Voorjaarsbloembollen planten
Wilt u in de lente van een kleurrijke bloemenpracht genieten, dan is het nu tijd om uw voorjaarsbloembollen te planten. Een vraag? Een probleem? Een tuinman van het Nederlandse Keukenhof zal ze beantwoorden.
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wilt genieten van een kleurrijke tuin met tulpen, narcissen, blauwe druifjes en hyacinten. Oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een eenvoudig herfstklusje en vanaf januari verschijnen de eerste bloemen!
Vragen in verband met bloembollen?Het Nederlandse Keukenhof is een initiatief van tien bollenkwekers/exporteurs, die ingingen op een uitnodiging van de toenmalige burgemeester van Lisse om een etalage voor het bol-lenvak te creëren. Zij kozen in 1949 voor een ideale locatie: de tuin rondom kasteel Keukenhof, ooit onderdeel van het landgoed Teylingen. Keukenhof ontvangt in de twee openingsmaanden meer dan 80.000 bezoekers per week. Keukenhof opent op 24 maart 2011 opnieuw haar deuren. Acht weken later, bij de sluiting op 20 mei, zullen dan weer zo’n 800.000 bezoekers uit alle delen van de wereld de internationale bloemententoonstelling in Lisse hebben bezocht. Dertig hoveniers planten ieder jaar bollen op vooraf gereserveerde plekken. Na afloop van het seizoen worden deze weer uit de grond gehaald, waardoor in het najaar een cyclus van planten, bloeien en rooien opnieuw kan beginnen. Eén van deze tuinmannen zal al uw vragen in verband met bloembollen beantwoorden. Zend uw vraag per e-mail naar webredactie@plusmagazine.be |
Vuistregel
Bloembollen planten is kinderlijk eenvoudig. In een mum van tijd zitten de bollen in grond. De vuistregel is dat een bloembol (met het puntje omhoog) twee keer zo diep wordt geplant als de bol hoog is. Is de bloembol vijf centimeter hoog dan wordt de bol dus ongeveer tien centimeter diep geplant. Vanaf januari verschijnen de groene puntjes boven de grond en nog wat later de eerste bloemknoppen.
Natuurlijk
Om een natuurlijke lente-uitstraling in de tuin te creëren is het leuk om verschillende soorten en kleuren tulpenbollen in een mand of emmer te mixen en op willekeurige plekken in de tuin uit te strooien en te planten. Zo is het verrassingseffect in het voorjaar optimaal!
Voorjaarsbloeiende bollen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Laat uw fantasie het werk doen. Alles wat u moet weten over de bloembollen staat op de verpakking; de kleur van de bloem, in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij groeit, en hoe diep. Elke bloembol heeft zijn eigen bloeitijd. In januari bloeien bijvoorbeeld winterakonieten en sneeuwklokjes gevolgd door crocussen en irissen in februari. De eerste narcissen, hyacinten en blauwe druifjes laten zich in maart zien. Tulpen bloeien in april/mei en sieruien sluiten het bloembollenseizoen in juni af.
Eenjarig, meerjarig en verwildering
Bloembollen kunnen op allerlei verschillende manieren toegepast worden, afhankelijk van het uiteindelijke doel:
?als eenjarigen: dit is meestal het geval wanneer bloembollen worden ingezet voor een massaal kleureffect. Denk daarbij aan bloemperken met een opeenvolgende bloei van krokussen en tulpen, aan zeeën van blauwe druifjes of aan lange linten met grootkronige narcissen. Vooral bloembollen met sprekende kleuren (rood,geel,blauw) zijn voor dit doel geschikt.
?als meerjarige beplanting. We noemen dit ‘meerjarenbloei’ en bedoelen ermee dat eenmalig geplante voorjaarsbollen na de bloei in de grond blijven zitten en rustig de tijd krijgen om af te sterven en zich ondergronds voor te bereiden op een volgend groeiseizoen. Voorjaarsbollen die op deze manier toegepast worden volgen dus eigenlijk dezelfde cyclus als vaste planten. Veelal maken voorjaarsbollen die op deze manier verwerkt worden onderdeel uit van een bestaande meerjarige beplanting zoals een vasteplanten-, heester- of rozenborder. Voorjaarsbollen die geschikt zijn voor meerjarenbloei zijn onder andere bepaalde narcissen-, tulpen- en hyacintencultivars en een groep bijzondere bolgewassen. In deze situatie is het essentieel om zowel de kleuren van de bloembollen onderling als die van bollen en vaste beplanting op elkaar af te stemmen.
?Bollen die geschikt zijn voor verwildering hebben nog net iets meer te bieden dan de bollen die onder de noemer ‘meerjarenbloei’ vallen. Verwilderingsbollen blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug, maar als bijkomend voordeel breiden ze zich uit, mits geplant onder ideale omstandigheden (licht en lucht). Verwilderingsbollen kunnen zelfstandig fungeren, zoals sneeuwklokjes en krokussen in gazons en grasbermen, maar ze kunnen ook onderdeel uitmaken van een bestaande beplanting, bijvoorbeeld in plantvakken met bodembedekkers onder bomen en heesters. Schetterende kleuren zijn in zo’n meer natuurlijke sfeer uit den boze; hier passen gedempte tinten zoals zachtgeel, blauw en wit. Narcissen, Scilla’s en Leucojums zijn voorbeelden van verwilderingsbollen die hier op hun plaats zijn.
Hoe te planten?
Kies een plantplek
Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.
Bloembol van het Jaar: SterhyacintScilla siberica, met als Nederlandse naam sterhyacint, is door een jury van groendeskundigen verkozen tot Bloembol van het Jaar 2010. Een terechte winnaar: niet alleen door zijn vrolijke uitstraling maar ook omdat het een super makkelijk bolgewas is. Plant de bloembol in het najaar en vanaf maart verschijnen de blauwe bloemen. Heeft de sterhyacint het naar zijn zin? Dan kan de voorjaarsbloeier zich jaar in, jaar uit flink uitbreiden. |
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier