Een gastro- en coloscopie
Bij een coloscopie en een gastroscopie wordt de binnenkant van bepaalde delen van het spijsverteringskanaal onderzocht op zoek naar afwijkingen.
Wat is het?
Coloscopie en gastroscopie zijn vormen van endoscopie: een onderzoek van de binnenzijde van het spijsverteringskanaal door middel van een flexibele slang met een camera en een lichtbron, de endoscoop. Ingebracht via de mond kan de endoscoop worden gebruikt voor onderzoek van de slokdarm, de maag (gastroscopie) en een deel van de dunne darm (gastroduodenoscopie). Via de anus kan de dikke darm en de endeldarm (coloscopie) worden geïnspecteerd. Een endoscoop heeft een diameter van 6 tot 12 mm, een lengte van 30 tot 150 cm.
Waartoe dient het?
Via de endoscoop gaat de arts op zoek naar geïrriteerde zones, zweren (ulcera) ontstekingen en abnormale weefselgroei (poliepen, tumoren,...).
Bij een coloscopie zoekt hij ter hoogte van het colon (dikke darm), bij een gastroscopie ter hoogte van slokdarm en maag. Een coloscopie wordt onder meer uitgevoerd bij aanhoudende buikpijn, wijzigingen in de consistentie van of bloed in de stoelgang. Een gastroscopie kan voor veel verschillende redenen aangevraagd worden: misselijkheid, braken, zuurbrand, bloeding, indigestie, pijn in buik of borst...
Tijdens het onderzoek worden eventueel kleine stukjes weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek. Poliepen of vreemde voorwerpen kunnen verwijderd worden.
Vergt het onderzoek voorbereiding?
Voor een gastroscopie moet de patiënt nuchter zijn. Meestal zal de arts vragen om de dag voor het onderzoek vanaf 22 uur niets meer te eten. Drinken kan nog tot middernacht. Eventuele tandprothesen moeten verwijderd worden.
Voor een coloscopie moet de dikke darm leeg en proper zijn. Meestal wordt gebruik gemaakt van een oplossing zoals Moviprep of Klean-prep die de patiënt voor het onderzoek moet drinken.
Vanaf drie dagen voordien wordt geen voedsel met pitjes of vezelrijk brood meer gegeten. De dag voor het onderzoek mag nog enkel vloeibare voeding worden gebruikt of zuivelproducten zonder fruit en vezels. Op bepaalde tijdstippen wordt een liter Moviprep- of Klean-Prepoplossing gedronken. Daardoor ontstaat diarree. Het is de bedoeling dat quasi helder water wordt uitgescheiden.
Voor aanvang van het onderzoek wordt een infuus in de arm geplaatst met een sederende medicatie. Zij verlaagt de staat van het bewustzijn van de patiënt zodat de medische procedure aangenamer wordt.
Zijn er contra-indicaties?
Er zijn geen absolute contra-indicaties maar de arts moet wel op de hoogte zijn van andere gezondheidsproblemen zoals hart-, long- en nierproblemen, hartkunstkleppen, zwangerschap of gebruik van bloedverdunnende medicatie.
Hoe verloopt het?
Vooraleer bij een gastroscopie de tube wordt ingebracht, wordt de achterzijde van de mond en de keel met een spray verdoofd. De patiënt ligt op de linkerzijde en krijgt een mondstuk tussen de tanden. De arts brengt de gastroscoop via de mond en keel tot in de maag. De patiënt moet gewoon rustig in- en uitademen. Het onderzoek duurt dan nog 5 tot 15 minuten en is in principe pijnloos.
Bij een coloscopie wordt de endoscoop via de aars in de dikke darm gebracht tot aan het begin van de dunne darm. Om duidelijk tussen de darmplooien te kunnen kijken, wordt er tijdens het onderzoek lucht in de darm geblazen en vocht afgezogen. Gemiddeld duurt het onderzoek 20 tot 30 minuten.
Soms beslist de arts tijdens het onderzoek op bepaalde plekken een weefselstukje weg te nemen voor verder onderzoek of poliepen te verwijderen. Dit gebeurt pijnloos.
En achteraf?
De patiënt blijft in het ziekenhuis tot de sedatie volledig is uitgewerkt. Hij mag na het onderzoek zelf niet met de wagen rijden. Sommige patiënten hebben na een coloscopie buikkrampen door de lucht die in de darm werd geblazen. Indien er poliepen worden weggenomen, kan er enig bloedverlies optreden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier