Problemen met de verwarming, de syndicus doet niets
“Problemen met de verwarming, de syndicus doet niets”
“We wonen in een nieuw flatgebouw van 16 appartementen die geen individuele verwarmingsketel hebben. In 2002 merkten we dat er iets niet klopte bij de afrekening van de kosten. In februari 2003 heeft een expert de installatie nagekeken, samen met de syndicus. Eind dat jaar is een deurwaarder komen vaststellen dat er in een aantal appartementen geknoeid is met de puntafsluiters, waardoor de radiators warm werden zonder dat de teller draaide. Bovendien bijken de systemen van de puntafsluiters niet dezelfde te zijn in alle appartementen. We zouden de installateur van de verwarming hierover willen aanspreken maar dat is niet eenvoudig: het dossier blijft geblokkeerd en de syndicus onderneemt geen verdere stappen. Wat kunnen we doen?”
Om te beginnen kunt u een algemene vergadering samenroepen om te beslissen of u al of niet een gerechtelijke procedure start tegen de installateur van de verwarming. Maar voor u deze stap zet, raad ik u aan een expert te laten ramen wat een eventuele herstelling zou kosten. De kosten van de procedure zouden wel eens hoger kunnen uitvallen dan de herstellingskosten. De algemene vergadering kan beslissen wat er moet gebeuren. Komt de algemene vergadering niet samen of bent u het niet eens met haar beslissing, dan kunt u zich als individuele mede-eigenaar tot de vrederechter wenden om de verdeling van de lasten op punt te laten stellen. U kunt terecht bij de vrederechter als:
-de verdeling verkeerd berekend werd of niet langer correct is omdat er wijzigingen aangebracht zijn aan het gebouw
-de wijze van verdeling u een persoonlijk nadeel berokkent (art. 577-9par6 van het burgerlijk wetboek).
“Hoeveel houd ik over van mijn pensioen?”
“Eind 2007 zal ik een volledige loopbaan van 45 jaar hebben. Kan ik dan in januari 2008 met pensioen of moet ik wachten tot augustus 2008 (mijn 65ste verjaardag)? Ik liet een raming maken, en ik zou bruto a 1334 per maand ontvangen maar hoeveel gaat daar nog vanaf?”
Ik ga ervan uit dat u een loopbaan als werknemer of zelfstandige achter de rug hebt. In dat geval kunt u inderdaad uw rustpensioen aanvragen nadat u een loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt. Dat gaat niet wanneer u vóór uw 65ste verjaardag aangewezen zou zijn op een werkloosheids- of ziekte-uitkering. In dat geval moet u uw 65ste verjaardag afwachten om met pensioen te gaan.
De inhoudingen op uw pensioen zijn:
– de bijdrage voor de ziekte- en invaliditeitsverzekering: 3,55 %, zonder dat uw pensioen lager mag worden dan euro 1114,78 voor een alleenstaande of euro 1321,18 voor een gezin
– de solidariteitsbijdrage van 2 % voor pensioenen vanaf euro 1185,05 voor een alleenstaande en vanaf euro 1481,31 voor een gezin
– bedrijfsvoorheffing, die eigenlijk een voorafbetaling van de personenbelasting is: deze hangt vooral af van de kinderlast, de andere gezinslasten en een eventuele invaliditeit. Hierover kunt u informatie inwinnen bij de CDVU Pensioenen,
Centrale Dienst der Vaste Uitgaven, tel. 02 237.03.11 (Nederlandstalig), tel. 02 237 03 12 (Frans), fax 02 233 75 04, e-mail:
CDVUpensioenen.tf@minfin.
Levensverzekering en belastingen
“Mijn nicht heeft een levensverzekering afgesloten waarin ik de begunstigde ben. Moet zij dit contract vermelden in haar testament? En zal ik successierechten moeten betalen op het bedrag dat mij wordt toegekend?”
Als u als begunstigde bent aangeduid in het levensverzekeringscontract dat uw nicht heeft afgesloten, moet dit niet bevestigd worden in een testament. U hebt in elk geval recht op het bedrag wanneer zij overlijdt. Omdat het kapitaal dat u ontvangt uit een levensverzekering door de wet als legaat wordt beschouwd (meer info hierover vindt u in Plus Magazine van mei 2005, p. 78: Plots wordt uw schenking zwaar belast), moet u inderdaad successierechten betalen.
“Moeten kleinkinderen onderhoudsgeld betalen?”
“Mijn broer en ik betaalden allebei onderhoudsgeld voor onze ouders die in een rustoord verblijven. Mijn broer is sinds kort overleden. Moeten zijn kinderen in zijn plaats betalen? Of zal ik nu het deel van mijn broer moeten bijbetalen?”
De kinderen van uw overleden broer moeten geen onderhoudsgeld betalen voor hun grootouders. U bent de enige die nog onderhoudsgeld moet betalen, maar dat blijft wel beperkt tot uw eigen deel. Sinds de nieuwe regeling kan het OCMW maximaal euro871 per maand van u terugvorderen.
“Niet tevreden over voorlopige bewindvoerder”
“Ik ben 61 jaar, alleenstaand en vader van drie volwassen kinderen. Door onmin met mijn oudste zoon ben ik drie maand in observatie geweest in een psychiatrisch ziekenhuis. Mijn zoon heeft naar de vrederechter geschreven dat hij geen tijd (of zin) heeft om voorlopig bewindvoerder van zijn vader te worden. Daarop heeft de vrederechter een advocaat als bewindvoerder aangewezen, die me per week slechts a 50 van mijn pensioen (a 1100) geeft, wat veel te weinig is. Ik krijg ook nooit een rekeninguittreksel of een overzicht van de geldbewegingen te zien. Kan ik daar iets aan doen?”
De wet voorziet inderdaad in de mogelijkheid dat u zélf, vooraleer u voelt dat u zelf niet meer kunt instaan voor het beheer van uw goederen, een verklaring kunt afleggen (hetzij bij een notaris, hetzij bij de vrederechter) omtrent de persoon die u kiest als uw voorlopige bewindvoerder eens u die zou nodig hebben. Deze persoon is echter niet verplicht de opdracht die u hem geeft te aanvaarden. Zodoende kan uw zoon weigeren op te treden als uw voorlopige bewindvoerder.
Als u meent dat de voorlopige bewindvoerder aangesteld door de vrederechter te kort schiet in de uitoefening van zijn taak, kunt u de vrederechter vragen zijn beslissing, waarbij hij deze bewindvoerder aanwees, te herzien.
“Ben ik verantwoordelijk voor de schulden van mijn vriend?”
“Ik ben eigenares van een huis en mijn vriend heeft zijn domicilie bij mij genomen. Ik heb daarin toegestemd, maar ik ben er toch niet helemaal gerust in wat de eventuele schulden betreft. Moet ik de boete betalen als hij bijvoorbeeld in dronken toestand een ongeval zou veroorzaken? Wie moet bij zijn overlijden de begrafeniskosten betalen? Mijn vriend heeft een pensioen van a 1000. Hij heeft een zoon die huisman is en 5 kleine kinderen heeft.”
U bent niet verantwoordelijk voor de eventuele schulden van uw vriend, maar door het feit dat hij zijn domicilie op uw adres genomen heeft, kunnen zijn schuldeisers wel beslag leggen op uw goederen. Zij mogen immers alle goederen in beslag nemen die zich op zijn adres bevinden. U kunt uw goederen dan enkel terugkrijgen als u een procedure start voor de beslagrechter en als u kunt bewijzen (met aankoopfacturen) dat deze goederen van u zijn. U hoeft ook de begrafeniskosten niet te betalen, tenzij u daartoe de morele plicht zou hebben omdat hij u bijvoorbeeld al zijn goederen zou nagelaten hebben in een testament.
De zoon van uw vriend is evenmin verantwoordelijk voor de schulden van zijn vader. Het enige dat hij wel verplicht is te betalen, zijn de begrafeniskosten omdat de wet dit als een ‘natuurlijke’ verplichting tussen ouders en kinderen beschouwt. Verder staat het hem vrij de erfenis van zijn vader te weigeren, als die te veel schulden zou bevatten. n
Erfrecht bij een nieuwsamengesteld gezin
“Ik ben gehuwd met een man die al twee kinderen heeft uit een vorig huwelijk. Zelf heb ik ook twee kinderen uit mijn vorige huwelijk. We hebben geen contact meer met de kinderen van mijn man. Hij bezit een eigen woning en wil mijn kinderen een deel van deze woning schenken wanneer hij zou overlijden. We weten dat ik over het vruchtgebruik van het huis beschik zolang ik leef, en dat zijn kinderen de helft van de opbrengst krijgen bij mijn overlijden. Maar hoe zit dat met mijn kinderen? Hebben zij ook recht op een deel of is mijn man verplicht een testament op te stellen als hij de erfenis op deze manier wil regelen?”
Uw kinderen hebben géén erfrecht tegenover uw echtgenoot, tenzij hij ze zou adopteren met een volle adoptie (bij een gewone adoptie zouden ze nog niet van hem erven). Doet hij dat niet, dan kan hij hen slechts het beschikbare deel van zijn nalatenschap vermaken. Vermits hij zelf nog 2 kinderen heeft, bedraagt het beschikbare deel 1/3de van zijn nalatenschap.
Uw man moet deze toekenning inderdaad schriftelijk vastleggen, in een testament, zoniet erven zijn kinderen uit het vorige huwelijk zijn hele nalatenschap. Als langstlevende echtgenote erft u het vruchtgebruik over zijn hele nalatenschap.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier