30 TIPS VAN SPECIALISTEN
1. Slaap niet meer dan nodig is om u de volgende dag fris te voelen. Door de tijd in bed te beperken, wordt de kwaliteit van de slaap vanzelf beter.
2. Sta alle dagen op omstreeks hetzelfde tijdstip. Dat zorgt voor meer regelmaat bij het inslapen.
3. In het weekend een uurtje langer slapen mag maar overdrijven is geen goede zaak. U verschuift ook het tijdstip waarop u de volgende avond de slaap zult vatten en op maandagochtend moet u weer op het gewone uur uit de veren.
4. Hebt u nood aan extra recuperatie, doe dan liever een korte siësta (maximaal één uur) in de namiddag.
5. Probeer zelfs als het laat geworden is de volgende ochtend toch op een redelijk uur op te staan.
6. Als het uur van slapengaan nadert en u voelt de slaap opkomen, verzet u dan niet, maar ga naar bed.
7. Ga niet meteen na een grote inspanning of na een spannende film slapen.
8. Beschouw slapen niet als tijdverlies maar als een verdiende beloning.
9. Dagelijkse lichaamsbeweging, niet te laat op de dag, verbetert de slaap.
10. Een lichte snack voor het slapengaan kan de slaap verbeteren. Ook de honger houdt u immers wakker.
11. Vermijd veel drinken ’s avonds. Dan moet u ’s nachts opstaan om te plassen.
12. Drink geen cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola) in de late namiddag en avond.
13. Nicotine heeft een opwekkend effect. Roken is dus nefast voor de slaap en bevordert bovendien het snurken.
14. Sommige mensen drinken alcohol als slaapmutsje. Dat kan het inslapen bevorderen, maar het verstoort de slaap in de tweede helft van de nacht en bevordert het snurken.
15. Alcoholgebruik verhoogt de kans op snurken aanzienlijk. Drink dus twee tot drie uur voor het slapengaan geen alcohol meer.
16. Werk overgewicht weg en mijdt zware maaltijden voor het slapengaan.
17. Wanneer het snurken enkel optreedt in ruglig, kan het helpen een tennisbal in de rug van de pyjama te naaien op voorwaarde dat dit de slaap van de snurker niet al te erg verstoort.
18. Slaap- en kalmeermiddelen werken de spierontspanning in de hand en verhogen bijgevolg de kans op snurken aanzienlijk.
19. Stop met roken.
20. Gebruik uw slaapkamer om te slapen, niet om te werken, TV te kijken of te chatten.
21. Isoleer uw slaapkamer zoveel mogelijk van licht en lawaai. Moet u soms ’s nachts uw bed uit, kies dan voor onrechtstreekse verlichting of plaats een neonlamp onder uw bed. Zo kan de partner rustig doorslapen.
22. Overdag is licht belangrijk. Het speelt een rol in de afscheiding van hormonen, waaronder melatonine dat een rol speelt in de slaapcyclus. Dagelijks even buiten een frisse neus halen, is een noodzaak.
23. Een slaapkamer moet voldoende geventileerd en mag niet te vochtig zijn.
24. Zorg voor een ideale temperatuur in de slaapkamer. Zowel overdreven warmte, als koude kunnen de slaap verstoren.
25. Kunt u de slaap niet vatten, sta dan op en ontspan even. Lezen is perfect, zolang het verhaal niet te spannend is zodat u het boek meteen wilt uitlezen.
26. Bent u een piekeraar? Voorzie dan bewust een ‘piekeruurtje’ in de loop van de avond. Zet de dingen op een rijtje, neem besluiten voor de volgende dag, kruip met een gerust gemoed in bed en denk aan leuke dingen.
27. Als u zenuwachtig wordt van het tikken van uw wekker of van de traagheid waarmee de minuten voorbij tikken, gooi die wekker dan buiten.
28. Lukt het u niet om een punt te zetten achter de spanningen van de dag, las dan voor het slapengaan een uurtje relaxatie in: yoga, meditatie- of relaxatieoefeningen, een ontspannend bad met etherische oliën, een massage door uw partner...
29. Neem voldoende tijd om een bed te kiezen. U brengt er heel wat meer tijd in door dan in uw sofa of in uw wagen. Vraag deskundig advies. Na 10 jaar is uw matras aan vervanging toe.
30. Ververs regelmatig het bedlinnen. De huismijten die er zich graag in nestelen kunnen een extra bron zijn van ademhalingsproblemen, verstopte neuzen en astma-aanvallen.
A Leen Baekelandt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier