Onderzoek in de kijker: de Scintigrafie

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een scintigrafie is een nucleair onderzoek, waarbij een radioactief gemerkte stof in het lichaam wordt ingespoten, die vervolgens door een bepaald orgaan of weefsel wordt opgenomen.

Wat is het ?

Een scintigrafie is een nucleair onderzoek, waarbij een radioactief gemerkte stof in het lichaam wordt ingespoten, die vervolgens door een bepaald orgaan of weefsel wordt opgenomen. De straling die daarvan uitgaat wordt door een gammacamera opgevangen. Een computer maakt er een afbeelding van.

Waartoe dient het ?

Met deze techniek kan bijvoorbeeld de verplaatsing van radioactieve stof door de galwegen worden gevolgd om een afsluiting van de galblaasbuis op te sporen. Met een perfusie-scintigrafie wordt de doorbloeding geëvalueerd van het hart, de hersenen, de longen, de nieren,... Zo kan bijvoorbeeld een embolie (een bloedprop in een bloedvat) worden opgespoord.

Vergt het onderzoek voorbereiding ?

Soms moet bepaalde medicatie enige tijd voor het onderzoek worden stopgezet.

Zijn er contra-indicaties ?

Zwangerschap.

Hoe verloopt het ?

Een kleine hoeveelheid lichtradioactieve stof wordt in een ader van de arm geïnjecteerd. De isotoop verspreidt zich over het hele lichaam. Hoeveel isotoop door een bepaald weefsel wordt opgenomen, hangt af van de activiteit van dat weefsel. De isotoop zendt gammastralen uit die worden waargenomen door een gammacamera. De informatie van de camera wordt geanalyseerd door een computer, die er vervolgens een beeld van maakt. De verschillende kleuren in het beeld geven weer hoeveel isotoop door de verschillende weefsels is opgenomen. Het gehele onderzoek duurt 30 à 45 minuten.

En achteraf ?

Het is belangrijk de rest van de dag veel te drinken om de resterende radioactiviteit via de urine kwijt te raken. De dag van het onderzoek wordt contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen het best vermeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content