Eén redactie, drie generaties
Jacques Sys (63 jaar), Geert Foutré (51 jaar) en Thomas Bricmont (34 jaar) werken samen op de redactie van Sport Voetbal Magazine. Drie generaties en één ding dat hen bindt: de passie voor de sport én het maken van hun blad. Toch zijn er ook bij hen generatieverschillen.
Heeft de jongere generatie meer nood aan feedback?
Jacques (hoofdredacteur): “Ik merk vooral bij stagiairs dat zij veel nood hebben aan feedback. Misschien zijn ze wat onzeker. Ik heb het daar soms moeilijk mee, want ik kom zelf uit een periode waarin bazen duidelijk waren: ‘Als ik niets zeg, is het goed.’ En ik merk ook dat teveel feedback geven evenmin goed is! Niet gemakkelijk voor een babyboomer!”
Neem jullie je werk meer mee naar huis dan jongere collega’s?
Jacques: “Ja, ik denk dat dat klopt. Ik wil voortdurend alles blijven volgen. Het zal ook wel te maken hebben met hoe ik in 1974 ben begonnen. Toen moest je jezelf volledig wegcijferen. Daarom heb ik het er nu soms wat moeilijk mee als jonge mensen klagen dat ze hard moeten werken. Wij werkten constant! Het helpt wel als ik letterlijk afstand neem. Maar als ik gewoon thuis ben, blijft de molen malen en wil ik voortdurend op de hoogte zijn.”
Geert: “Ik heb dat minder. Nu althans toch. Ik wil nu bewust bezig zijn met mijn jonge kinderen en vind het ook nodig om de batterijen af en toe op te laden.”
Staan jullie anders tegenover extralegale voordelen zoals een auto, een gsm, een laptop?
Geert: “Ik apprecieer het, want ik ben me er van bewust dat al die dingen veel waard zijn als je het omrekent. Het is misschien raar, maar ik heb lang gewacht voor ik een bedrijfswagen wou. Ik vond dat ik daarmee een stukje vrijheid en zekerheid opgaf. Want stel dat je ontslagen wordt, dan heb je wel ineens geen auto meer!”
Jacques: “Ik merk wel dat jonge mensen sneller naar extralegale voordelen vragen. Ze vinden het blijkbaar een evidentie.”
Geert: “Terwijl het onze generatie meer overkwam”.
Thomas: “Ik zie het gewoon als een werkinstrument. Leuk en handig, maar verder niet iets om tegenover je vrienden mee op te scheppen.”
Zijn er nog meer verschillen?
Thomas: “Algemeen denk ik dat mijn generatie vooral gebrand is op persoonlijke verrijking. Geen titels, maar ervaringen. We beginnen blijkbaar later aan kinderen dan de vorige generaties. Omdat we eerst allerlei zaken willen beleven en gezien hebben.”
Jacques, babyboomer
“Ik heb het soms moeilijk met feedback geven aan stagiairs. Ik kom uit een periode waarin je wist dat je je werk goed deed als je baas niets zei.”
Geert, generatie X
“Extralegale voordelen is iets wat onze generatie overkwam. Ik stond er lang wantrouwig tegenover. Nu apprecieer ik ze omdat ik weet dat ze toch veel waard zijn.”
Thomas, generatie Y
“We beginnen later aan kinderen dan de vorige generaties omdat we eerst allerlei zaken willen beleven en gezien hebben.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier