Gerechten met bloemen

Koken met bloemen houdt niet op bij viooltjes, vlierbloesems of rozenblaadjes. Lelies, blauweregen, gardenia’s en tientallen andere bloemen kunt u gebruiken om gerechten een uniek parfum te geven, verrassend te versieren of spectaculair te presenteren. Kijk, lees en geniet!

Champignonsoep met margrieten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 witte tuinmargrieten en enkele blaadjes
  • 800 g champignons
  • sap van 1/2 citroen
  • 80 g verse kaas
  • 100 g light room
  • 1 l kippenbouillon
  • 80 g boter
  • 1 koffiel. sesamzaad
  • zeezout
  • peper van de molen

Voorbereiding:

  1. Was bloemen en de blaadjes en dep ze droog. Pluk de witte bloemblaadjes van het gele hartje. Hak de groene blaadjes.
  2. Verwijder het voetje van de champignons, borstel ze schoon, snijd in plakjes en fruit in de boter. kruid met zeezout en peper. Voeg het citroensap en de helft van de bloemblaadjes toe. Laat 15 minuten stoven.
  3. Voeg de bouillon toe en laat doorkoken. Neem de pan van het vuur en klop de verse kaas en de room door de soep tot een schuimig mengsel. Proef en kruid bij.
  4. Voeg de sesamzaadjes en de gehaktegroene blaadjes toe. Berdeel over borden en garneer met blaadjes.

Kipspiesjes in een geur van blauweregen

Ingrediënten voor 4 personen :

  • 3 limoenen
  • 3 eetlepels satékruiden (of een andere oosterse kruidenmix)
  • 4 kippenfilets
  • 2 bloemtrosjes blauweregen
  • 100 g magere verse kaas
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 mespunt gedroogde tijm
  • 1 snuif Sechuanpeper
  • gewone peper, zout

Voorbereiding:

  1. Maak de marinade: pers 2 limoenen uit en meng het sap goed met de satékruiden; peper en zout. Snijd het kippenvlees in vrij grote dobbelstenen, overgiet ze met de marinade, roer goed en laat 1 uur trekken.
  2. Snijd de derde limoen in schijfje in tweeën.
  3. Maak de saus: was heel voorzichtigde trosjes blauweregen en laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal de bloempjes van de stengel. Kruid de verse kaas met het kerriepoeder, de gedroogde tijm, de Sechuanpeper en zout. Roer er dan, alweer heel voorzichtig, de bloempjes onder en laat een kwatiertje trekken.
  4. Maak de speiesjes: prik afwisselend halve limoenschijfjes en stukjes kippenvlees op een satéstokje.
  5. Laat de spiesjes 8 minuten roosterenop een barbecue of onder een ovengrill. keer ze een paar keer om en strijk ze tussendoor nog één keer in met de marinade. serveer ze in kommetjes met een bodempje saus.
  6. De klimheester blauweregen (Wisteria) staat van mei tot juli vol met violette of witte bloemtrossen.

Witte lelies gevuld met mangomousse

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 geurige witte lelies
  • 2 rijpe mango’s
  • 1 limoen
  • 100 g suiker
  • 3 eierdooiers
  • 2 eiwitten

Voorbereiding:

  1. Was de lelies voorzichtig en laat ze drogen. Snijd de bloemstelen weg. Mix 4 bloemen fijn, maar houd hun stampers opzij.
  2. Pel de mango’s en snijd het vruchtvlees en stukjes. Mix ze.
  3. Klop de eierdooiers op met de suiker, het sap van de limoen, de gemixte lelies en het vruchtvlees van de m’ango’s. Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel ze voorzichtig onder de crème. Laat de verkregen mousse zeker 6 uur koelen en opstijven in de koelkast.
  4. Schik elke overblijvende lelie in een coupe en laat de bloemblaadjes over de rand hangen. Vul op met de mousse. Versier met apart gehouden stukjes mango en een stamper van de bloem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content