Prostaatkanker

Bij prostaatkanker ontwikkelen zich kleine knobbeltjes op het prostaatoppervlak.


De prostaat maakt deel uit van het mannelijke voortplantingsstelsel. De prostaat is een kleine ronde klier aan de onderkant van de blaas, vóór de anus gelegen. De voornaamste functie van de prostaat is het afgeven van vloeistof in de urinebuis tijdens een zaadlozing.

Tijdens een zaadlozing verplaatst het sperma zich door zaadleiders van de testikels naar de penis. De zaadleiders lopen via de achterkant van de blaas naar de prostaatklier. Gedurende dit traject vermengt het sperma zich met zaadvloeistoffen vanuit drie bronnen: de zaadblaasjes, de prostaat en de zg. bulbo-urethrale klieren. De aldus samengestelde vloeistof, ejaculaat of kortweg ‘zaad’ genoemd, verlaat het lichaam via de urinebuis en de penis.

Bij prostaatkanker ontwikkelen zich kleine knobbeltjes op het prostaatoppervlak. Deze knobbeltjes kunnen door middel van rectaal onderzoek worden ontdekt. Prostaatkanker kan op drie manieren worden behandeld. In de meeste gevallen hoeft de prostaat niet te worden verwijderd, als de kanker vroegtijdig wordt ontdekt. Als de prostaat wel moet worden verwijderd, is er een grote kans op erectieproblemen, doordat zich bij de prostaat veel zenuwen bevinden.

Mannen ouder dan 40 jaar doen er goed aan zich regelmatig, bijvoorbeeld tijdens routine-gezondheidscontroles, op prostaatkanker te laten controleren. Deze controle bestaat uit rectaal onderzoek met de vinger en laboratoriumonderzoek van het bloedserum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content