderen wanneer je 55 jaar bent? Waarom niet? Je moet dan nog 11 jaar werken – vanaf 2025 ligt de wettelijke pensioenleeftijd immers op 66 jaar. In elk geval is wat begeleiding en advies bij zo’n overstap meer dan welkom.
Voor je de stap naar een andere job zet, is het daarom interessant om een beroep te doen op loopbaanbegeleiding. De Vlaamse overheid stimuleert dit met loopbaancheques, die je kan inzetten voor acht uur loopbaanbegeleiding. Met één loopbaancheque kan je vier uur begeleiding volgen. Je betaalt zelf 40 euro per cheque, de Vlaamse overheid betaalt de rest.
Je kan de cheques aanvragen als je in Vlaanderen of in het Brussels gewest woont. Woon je in Wallonië, dan heb je enkel recht op loopbaancheques als je in Vlaanderen of Brussel werkt en vanuit een ander EU-land naar hier bent verhuisd. Woonde je altijd al in Wallonië, dan heb je geen recht op deze cheques.
EEN RSZ-VERMINDERING
Ligt het bedrijf waar je werkt in het Vlaams gewest en maakt het geen deel uit van de social profitsector, dan moet je werkgever minder RSZ betalen als jij 55(plus) bent en je loon onder een bepaalde grens ligt.
Ben je pas aangeworven? Dan moet je in de maand voor je werd aangeworven ook minstens één dag ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB.
Op www.werkgevers.vdab.be/doelgroepvermindering/55-plusser vind je alle informatie die je nodig hebt.
Ook het Waals gewest kent een RSZ-vermindering voor 55-plussers toe. Ligt het bedrijf waar je werkt in het Brussels gewest, dan moet je sinds kort 57 jaar zijn om in aanmerking te komen voor een RSZ-vermindering.
EEN LANDINGSBAAN
In het Zomerakkoord van 2018 stond dat je dit jaar 60 jaar moet zijn om recht te hebben op een landingsbaan, als je aan de andere voorwaarden voldoet. Maar die maatregel werd nog altijd niet uitgevoerd. Vandaag kan je dus nog altijd voor een landingsbaan kiezen op 55 jaar, als je minstens 25 jaar als loontrekkende hebt gewerkt, minstens 24 maanden anciënniteit hebt bij je werkgever en de voorbije 24 maanden minstens drie vierde hebt gewerkt als je voor een halftijdse landingsbaan opteert of voltijds hebt gewerkt als je een vier vijfde landingsbaan wil. Neem je een landingsbaan op 55, weet dan dat je geen recht hebt op een uitkering van de RVA. Die kan je pas aanvragen als je 60 jaar bent.
VANDAAG KAN JE OP 55 NOG ALTIJD KIEZEN VOOR EEN LANDINGSBAAN, MAAR WEET DAT JE GEEN RECHT HEBT OP EEN RVA-UITKERING.
Voor de zachte landingsbaan – een lichtere job waarbij je werkgever je loonverlies RSZ-vrij kan vergoeden – is het dan weer nog wat te vroeg. Daar kan je pas instappen als je 58 jaar bent. Nog een paar jaar wachten dus, maar niets belet je om er vanaf 55 al eens over na te denken.
STOPPEN MET NACHTARBEID
Doe je al 20 jaar nachtarbeid? Weet dan dat je vanaf 55 jaar het recht hebt om een arbeidsregeling zonder nachtarbeid aan te vragen, zonder dat je hiervoor medische redenen moet aantonen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier