Opslaan op een externe harde schijf

Vroeger stonden er op onze computer vooral teksten, mails,... kleine bestanden. Tegenwoordig slaan we foto’s, video’s... op en die nemen heel wat meer plaats in. Zowel om ze te transporteren als voor een back-up is een externe harde schijf een handig middel.

Iedere pc, laptop of Mac gebruikt een harde schijf om gegevens op te bewaren. Als u geen harde schijf zou hebben, zou u iedere keer weer opnieuw moeten beginnen aan een document en iedere dag opnieuw uw foto’s kwijt zijn.

De harde schijf zit weggewerkt in de computerkast en bestaat uit een of meer schijven waarop gegevens magnetisch worden opgeslagen. Die gegevens worden razendsnel gelezen en geschreven met behulp van een lees-/schrijfkop. U merkt daar weinig van, behalve regelmatig wat geratel vanuit de computer en een lampje dat knippert.

Een harde schijf in een computer wordt een interne harde schijf genoemd. Er zijn ook externe harde schijven. Het belangrijkste verschil met een interne harde schijf is dat een externe schijf in een eigen kastje zit en daarom makkelijk overal mee naartoe genomen kan worden. Een externe harddisk heeft ook een eigen controller -een verzameling chips die het ontvangen en verzenden van gegevens regelt- en wordt verbonden met de computer met behulp van een kabel.

Waar een externe harde schijf vroeger nog een vrij omvangrijk en zwaar ding was, bestaan er nu al harde schijven die giga- en terabytes opslaan en die niet groter zijn dan eenklein pocketboek.

Externe harde schijf

Het is verstandig belangrijke gegevens buiten de computer te bewaren. U heeft dan altijd nog een back-up, mocht er iets misgaan met de interne harde schijf. Daarnaast zult u soms bepaalde bestanden op een andere computer willen gebruiken: bijvoorbeeld op uw werk of bij vrienden. Een externe harde schijf maakt dit mogelijk.

Er zijn verschillende media om bestanden buiten de computer op te bewaren, zoals een dvd, een usb-stick of een geheugenkaart. Het voordeel van een externe harddisk is zijn grote hoeveelheid opslagruimte. Daar waar een dvd het moet doen met 4,7 GB (gigabyte) en een geheugenkaart met maximaal 128 GB, zijn er inmiddels externe harde schijven met een inhoud van 2 TB (terabyte) of meer. Een terabyte is gelijk aan 1000 gigabyte. U kunt hier dus rustig een volledige back-up van uw computer op opslaan, plus uw videoprojecten en al uw foto’s.

Soorten en maten

Er zijn verschillende types externe harde schijven. In de eerste plaats onderscheiden ze zich door hun formaat: 2,5 inch (een inch is 2,5 cm) of 3,5 inch. Het gaat hier dan om de maat van de schijf in het apparaat. Schijven van 3,5 inch hebben ongeveer het formaat van een baksteen en worden vooral gebruikt bij gewone pc’s en Mac’s. Schijven van 2,5 inch zijn compacter en populair voor gebruik bij laptops en Macbooks.

Door het compacte formaat past er wel minder aan gegevens op een 2,5 inch harde schijf. De maximale capaciteit op dit moment is 1 TB. Bij 3,5 inch kunt u schijven kopen tot 3 TB. Er zijn ook nog schijven met een capaciteit die hoger ligt -zelfs 12 TB- maar die zijn bedoeld voor gebruik in bedrijven. De 3,5-inch schijven zijn wat betreft de hoeveelheid gigabyte per euro het goedkoopst in aankoop.

Een bijzonder soort harde schijf is de solid state disk (SSD). Dit is een harde schijf zonder bewegende onderdelen: eigenlijk een groot uitgevallen geheugenkaart. Dit maakt dit type schijf veel sneller dan de gewone harde schijven, maar ook veel duurder. Ook hebben ze minder capaciteit. SSD’s worden nu nog voornamelijk gebruikt als interne harde schijf.

Verbinding

Een belangrijk onderdeel van de externe harde schijf is de verbinding. Deze bepaalt onder andere hoe snel gegevens tussen de computer en schijf verzonden kunnen worden. Het meest populair is USB. Hierbij kunt u kiezen tussen USB 2.0 en USB 3.0. De laatste is een stuk sneller maar wordt nog niet courant toegepast. Kiest u voor een externe harde schijf met USB 3.0 dan moet uw computer natuurlijk ook over een USB 3.0 toegang beschikken.

Ook regelmatig gebruikt wordt FireWire: vooral populair bij Apple computers. U kunt kiezen tussen FireWire 400 en FireWire 800. Ook hier is de laatste sneller maar vrij weinig gebruikt. Tot slot is er eSATA: de snelste soort verbinding, maar door weinig fabrikanten toegepast. U heeft hiervoor ook een aparte eSATA-aansluiting op uw computer nodig.

Stroomvoorziening

Tot slot is er nog de stroomvoorziening. Sommige externe harddisks halen de stroom -via de gegevensverbinding- uit de computer. Andere types hebben een aparte adapter met een stekker voor in het stopcontact. Dat heeft als nadeel dat u een extra stopcontact nodig heeft. Het voordeel is dat er op dergelijke harde schijven vaak een aan- en uitknop zit, zodat u de schijf los van de computer kunt uitschakelen. Daarmee krijgt de schijf minder slijtage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content