Toverhazelaar bestrijdt ziekenhuisinfecties
UGent-wetenschappers ontwikkelden een nieuwe strategie om infecties veroorzaakt door de zogenaamde ziekenhuisbacterie te behandelen. Dat gebeurt door de manier waarop bacteriële cellen met elkaar communiceren, te verstoren.
Onderzoekers van de Universiteit Gent (o.l.v. dr. Gilles Brackman en prof. Tom Coenye) hebben een nieuwe strategie ontwikkeld om infecties, veroorzaakt door de ziekenhuisbacterie (methicilline-resistente Staphylococcus aureus of MRSA), te behandelen.
Toverhazelaar
De onderzoekers gebruikten een molecule afkomstig uit de Amerikaanse toverhazelaar (hamamelitannine). Ze toonden aan dat die stof de manier beïnvloedt waarop bacteriële cellen met elkaar ‘praten’ door chemische signaalmoleculen uit te wisselen. Een belangrijke component van dit communicatiesysteem is het TraP-eiwit. De wetenschappers verhinderden de correcte werking van dit eiwit, waardoor de bacteriën veel gevoeliger worden voor het antibioticum vancomycine.
Zo zorgt een combinatie van hamamelitannine en vancomycine er bijvoorbeeld voor dat de bacteriën hun normale verdedigingsstrategie tegen dit antibioticum, namelijk het dikker maken van de celwand die de bacterie omgeeft, niet kunnen toepassen.
Behandeling van infecties veroorzaakt door ziekenhuisbacteriën is vaak erg moeilijk, o.a. door de resistentie van deze organismen tegen vele antibiotica. Daarnaast komen deze bacteriën ook vaak voor in de slijmlaag waarmee wonden soms bedekt zijn. Dat zorgt er voor dat de cellen nog minder gevoelig worden voor een antibioticumbehandeling. Deze biofilmvorming komt o.a. voor bij chronisch-geïnfecteerde wonden, en bij infecties die het gevolg zijn van het gebruik van medische hulpmiddelen zoals catheters en kunstgewrichten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier