Deze ziekten kan u overkrijgen van uw huisdieren
Ze zijn schattig, aanhankelijk en de beste vriend die een mens zich kan inbeelden. Allemaal waar. Maar huisdieren kunnen hun baasje (of de kinderen en kleinkinderen) soms ook besmetten met allesbehalve vriendelijke ziekten. Beter voorkomen dan genezen dus.
Dit zijn de bekendste en meeste voorkomende huisdier-mens besmettingen:
De kattenkrab
Dat een kattenkrab potentieel erg gevaarlijke gevolgen kan hebben voor mensen, is te wijten aan een bijzonder samenspel tussen vlo en kat. Katten hebben vaak een bacterie (bartonella) in hun bloed die door vlooien worden opgezogen. Zo komt die besmette kiem terecht in de uitwerpselen van de vlo. Wanneer u een krab krijgt van een kat met besmette vlooienstoelgang onder de klauwen, kan die kiem via de huid het lichaam binnendringen en voor problemen zorgen. Meteen ontsmetten en wie alsnog zwellingen vertoont aan handen en lymfeklieren, moet snel een arts raadplegen.
Katten zijn ook de voornaamste dragers van de parasiet toxoplasma. Bij besmette dieren ontwikkelen zich een soort eitjes (oöcysten) in de darmen. Die worden uitgescheiden als de kat stoelgang maakt. De oöcysten zijn niet meteen besmettelijk, maar pas na een incubatieperiode van 2 à 5 dagen. Mensen kunnen toxoplasma oplopen door oraal contact met besmette uitwerpselen, bijvoorbeeld bij het reinigen van de kattenbak of door het eten van ongewassen groenten uit de tuin of via rauw vlees. Ook bij niet zwangeren kan toxoplasma potentieel gevaarlijk zijn. Met dezelfde symptomen als bij een griep-infectie.
Kus geen reptielen
De meeste reptielen hebben gelukkig niet zo’n hoge aaibaarheidsfactor maar deze dieren zoenen is geen goed idee. Enkele jaren terug verspreidde het Britse Health Protection Agency de boodschap dat families die reptielen als huisdier houden hun kinderen blootstellen aan extra risico’s. Deze reptielen, en dan in het bijzonder slangen, zijn immers vaak drager van een zeldzame vorm van salmonella-infectie. De infectie is aanwezig op hun huid en in de stoelgang. Volwassenen die salmonella oplopen, ondervinden meestal lichte ziekteverschijnselen zoals braken, buikpijn, koorts en diarree maar bij jonge kinderen kan dit veel ernstiger klachten geven. Vandaar het advies: kus geen reptielen en was na elke aanraking grondig de handen.
Honden
De toxocara, een parasitaire rondworm die vooral bij jonge katten en honden voorkomt, wordt uitgescheiden via de stoelgang. Kinderen kunnen ermee in contact komen bij het spelen in zandbakken, waarin faeces van huisdieren zijn terechtgekomen. Voor mensen kan een dergelijke infectie gevaarlijke gevolgen hebben. Bij besmette huisdieren komen de eitjes terecht in de darmen, maar bij kinderen gaan die eitjes migreren doorheen het lichaam (larva migrans syndroom). Waarbij ze soms naar de ogen trekken, met als gevolg dat zo’n toxocara infectie voor ernstige oogafwijkingen kan zorgen. Mogelijk is er ook een link met het ontstaan van astma.
Hamsters en co
Alle knaagdieren, of ze nu tam of wild zijn, kunnen drager zijn van bacteriën en virussen die infecties kunnen teweegbrengen bij mensen. Momenteel maakt vooral het hantavirus een opmars.In ons land zijn de laatste jaren enkele honderden besmettingen hiermee vastgesteld.
Het virus, dat ernstige nierschade kan veroorzaken, wordt verspreid door knaagdieren. Het wordt overgedragen door het inademen van besmette virusdeeltjes die voorkomen in de urine en het speeksel van de dieren. Ook direct contact via de huid (een beet) met een besmet knaagdier kan voor een infectie zorgen.
Ziek als een papegaai
Papegaaien en andere kromsnavels – maar ook duiven en andere vogels – kunnen drager zijn van de bacterie chlamydiophyla psitta oftewel de papegaaienziekte. Mensen kunnen ermee besmet raken via snot of oogvocht. Meestal komt de bacterie in de lucht terecht en wordt ze ingeademd. Besmetting van mens op mens is veeleer zeldzaam. Na 10 dagen tot twee weken treden bij mensen de eerste ziekteverschijnselen op. Dat kan variëren van een lichte verkoudheid tot hoofdpijn, nekpijn, hoge koorts en spierpijnen. Een antibioticumkuur is meestal aanbevolen. Ook het besmette dier moet behandeld worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier