Tai chi, van meditatie tot gevecht

Wie tai chibeoefenaars aan het werk ziet, krijgt de indruk dat het eerder om meditatie dan sport gaat. Maar voor wie dat wil bestaat ook een hardere vorm.

Wie op het internete tai chi googelt, leest met verbazing dat de Chinese bewegingsleer heilzaam werkt op zowat alle aandoeningen, van een koutje tot multiple sclerose. Dr. Johan De Saedeleer, huisarts met interesse voor de Chinese geneeskunde en filosofie, licht een en ander toe.

Wat is tai chi?

Tai chi is een Chinese bewegings- en krijgskunst die gebaseerd is op het streven naar een balans tussen yin en yang. Yin staat voor het ontvangende, het vrouwelijke (het donkere deel van de yin en yangtekening), yang staat voor het scheppende. Met trage, vloeiende bewegingen wordt de energiestroom gestimuleerd. Dat is de zachte vorm van tai chi, er is ook een vorm die meer aanleunt bij de gevechtssporten. Bedoeling daar is, het evenwicht van de tegenstander te verstoren, niet door tegen zijn kracht in te gaan maar ze tegen hem te gebruiken door ze van richting te veranderen.

Is het gezond?

Aan tai chi worden tal van gezond-heidstroeven toegeschreven, zonder dat daar veel wetenschappelijke studie naar gedaan is. Volgens aanhangers van de Chinese geneeskunde zou het energieblokkades opheffen. Omdat ze ervan uitgaan dat elke ziekte een verstoring is van het evenwicht en tai chi naar het herstel daarvan streeft, kan het in principe bij elke aandoening ingezet worden. Vanuit de klassieke geneeskunde bekeken zijn de gezondheidsvoordelen minder spectaculair, maar toch interessant. “De zachte vormen van tai chi zijn toegankelijk voor zo goed als iedereen en dat biedt kansen voor kwetsbare mensen om van de gezondheidsvoordelen van beweging te genieten: spierkracht, lenigheid, uithouding, evenwicht. Ook het hart vaart er wel bij.”

Wat zijn de nadelen?

“Tai chi geeft weinig risico op blessures, al is dit uiteraard afhankelijk van de intensiteit waarmee het beoefend wordt. Dat geldt dan voor de zachte vorm, die vaak ook begeleid gebeurt. Bij de gevechtsvormen ligt dat anders, daarover kunt u beter met uw huisarts overleggen.”

Hoe duur is het?

Tai chi vereist geen uitrusting. Cursus sen en workshops kosten doorgaans zo’n 50 euro.

Waar kunt u het beoefenen?

Een overkoepelende organisatie is er niet, via de lokale pers, het internet (www.uitinvlaanderen.be) en de gemeentegidsen vindt u plaatselijke initiatieven. In een filosofisch gerichte omgeving zult u de zachte vorm, bij een club voor oosterse gevechtskunst de hardere vorm vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content