Van thuis naar de boot
Uw vakantie begint zodra u uw voordeur achter u hebt dichtgetrokken, ook al moet u nog naar de haven waar het cruiseschip op u wacht. Hopelijk ontdekt u niet al te veel hindernissen onderweg!
Bagage kwijt
“Een vriendin van ons was haar bagage al kwijt bij aankomst in het Centraal Station, waar de bus stond te wachten om haar naar de haven te brengen. Valt dit al onder de reis en geldt dan de verzekering?”
Over de bagageverzekering bestaan heel wat misverstanden en veel reizigers verwachten er te veel van. Alleen bagage die ingecheckt is in een vliegtuig valt onder de internationale IATA-wetgeving (International Air Travel Association). Bij verlies van de bagage door de schuld van de luchtvaartmaatschappij voorziet het Verdrag van Montreal in een maximale schadevergoeding van ruim euro1100.
Bij een cruise echter, is standaard geen verzekering inbegrepen. De reisorganisator is verantwoordelijk voor het goede verloop van de cruise maar wie naar het buitenland reist doet er goed aan een reisbijstandsverzekering af te sluiten. Dit kan bij de reisorganisator of bij een verzekeraar naar keuze. Een dergelijke verzekering kost, afhankelijk van de waarborgen die u verlangt, enkele procenten (3 tot 8%) van de reissom.
Een reisverzekering moet minstens voorzien in de terugbetaling van noodzakelijke medische kosten en een eventuele repatriëring. De reisbijstandsverzekering kunt u uitbreiden met een annulatie- en een bagageverzekering. De waarborgen die de verschillende verzekeraars aanbieden, verschillen aanzienlijk. De meeste stellen strenge voorwaarden bij diefstal. Zo moeten juwelen en waardevolle voorwerpen in een kluis bewaard worden en is foto- of videomateriaal uitgesloten (of het wordt slechts in beperkte mate vergoed).
Wie zijn bagage kwijtspeelt tussen zijn voordeur en de vertrekhaven zoals uw vriendin, is duidelijk... nog niet goed wakker. In verzekeringstermen: onverschoonbaar onoplettend. Tenzij een taxidienst of een reisorganisatie deze reiziger thuis komt oppikken, is hij/zij zelf verantwoordelijk voor het verlies van de bagage.
Identiteitskaart vergeten
“Stel dat ik mijn identiteitspapieren thuis vergeten ben. Mag ik dan toch aan boord gaan van een cruiseschip?”
Neen, Zonder identiteitspapieren kan niemand inschepen, noch aan boord van een vliegtuig, noch aan boord van een schip.
Te laat in de haven
“Wat als de TGV waarmee ik naar de vertrekhaven reis vertraging heeft?”
Als u vervoer en cruise in één pakket hebt gekocht via een reisbureau of touroperator, is de reisovereenkomst onderworpen aan de wet van 16 februari 1994. Het is dan de verantwoordelijkheid van de reisorganisator om u aan boord te krijgen, desnoods in de eerstvolgende haven. Vandaar dat een voorzichtig reisorganisator ruime marges voorziet. Hij zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat bij exotische cruises zijn klanten één nacht voordien ter bestemming zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier