Whiplash

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Bij een whiplash verreken de nekspieren zich. Ook kunnen spieren, pezen en gewrichtsbanden scheuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een auto-ongeluk.



De wervelkolom bestaat uit 33 met elkaar verbonden wervels. Er zijn 5 soorten wervels: er zijn 4 wervels van het os coccygis die samen het staartbeen vormen, 5 sacrale wervels die samen het heiligbeen vormen, 5 lumbale (lende)wervels, 12 thoracale (borst)wervels en 7 cervicale (hals)wervels. Deze wervels bieden de lichaamsromp stabiliteit. De botten die samen de wervelkolom vormen dienen ook als bescherming voor het ruggenmerg en van de kleinere zenuwen die zich van hieruit naar de verschillende lichaamsdelen vertakken. De wervels zijn met elkaar verbonden door sterke weefselbanden, de gewrichtsbanden. De wervels zijn door pezen met de omliggende spieren verbonden.

Bij een acute whiplash zijn de 7 cervicale halswervels beschadigd. Whiplash is vaak het gevolg van auto-ongelukken waarbij het hoofd, door de kracht van een botsing van achteren, met grote heftigheid achterover en voorover wordt bewogen.

Hierdoor ontstaan scheurtjes in de spieren, pezen en/of gewrichtsbanden van de nek. Ook kan een zenuw tussen twee wervels beklemd raken. Dit veroorzaakt pijn of gevoelloosheid die naar de schouder, arm of hand kan uitstralen.

Afhankelijk van de ernst van het letsel kan een whiplash op verschillende manieren worden behandeld, zoals het onbeweeglijk maken van de nek met een nekbrace, of medicinale behandeling en oefeningen. In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content