Verras met kazen uit Zwitserland
Elke Zwitserse streek is wel de bakermat van een grootse kaas die letterlijk en figuurlijk zeer wordt gesmaakt door kaasliefhebbers over de hele wereld. Met deze 5 gerechten Scoort u zeker!
Frietjes van geroosterde knolgroenten met sliertjes L’Etivaz AOC
Bereiding : 15 min I Kooktijd : 35 min I Gemakkelijk
Voor 4 personen
– 150 g knolselderij, in staafjes
– 2 rode uien, in partjes
– 150 g wortels, in staafjes
– 3 zoete aardappels, in staafjes
– 2 pastinaken, in staafjes
– 12 teentjes knoflook (ongepeld)
– 2 el olijfolie
– 1 tl tijm
– zout, peper
Garnituur :
L’Etivaz AOC, in sliertjes
Variant :
Kies de groenten in functie van het seizoen.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng in een grote slakom de knolselderij, de rode uien, de wortels, de zoete aardappels en de pastinaken. Voeg de teentjes knoflook toe. Besprenkel met olijfolie. Voeg zout en peper toe. Bestrooi met tijm. Roer goed.
- Verdeel de groenten in één laag over de bakplaat. Rooster gedurende 35 à 45 minuten, of totdat de groenten zacht zijn. Garneer met L’Etivaz AOC.
Schnitzels van L’Etivaz AOC
Bereiding : 10 min I Kooktijd : 2 min I Gemakkelijk
Voor 4 personen
Beslag :
– 3 eieren, losgeklopt
– 2 dl licht bier
– 230 g bloem
– arachideolie
– 1 plak L’Etivaz AOC van 2 cm dik (ongeveer 400 g)
– zout, peper
Garnituur :
– enkele kerstomaatjes, geroosterd
– enkele blaadjes veldsla
Bereiding:
- Meng in een kom de eieren, het bier en de bloem. Voeg zout en peper toe. Zet apart.
- Verwarm de olie in een steelpan. Steek met behulp van een uitsteekring van 5 cm doorsnee schijven uit de plak L’Etivaz AOC. Haal ze door het beslag. Dompel ze in de hete olie. Frituur ze gedurende 1 minuut aan elke kant.
- Plaats de schnitzels op een bord. Garneer met geroosterde kerstomaatjes en veldsla.
Roomsoep van aardperen, spiesjes met eierdooierzwammen en L’Etivaz AOC
Bereiding : 20 min I Kooktijd : 30 min I Gemakkelijk
Voor 4 personen
– 700 g aardperen, geschild
– 1 ui, in kwartjes
– 1 stengel selderij, in stukken
– 1 el olijfolie
– 1 tl tijm
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 6 dl groentebouillon
– zout, peper
Spiesjes:
– enkele eierdooierzwammen, in 4
– 1 tl olijfolie
– blokjes L’Etivaz AOC
– blaadjes waterkers
Garnituur :
fleur de sel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng in een kom de aardperen, de ui en de selderij door de olijfolie met zout, peper, de tijm en het knoflook. Verdeel de groenten over de bakplaat. Rooster gedurende 25 minuten.
- Pureer de aardperen met de groentebouillon. Giet in een stoofpan en breng aan de kook. Voeg zout en peper toe. Zet apart.
- Spiesjes met eierdooierzwammen en L’Etivaz AOC: fruit in een bakpan gedurende 2 minuten de eierdooierzwammen in de olijfolie. Voeg zout en peper toe. Rijg ze om en om met de blokjes L’Etivaz AOC en de blaadjes waterkers aan houten prikkertjes. Verdeel de roomsoep van aardperen over kommen. Bestrooi de soep met fleur de sel. Serveer met de spiesjes.
Risotto met eekhoorntjesbrood en Tête de Moine AOC
Bereiding : 15 min I Kooktijd : 45 min I Gemakkelijk
Voor 4 personen(als hoofdgerecht) of 8 personen (als voorgerecht)
– 3,5 dl groentebouillon
– 3,5 dl droge witte wijn
– 50 g boter
– 2 sjalotten, fijngehakt
– 1 grote ui, fijngehakt
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 300 g risottorijst
– 1 tl tijm
– 200 g eekhoorntjesbrood, in blokjes
– 2 dl room
– 75 g Tête de Moine AOC, geraspt
– zout, peper
Garnituur:
– 1 hand eekhoorntjesbrood, in schijfjes
– 1 el olijfolie
– takjes platte peterselie, fijngehakt
– roosjes Tête de Moine AOC
Variant:
Vervang het eekhoorntjesbrood door bospaddenstoelen, Parijse champignons, cantharellen, portobello’s, ...
Bereiding:
- Breng in een steelpan de bouillon en de wijn aan de kook. Hou warm. Smelt de boter in een stoofpan met dikke bodem. Fruit de sjalotten, de ui en de knoflook. Voeg de rijst, de tijm, zout en peper toe. Roer goed. Voeg wat bouillon met wijn toe. Roer totdat de rijst de vloeistof opgenomen heeft. Voeg weer vloeistof toe. Roer goed. Herhaal deze handeling totdat de bouillon op is. Sluit af. Gaar gedurende ongeveer 30 minuten op laag vuur onder regelmatig roeren.
- Voeg de champignons, de room en de Tête de Moine AOC toe. Roer de champignons goed door de risotto. Gaar verder gedurende 5 minuten. Breng indien nodig verder op smaak.
- Verdeel over de borden. Garneer met in de olijfolie gesauteerd eekhoorntjesbrood, platte peterselie en roosjes Tête de Moine AOC. Heerlijk met een veldsla of notensla op smaak gebracht met enkele druppels walnotenolie.
Financiers met vijgen en Tête de Moine AOC
Bereiding : 15 min I Kooktijd : 15 min I Gemakkelijk
Voor 12 cakejes
– 180 g gezouten boter, in blokjes
– 50 g amandelpoeder
– 100 g bloem
– 1 tl van elk: tijm en rozemarijn, fijngehakt
– 5 eiwitten
– 1 tl vloeibare honing
– 6 gedroogde vijgen, in kwartjes
– peper
Garnituur:
roosjes Tête de Moine AOC
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter. Zet apart. Meng in een kom het amandelpoeder, de bloem, de tijm en de rozemarijn. Voeg peper toe. Klop de eiwitten stijf. Schep ze voorzichtig door de droge ingrediënten. Voeg de boter en de honing toe.
- Vul de minimuffinvormpjes tot . Plaats de vijgen erop. Gaar gedurende 20 minuten totdat de cakejes licht goudbruin kleuren..
- Laat afkoelen op een taartrooster. Garneer met roosjes Tête de Moine AOC.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier