Vijf ongewone zomerwandelingen
Nog op zoek naar een uitstapidee in eigen land deze zomer? Misschien is één van deze wandelingen iets voor u. Al krijgt het begrip wandelen hier een brede invulling...
Wandelen tussen wild
Het uitgestrekte wildpark in het domein van de Grotten van Han konden we tot nu toe alleen met een safaritreintje doorkruisen. Sinds half juli is daarin verandering gekomen. Het bovenste gedeelte van het wildpark kunnen we nu vrij en op eigen ritme te voet verkennen. Het bezoek aan het andere gedeelte blijft gebeuren met het safaritreintje.
Het wandelparcours volgt het oude tramspoor over de rotskammen van Faule tot aan het vroegere terminusgebouwtje (Tivoli). Onderweg geniet u zowel van het uitzicht en de natuur als van de dieren. Vergeet dus vooral uw fototoestel en uw verrekijker niet. Sommige dieren lopen vrij rond zoals de grote populatie herten, damherten en reeën, de Schotse runderen, de Europese bizons en de wilde paarden (Przewalski, tarpan). U zult ze met een verrekijker perfect kunnen observeren in het open valleigedeelte. Voor de steenbokken hebt u zelfs geen verrekijker nodig, die springen gewoon vlak bij u over het wandelpad.
Andere dieren zitten in grote, omheinde bosruimtes, maar die kunt u bekijken vanop houten observatieplatformen. Het gaat dan om wolven, lynxen, everzwijnen en bruine beren.
Praktisch: het wildpark in Han is tot en met 26 augustus open van 10 tot 17.30 uur. Van 27/8 t.e.m. 31/8 van 10 tot 17 uur, in september van 10 tot 15.30 uur (in de weekends tot 16.30 uur). Toegangsprijs: ? 13 (60+: ? 11). Info: Domaine des Grottes de Han, Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Han-sur-Lesse, tel. 084 37 72 13 en www.grotte-de-han.be
Eerst de stilte, dan paling of mosselen
Vlaanderen is zich in snel tempo aan het bedekken met wandelnetwerken en wandelknooppunten naar het voorbeeld van de fietsnetwerken. Eén van de jongste is het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken. Dat omvat 104 knooppunten en 260 km wandelplezier in het krekengebied ten noorden van Eeklo. Toen de zee zich terugtrok, heeft ze hier grillige waterplassen achtergelaten. Die liggen ingebed in één van de meest landelijke en stilste gebieden die Vlaanderen nog kent.
Om hiervan te genieten hoeft u niet eens een kaart te kopen: surf naar www.toerismemeetjesland.be/wandelrouteplanner en u krijgt een overzicht van het netwerk. Klik knooppunten aan en stel zo uw eigen wandeltocht samen. Die kunt u uitprinten of via het GPX-formaat downloaden op een gps of smartphone. Ook bezienswaardigheden onderweg kunt u aanklikken.
De wandeling kunt u afsluiten met een paling- of mosseletentje. Sint-Laureins en deelgemeente tellen meerdere palingeethuisjes en voor mosselen vindt u zeker uw gading in de mosseldorpen Assenede en Philippine (net over de Nederlandse grens).
Voor toeristische info over de streek: Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21, 9900 Eeklo, tel. 09 377 86 00 en www.toerismemeetjesland.be. De kaart van het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken kost ? 6.
De beroemdste eik van Vlaanderen
Herinnert u zich nog de eik uit de televisieserie “De Smaak van De Keyser”? De 150 jaar oude zomereik is sinds 1996 beschermd erfgoed en sinds 2010 in erfpacht genomen door de stad Scherpenheuvel. Onlangs heeft het stadsbestuur de toegang tot de eik voor gemotoriseerd vervoer verboden. De boom in de Prinsenbosstraat is nu nog alleen bereikbaar voor wandelaars en fietsers.
Dat is ook goed nieuws voor de boom zelf want de auto’s duwden de kleigrond rond de wortels dicht, zodat er geen water meer bij kon. De eik ligt niet langs een bestaande wandelroute, maar als u in het dorpje Kaggevinne het bewegwijzerde wandelpad Prinsenboswandeling volgt, komt u heel dicht in de buurt. Met zijn hoogte van 17 m, zijn kroonbreedte van 30 m en zijn stamomtrek van 4 m kunt u de boom moeilijk mis. Ook de rest van de Prinsenboswandeling loont de moeite: holle wegen wisselen af met vergezichten op Scherpenheuvel en zijn bekende basiliek.
Praktisch: het wandelpad is 9,3 km lang en vertrekt aan de Sint-Jan Berchmanskerk in Kaggevinne (Dietsesteenweg). Bewegwijzerd met zeshoekige borden met rode opdruk. Duur: ong. 2 oe uur.
In een reuzendoolhof
Tussen half augustus en eind september bereikt de maïs in de maïsdoolhof in Essen een goede hoogte om echt een verdwaalgevoel te krijgen (hij is al open vanaf half juli, maar u wacht beter tot de planten hoger zijn). Met zijn 2 ha is deze doolhof de grootste van België. Elk jaar opnieuw wordt hij ingezaaid als extra attractie bij de bekende horecazaak annex speeltuin “De Bosrust” in de wijk Horendonk. U bent hier al snel 1,5 uur zoek en natuurlijk is dit een aanrader als u op stap bent met kinderen (ze kunnen in de doolhof meedoen aan een puzzelspel).
U kunt er ook een wandel- en picknickdag van maken en de doolhof bereiken en verlaten via de knooppunten van het wandelnetwerk Kempense Heide. U vertrekt dan aan De Tasberg (de toeristische dienst van Essen) en volgt dan de knooppunten 8-93-92-37-36-35-34-32-31-30-29-28. Let wel: heen en terug hebt u dan 20 km onder de voeten!
Praktisch: toegang tot de doolhof via “De Bosrust”, Kleine Horendonk 8, 2910 Essen, tel. 03 677 01 24. Open 10-20 uur (gesloten op donderdag). Toegang: ? 4 (55+: ? 3,50). Toeristische dienst De Tasberg: Moerkantsebaan 50, 2910 Essen, tel. 03 677 19 91. Kaart van het wandelnetwerk Kempense Heide: ? 8.
Marvin Gaye achterna
Al eens gewandeld met een iPod, die u onderweg anekdotes vertelt, filmpjes laat zien en vooral knappe muziek laat horen? Probeer het eens uit met de Marvin Gaye-iPodwandeling in Oostende.
In 1981-1982 verbleef de soulzanger in Oostende. Hij kon er helemaal tot rust komen en hij schreef er zijn reuzenhit “Sexual Healing”. Bij Toerisme Oostende kunt u nu een iPod huren die u langs de plaatsen voert die tijdens het verblijf van Gaye een rol hebben gespeeld. De stem leidt u feilloos langs het parcours en op elke interessante plek hoort of ziet u stukjes interview met de zanger, videoclips of hits. Heb geen schrik dat u het apparaat niet zult kunnen gebruiken: voor uw vertrek krijgt u de nodige uitleg. Duur van het parcours: 2 uur.
Praktisch: u moet de iPodwandeling met Marvin Gaye vooraf reserveren bij Toerisme Oostende, Monacoplein 2, 8400 Oostende, tel. 059 70 11 99, e-mail info@visitoostende.be. Huurprijs: ? 5.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier