Zuinig zonnen
Om een zomer lang van de weldaden van de zon te genieten zonder ons zonnekapitaal op te gebruiken, kiezen we best voor een zeer volledige zonnebescherming. Ziehier hoe u zich kunt wapenen om een zomer lang te stralen!
De zon die onontbeerlijk is voor de aanmaak van vitamine D, heeft bovendien een opwekkende invloed en geeft onze huid een mooi zomers kleurtje. Keerzijde van de medaille: ze is ook verantwoordelijk voor de veroudering van de opperhuid en verhoogt het risico op huidkanker.
Welke houding moeten we bijgevolg aannemen? Heel wat dermatologen en cosmeticaspecialisten vinden het niet alleen raadzaam, maar zelfs noodzakelijk om de huid het jaar rond te beschermen met een goede zonnefilter. Want het schadelijke effect van de ultraviolette stralen, zowel de UVA en als de UVB, is duidelijk bewezen. Met de UVB krijgen we vooral te maken in de zomer wanneer de zon schijnt, maar de UVA zijn altijd aanwezig, ook in de winter, of wanneer het betrokken is, en zelfs achter glas.
Sommige specialisten denken echter dat onze huid haar zelfverdedigingsmechanismes verliest wanneer we ze voortdurend afschermen. Zij pleiten voor een ‘intelligente’ bescherming gedurende enkele maanden per jaar.
Verschillende laboratoria hebben zich over deze kwestie gebogen en hun zoektocht leverde bijvoorbeeld Activa-Cell van L’Oréal op, een antioxidans dat de natuurlijke verdediging van de huid herstelt. Bij Estée Lauder doet men beroep op bijzondere planten. “Zij bezitten een ongelooflijk aanpassingsvermogen aan hun omgeving en we hebben wetenschappelijk kunnen bewijzen dat ze de huid helpen om zich aan te passen aan externe stress”, legt dokter Maes, vice-president R&D van Estée Lauder uit. Een cocktail die u kunt ontdekken in de crème Re-Nutriv Anti-âge solaire suprême.
Goed om te weten De beschermingsfactor is berekend op basis van een flinke laag beschermingsproduct. Breng dus voldoende aan. U kunt uw huid ook voorbereiden met zonnegelulen zoals Oenobiol, Bergasol en Innéov solaire.
Bruinen zonder bakken
Extreem bruinen is een beetje uit de mode, maar anderzijds zijn er maar weinig mensen die een porseleinen huidje willen! Dat hebben de fabrikanten goed begrepen en daarom stellen ze voor om te bruinen met minder zon. Dat kan met producten die melanine, het natuurlijke huidpigment, een flinke boost geven. Een voorbeeld: de lijn Sun Care van Jil Sander (PSF 8, 15 of 30). Ook het vermelden waard is de hydraterende melk met een kleine dosis zelfbruiner zoals Teint Ultra Prodigieux van Nuxe een zelfbruiner op basis van de tanines van twee planten.
Goed om te weten Zonneproducten bewaren slecht, mede omdat ze vaak lange tijd in de warmte blijven liggen. Gooi de tube van vorig jaar dus maar weg en gebruik liever pompflaconnetjes.
En de beschermingsfactor?
SPF staat voor Sun Protection Factor. De factor 6, 8 of 10 zorgt voor een zwakke be-scherming; 15, 20, 25 voor een middelmatige bescherming; 30, 40, 50 voor een hoge en 50+ voor een zeer hoge bescherming. De ideale verhouding voor de beschermingsfactoren tegen UVB en UVA is 3 op 1, bijvoorbeeld een crème UVB30/UVA10. Een crème met een hoge factor beschermt u langer dan een crème met een lagere factor. Toch is het raadzaam om elke 2 uur en na elke zwembeurt het zonneproduct opnieuw aan te brengen (ook al staat er waterproof op vermeld!).
Goed om te weten Hebt u fijn haar of bent u wat kalend, bescherm dan uw hoofdhuid met een spray als Brume solaire capillaire van Jeanne Piaubert of Capital Soleil Homme 30 van Vichy. n
Info: in parfumerieën, behalve L’Oréal en Nivea in de grote en middelgrote winkelketens, La Roche-Posay, Lierac en Vichy in de apotheek.
Virginie Draelants
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier