Bad of douche? Uw ervaringen!
Bij het vernieuwen van hun badkamer kiezen meer en meer mensen ervoor hun zitbad te vervangen door een grote douche. Prima idee? Of toch liever de badkuip houden? Via deze website kon u eerder uw mening en ervaring kwijt!
“Onze badkamer wordt momenteel helemaal vernieuwd”, schrijft Chris Desmedt uit Willebroek. “We hadden een badkuip en een aparte douche. Nu hebben we gekozen voor een grote inloopdouche met een regensproeier en een handsproeier”.
Nogal wat lezers lieten ons weten dat ze plannen in dezelfde richting hebben. Ze moeten zeker ’s kijken in het pas verschenen septembernummer van Plus Magazine, want daarin vinden ze een overzicht van de huidige douchetrends.
Nog niet één dag gemist
Een aantal lezers heeft de overstap van zitbad naar een douche al gemaakt – met een duidelijke voorkeur voor een grote inloopdouche met een regensproeier, een handsproeier en een glazen deur. En de meesten zijn er dik tevreden over en missen hun oude bad helemaal niet.
“Het is de beste beslissing die we ooit genomen hebben”, meent Marleen Boulangier uit Denderwindeke. “We hadden dit al veel vroeger moeten doen”, laat Robert Wintgens uit Deurne weten. “Toen we de badkuip nog hadden, maakten we er bijna geen gebruik meer van, dus missen we ze zeker niet”, schrijft Annie Baert uit Wilrijk. Frie Goedeman uit Merksem schrijft: “We zijn beiden rugpatiënt en daarom hebben we onze zitbad vervangen door een maxidouche met een lage instap, een grote glazen wand, een regendouche en zijsproeiers. Elke morgen hebben we nu een zalig douchemoment!”
Niet meer dat moeilijke in- en uitstappen
Het veilige gebruiksgemak vindt u het grootste pluspunt van een inloopdouche. Eddy Vanhaecht (Grimbergen): “Eindelijk gedaan met dat moeilijke uitstappen! In de badkuip kruipen was meestal geen probleem, maar het viel ons steeds moeilijker op te staan en eruit te stappen”.
“Bij de verhuis naar een appartement hebben we resoluut gekozen voor een inloopdouche en daar ben ik zeer tevreden over”, mailt Simona Van der Smissen. “In- en uitstappen is nu veiliger. We hebben de douchevloer ook laten voorzien van een antisliplaag en een opendraaiende deur naar buiten toe.”
Gemakkelijke schoonmaak
Een douche is veel gemakkelijker schoon te maken dan een badkuip, lezen we in meerdere reacties. Dat voordeel geldt echter alleen als het gaat om een inloopdouche zonder drempel of met een zeer laag opstapje. Een klassieke douchecabine waarin je moet instappen, vergt zeker even veel (lastige) schoonmaak als een badkuip.
In het gezin van Christiaene Verhaegen (Kontich) zien ze nog een ander voordeel: “We hebben bewust gekozen voor een open douche, dus zonder glazen deur. Dat is zeer praktisch. Telkens wanneer we nu een douche nemen, wordt ook de badkamervloer schoongemaakt en opgefrist!”
Besparen op water en een frisser gevoel
Bij dit alles noteren onze lezers nog twee andere voordelen: met een douche besparen ze op hun waterfactuur (en water is de jongste jaren een duur goed geworden). En ze nemen vlugger een douche dan een bad (tijdwinst, minder gedoe) en kunnen zo de dag frisser starten.
“Het is gewoon heerlijk dat je een financiële besparing kunt combineren met een frisser gevoel”, meldt Berthe De Greef uit Kessel-Lo. Dit fris gevoel geldt voor alle huisgenoten, schrijft Lieve De Backer uit Velzeke-Ruddershove. “We hebben een bestaande woning gekocht en gerenoveerd. We wonen nu met drie generaties onder één dag. Elke generatie heeft een grote inloopdouche (180 x 90 cm) met een glaswand. Allemaal vinden we het fantastisch dat we ons nu snel, op elk tijdstip van de dag, kunnen opfrissen en/of wassen.”
Met het oog op later
In veel van uw ervaringen zien we hetzelfde scenario. Wie zijn zitbad door een douche vervangt, doet dit dikwijls als onderdeel van een volledige renovatie van de badkamer met alles erop en eraan. En daarbij denkt u ook al aan later: een ruime inloopdouche zonder drempel, een opklapbaar zitje in de doucheruimte (of een vaste zitbank in een kleedruimte net naast de douche) en een hang-wc.
“Ik ben blij dat ik mijn badkuip vervangen heb door een douche, maar toch heb ik een fout gemaakt”, lezen we bij Simonne Goetschalckx uit Sint-Stevens-Woluwe. “Ik had de douche groter moeten maken om er later, bij mindere mobiliteit, een stoel in te kunnen plaatsen.”
En toch zijn er nog zitbadfans...
Niet iedereen is gevallen voor een douche. Heerlijk liggen weken in een warm schuimbad blijft zijn aanhangers houden. “Op aanraden van mijn echtgenote heb ik ons ligbad vervangen door een douche en ik heb er dik spijt van”, reageert Leo Indigne uit Middelkerke. “Ik wil terug een badkuip boordevol warm water waarin ik zalig kan wegzinken. Dat gevoel heb ik niet bij een douche.”
“In bad klimmen is steeds een grote stap en dus denk ik aan vervanging door een inloopdouche”, schrijft Christiane Drijdijk uit Antwerpen. “Maar ik weet nu al dat ik mijn oude bad zal missen. Het is omrand met marmer en dat past zo goed bij ons oude huis.”
Zitbadfans kiezen daarom voor andere oplossingen. “Eerst wilden we ons bad wegdoen, maar nu denken erover het te laten heremailleren”, aldus Marie-Jeanne Meganck uit Aspelare. “We hebben een stevig vouwscherm op de badrand laten plaatsen”, zegt Aimé Triest uit Lede. “We kunnen ons bad op die manier als douche en als ligbad gebruiken, maar in de praktijk wordt de douche het meest gebruikt.”
Ingrid Ide uit Anzegem heeft thuis de keuze: “We hebben enkele jaren geleden onze badkamer grondig veranderd met toeters en bellen. We hebben geïnvesteerd in een in de vloer ingebouwd wellnessbad met ultrasone massage en in een regendouche met zijsproeiers. Dat bad is echt de max, maar de regendouche gebruiken we bijna nooit. We hebben genoeg aan een gewone handdouche.”
Soms kan het plaatsen van een douche onverwachte negatieve gevolgen hebben. “Mijn tienerdochters hebben me nog altijd niet vergeven dat ik vorig jaar hun geliefde badkuip heb laten verwijderen en een inloopdouche met regensproeier heb laten installeren”, meldt Annick Dufour uit Hoboken. “Zelf ben ik er heel tevreden over, al was het maar omdat het poetsen nu veel sneller gaat.”
Wat kost het?
Andere lezers hebben nog geen beslissing genomen of aarzelen. Uit schrik voor onvoorziene technische problemen, onvoldoende waterdichtheid, lekken of gladheid. Schrik ook voor de duur van de verbouwing. En natuurlijk voor de kostprijs ervan.
Wat kost de vervanging van een zitbad door een douche? In uw reacties lezen we prijzen die variëren van ? 250 tot ? 20.000 – met ertussenin bedragen als ? 2.000, 4.000, 5.000, 14.000 en 17.000. De ? 250 is de prijs van een simpele douchecabine die door de eigenaar zelf geplaatst werd, de ? 20.000 geldt voor een totale vernieuwing met vrij luxueuze materialen. Wie zelf de handen uit de mouwen steekt, eventueel met hulp van vrienden, collega’s of kinderen, kan veel besparen.
Eigenlijk hoeven we ons zelf maar één vraag te stellen: hoe ver willen we in de renovatie van een badkamer gaan? Een grote, op maat gemetselde en betegelde douche zal altijd duurder zijn dan een kleine, kant-en-klare cabine, maar geeft ook een groter wellnessgevoel en lijkt dus een verantwoorde investering. Maar zijn die zijsproeiers in de douche echt wel nodig? De installatie van ervan is een relatief dure aangelegenheid, maar uit uw reacties blijkt dat ze na de beginfase nog nauwelijks gebruikt worden....
- Over de nieuwste douchetrends leest u meer informatie in het septembernummer van Plus Magazine.
- Wilt u ook reageren of uw ervaring vertellen? Dat kan hieronder!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier