Acht procent Belgen is nonchalant op vlak van inbraakbeveiliging
Acht procent van de Belgen is ronduit nonchalant op het vlak van inbraakbeveiliging. Af ten toe vergeten velen bijvoorbeeld bij het weggaan vensters te sluiten (42 procent) of laat men sleutels op de voordeur zitten (26 procent). Dat blijkt uit een bevraging door Test-Aankoop van 2.951 Belgen.
Het financieel verlies door een inbraak bedraagt gemiddeld 3.693 euro aan directe schade (gestolen geld of goederen, schade aan voertuig of woning) en 312 euro aan indirecte kosten (medische zorg, inkomensverlies) Daarnaast zijn er lichamelijke of psychologische gevolgen voor het slachtoffer die maanden kunnen aanslepen: 42 procent voelt zich opstandig, 36 procent heeft slaapproblemen, 30 procent worstelt met angst en 28 procent herbeleeft het voorval in gedachten. Vrouwen houden vaker een trauma over aan inbraak.
De consumentenorganisatie waarschuwt dat dergelijk nonchalant gedrag het risico op een inbraak met een factor drie vergroot. Een hele reeks beveiligingssystemen bewezen hun nut. In volgorde van doeltreffendheid gaat het om een alarmsysteem, veiligheidssloten, horizontale veiligheidsbalk of -scharnieren op buitendeuren, waakhond, gepantserde buitendeuren, hekwerk of stang voor de vensters, kierstandhouders op ramen, vergrendelbare raamgrepen, vensters met anti-inbraakglas. “Elk afzonderlijk kunnen ze het inbrekers lastig maken. Dat is nog meer het geval als men maatregelen combineert”, zegt Test-Aankoop.
Een opvallend resultaat uit de enquête is dat het algemeen onveiligheidsgevoel niet steeds in verhouding staat tot het aantal inbraakpogingen. Zo voelen inwoners uit West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen of Henegouwen zich ’s nachts het meest onveilig. Nochtans is het aantal inbraakpogingen in West-Vlaanderen het laagst, terwijl Waals-Brabant, Henegouwen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het meest getroffen worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier