Kleurenblindheid

Rode kruisen boven afgesloten rijstroken blijken voor bepaalde kleurenblinden onzichtbaar, zo waarschuwde een Nederlands adviesbureau recent. Wat houdt deze zichtbeperking precies in?

Zo herken je kleuren

Speciale cellen in het netvlies van je oog – de zogeheten staafjes en kegeltjes – reageren op kleuren. Zij vangen deze signalen op en sturen ze via je oogzenuw door naar je brein. Er bestaan drie soorten kegels die elk maximaal gevoelig zijn voor een van de grondkleuren: groen, rood en blauw.

Vooral groen, soms rood, zelden blauw

Afwijkingen in de kegelcellen zorgen ervoor dat een van de basiskleuren niet of anders wordt waargenomen. Ongeveer 8% van de mannen en amper 0,5% van de vrouwen krijgt ermee te maken. De meest voorkomende vorm is een verstoord zicht van groen, gevolgd door rood. Verstoord blauwzicht is eerder zeldzaam. Alle types kunnen in een milde tot ernstige vorm voorkomen. Volledige kleurenblindheid, waarbij je de wereld als in een zwart-witfilm ziet, is uitzonderlijk.

Dit zegt de wetenschap

Deuteranomalie noemt de wetenschap het feit dat je ongevoeliger bent voor kleuren. Je ziet ze nog wel, maar veel minder helder. Vooral de waarneming van groen is verstoord.

Protanopie is het label dat je opgeplakt krijgt als je roodblind bent. De kleuren hebben een groenere ondertoon. Je gaat rood en groen verwarren.

Tritanopie wordt gezegd als je blauwblind bent. Alle kleuren krijgen een groene of roze tint. O

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content