Meer ongevallen met thuisklussers tijdens de zomer
De zomer is de tijd om komaf te maken met klussen die vaak al maanden liggen te wachten. We slaan massaal aan het boren, zagen en timmeren. Dat merken ze ook op de spoeddiensten en de operatiezalen.
Uit een steekproef door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie blijkt dat in deze periode naar schatting 300 mensen zwaar gewond raken aan de hand(en).
Die klusongevallen hebben verschillende oorzaken. Deels zijn ze te wijten aan onhandigheid en een gebrek aan ervaring maar ook aan het feit dat heel wat mensen bepaalde toestellen foutief gebruiken. De zwaarste letsels zijn het gevolg van incidenten met (cirkel)zagen en met allerhande tuinmateriaal zoals grasmaaiers. Zowat 95% van de slachtoffers zijn mannen, met als gemiddelde leeftijd 50 jaar.
Koude-intolerantie
In de meeste gevallen blijft het gelukkig beperkt tot schrammen en builen. Maar bijna 1 op de 4 ongevallen loopt slechter af. Daarbij moesten een of meerdere vingers geamputeerd worden. Daarnaast komen heel wat verwondingen voor aan de pezen, het bot en de zenuwen. Volgens plastische chirurgen onderschatten mensen vaak de ernst van een handletsel. “Wanneer dit niet meteen vakkundig wordt verzorgd, kan het leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid en zelfs invaliditeit”, zegt dr. Kim Wehrens, van het Maastricht Universitair Medisch Centrum aan Gezondheid.nl. Ook een verlies aan kracht in de handen, aan beweeglijkheid of koude-intolerantie doordat bepaalde zenuwbanen zijn doorgehaald, komen voor.
Duim en wijsvinger
Duim en wijsvinger worden het vaakst geraakt bij dit soort ongevallen. Bij 17 % van de ‘accidenten’ zijn er meerdere vingers geraakt. In de ranglijst van gevaarlijkste gereedschappen prijkt de zaagmachine bovenaan (38%), gevolgd door het stanleymes (14%). Een op de vijf klusongevallen resulteert in een blijvend letsel, wat soms zelfs leidt tot arbeidsongeschiktheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier