Een derde minder uitstrijkjes sinds beperking van terugbetaling
Uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) blijkt dat sinds 2009 een derde minder uitstrijkjes werden genomen. Dat schrijft de Artsenkrant vandaag.
Sinds 2009 worden cervixuitstrijkjes nog maar één keer om de twee jaar terugbetaald door de overheid. De eerste twee jaar na de beperking betaalde het Riziv in totaal bijna een miljoen minder uitstrijkjes terug. Van 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 daalde het aantal uitstrijkjes van meer dan 1,2 miljoen per jaar tot 742.000. Een jaar later werden ongeveer 862.000 uitstrijkjes genomen.
Het Riziv vergeleek het jaarlijkse gemiddelde van de twee jaren voor de toepassing van de nieuwe regel met het gemiddelde van de twee jaren erna. Uit die berekening blijkt dat het aantal uitstrijkjes met 440.000 of 35 procent daalt op jaarbasis.
De daling resulteert in een besparing van 1,6 miljoen euro per jaar. Een uitstrijkje kost 4,5 euro bovenop het tarief van de raadpleging. De patiënt betaalt zelf 1,1 euro. Door de besparing worden er ook minder vervolgonderzoeken uitgevoerd bij afwijkende uitstrijkjes. Zo daalde het aantal colposcopieën, onderzoeken van de baarmoederhals, met 33 procent, wat een bijkomende besparing van 1,5 miljoen opleverde. Tot midden 2009 werden jaarlijks 350.000 colposcopieën terugbetaald.
Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse gynaecologenvereniging benadrukt dat het de taak is van de gynaecologen en artsen om alle afwijkende resultaten te registreren en goed op te volgen. “Er worden heel vaak overbodige uitstrijkjes genomen, maar het is natuurlijk heel belangrijk dat we de vrouwen met afwijkende resultaten blijven opvolgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier