Zo verzorg je een wonde
Een schaafwond, een snee, een lichte brandwond. Het zijn banale letsels, die met de juist zorg, vlot genezen.
Een oppervlakkige schaafwond, een snijwond die niet al te fel bloedt, een eersteof tweedegraadsbrandwond kan je gerust zelf verzorgen. Met een diepe snij- of steekwond, een gapende wond, een beet van een dier of een derdegraadsbrandwond – geen gevoel meer op de brandplek, die vaak wit of zwart ziet – moet je wel naar de dokter om ze te laten hechten of behandelen. Maar een banale wond moet na twee weken genezen of zichtbaar aan de beterhand zijn.
1 Reinig en ontsmet
Zelfs al ziet ze er niet vuil uit, begin altijd met de wond te reinigen door ze onder lauw stromend water te houden. Speciale wondsponsjes of -doekjes kunnen helpen om vuil, steentjes of gruis te verwijderen. De huid eromheen kan je wassen met een neutrale zeep om besmetting tegen te gaan. Een diepere snijwond moet je niet spoelen, maar afduwen met steriel gaas om het bloeden te stelpen.
Bij kleine, propere schaafwondjes volstaat het vaak die te reinigen voor een vlotte heling. Bij grotere of vuile wonden en bij snijwonden raden specialisten aan om die ook nog te ontsmetten met povidonjood (bruin) of chloorhexidine (kleurloos). Breng het ontsmettingsmiddel op steriel gaas aan en desinfecteer er de wond mee. Bij een brandwond breng je een hydrogel met alginaat aan. Dat werkt pijnstillend en absorbeert bacteriën.
2 Dek altijd af
Een wond laten drogen aan de lucht is passé. Voor een mooie en vlotte wondheling is het net beter om de wond licht vochtig te houden, zonder korstvorming. Dat doe je door ze af te dekken met het gepaste verband. Dat kan met een huidvriendelijk siliconenverband, dat kleine gaatjes bevat die helpen om de wond voldoende te verluchten. Wordt de wond al wat droger, gebruik dan een hydrogel om de huid te hydrateren en een steriel verband. Kijk er wel voor uit dat het niet in de wond kleeft. Haal het verband er ook altijd voorzichtig af om te voorkomen dat je de wond weer openrijt.
Bij een diepere snee kan je hechtstrips gebruiken om de wond te helpen dichten.
Een lichte brandwond met hydrogel kan je afdekken met steriel gaas of een hydrofiele windel. Dit verband moet je de eerste dagen één tot twee keer per dag verschonen en telkens opnieuw een laag je hydrogel aanbrengen.
3 Verzorg zolang nodig is
Check geregeld op symptomen die op een infectie kunnen wijzen, zoals meer vocht of etter, toenemende pijn, een warm gevoel of roodheid. Ontsmet de wond dan opnieuw en meermaals per dag. Dek de wond af met verband tot ze dicht is en er zich een nieuwe huid vormt. Hydrateer voldoende om die huid opnieuw weerbaar te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier