Oorbuisjes

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het middenoor kan verstopt en geïnfecteerd raken. Door buisjes te plaatsen kan de verstopping weg.



Wanneer geluidsgolven het oor bereiken, worden ze door het trechtervormige uitwendige oor opgevangen en doorgestuurd naar het middenoor. Bij de ingang tot het middenoor ‘botsen’ de geluidsgolven tegen het trommelvlies. De trillingen die hieruit voortkomen vervolgen hun weg door het middenoor en het met vloeistof gevulde binnenoor, waar ze worden omgezet in signalen die naar de hersenen worden doorgestuurd.

Het middenoor kan wel eens verstopt en geïnfecteerd raken. Vooral kinderen zijn vatbaar voor deze kwaal, omdat bij hen de buis van Eustachius korter en nauwer is; normaliter loopt vloeistof uit het middenoor via de buis van Eustachius in de keelholte. Doordat de vloeistof niet weg kan, loopt de druk in het oor op. Het kind krijgt oorpijn en gaat slechter horen. Wanneer de infecties chronisch worden of vaak voorkomen, kan het nodig zijn bij het kind oorbuisjes in te brengen. De medische benaming van die behandeling is tympanostomie.

Bij deze operatie wordt een klein sneetje in het trommelvlies gemaakt, waardoor het opgehoopte vocht wegloopt. In de incisie wordt een klein buisje aangebracht, zodat de vloeistof een paar maanden lang continu kan weglopen. Uiteindelijk gaat het sneetje genezen, en doordat het gaatje in het trommelvlies steeds kleiner wordt vallen de buisjes er vanzelf uit.

Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content