Bloed geven mag voortaan tot 70 jaar

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De leeftijdsgrens om bloed te geven werd opgetrokken van 65 naar 70 jaar. De Hoge Gezondheidsraad pleitte in een advies voor deze verhoging van de leeftijdsgrens gezien de hogere levensverwachting en de verbeterde gezondheidstoestand van de bevolking.

Rode Kruis-Vlaanderen is uitermate tevreden met de beslissing van de overheid om dit advies te volgen .

Omwille van de vergrijzing van de bevolking zal de nood aan transfusies stijgen en zijn er dus meer bloedgiften nodig. Door het optrekken van de leeftijdsgrens tot 70 jaar kunnen tot 15.000 zakjes bloed per jaar extra worden ingezameld.

Let op: deze verhoging van de leeftijdsgrens geldt enkel voor wie reeds bloedgever was. Enkel diegenen die in de afgelopen 3 jaar bloed, plasma of bloedplaatjes hebben gegeven, komen opnieuw in aanmerking om van hun 65ste tot en met de dag voor hun 71ste verjaardag bloed te geven.

Elk zakje bloed kan levens redden

Door één zakje bloed te geven, kan meer dan één patiënt worden geholpen. In de huidige geneeskunde krijgt de patiënt immers alleen het bloedbestanddeel toegediend dat hij nodig heeft. Daarom wordt het afgenomen bloed gesplitst in de drie belangrijke delen: plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Een donor die plasma of bloedplaatjes geeft, geeft één van de bloedbestanddelen in grotere hoeveelheden.

Rode bloedcellen worden toegediend aan patiënten die aan bloedarmoede lijden of die ernstige bloedingen hebben, bijvoorbeeld bij ongevallen of operaties.

Plasma wordt toegediend aan mensen met brandwonden, leukemiepatiënten of – meer algemeen – mensen met een verzwakt afweermechanisme. Voor hemofiliepatiënten, die op elk moment een blijvende bloeding kunnen krijgen, is het zelfs een dagelijkse noodzaak om te overleven. Ons land heeft elk jaar meer dan 240.000 liter plasma nodig om in de behoefte te voorzien.

Bloedplaatjes zijn vooral nodig voor leukemiepatiënten en patiënten met ernstig bloedverlies. Ook patiënten die met chemotherapie behandeld worden, hebben bloedplaatjestransfusies nodig om bloedingen te voorkomen. Chemotherapie vernietigt immers niet alleen de kankercellen, maar ook een aantal gezonde cellen, waaronder de cellen in het beenmerg die bloedplaatjes aanmaken.

Mensen met te weinig bloedplaatjes lopen een groot risico op levensbedreigende bloedingen. De oorzaak kan liggen in een verhoogde afbraak of een gebrekkige aanmaak van bloedplaatjes.

Bloed, plasma of bloedplaatjes geven

Je mag maximaal 4 keer per jaar bloed geven. Na elke bloedgift moet je minstens twee maanden wachten voordat je opnieuw bloed mag geven.

Bloed bestaat voor ongeveer 55 % uit plasma. De andere 45 % zijn rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Plasma bestaat voor 93 % uit water en voor 7 % uit opgeloste stoffen zoals eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen. Dit zijn levensnoodzakelijke stoffen. Je mag maximum 30 keer per jaar plasma geven. Tussen twee plasmagiften moet je twee weken wachten.

Bloedplaatjes zijn zeer kleine bloedelementen die gevormd worden in het beenmerg. Ze zijn samen met de stollingsfactoren belangrijk voor het stelpen van bloedingen. Een volwassene beschikt over zo’n 150 tot 400 miljard bloedplaatjes per liter bloed. Bloedplaatjes mag je 24 keer per jaar geven en dit om de week.

Meer info vindt u op www.bloedgevendoetleven.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content