Leg een middeleeuws tuintje aan

Wat dacht u van enkele ongewone hoekjes in uw tuin die doen denken aan middeleeuwse kloostertuinen. Geneeskruiden, vergeten groenten... ze vinden er allemaal hun plekje.

Ganzerik, smeerwortel, vrouwenmantel, alant, bernagie... De namen lijken weggelopen uit een eeuwen-oud kruidenboek of uit De Naam van de Roos. En dat zijn ze ook, want deze planten werden voor hun geneeskrachtige (of andere) werking gekweekt in middeleeuwse kloostertuinen. Of door heksen gemengd in magische drankjes.

Ook hier vonden we inspiratie in Namen. Op de steilste kant van de Citadel heeft de stad een zo authentiek mogelijke middeleeuwse tuin aangelegd. Op mooie dagen heb je een prachtig zicht op de Maasvallei.

In deze Jardin des Deux Tours zijn de planten gegroepeerd rond bepaalde thema’s: magische planten, nutsplanten (hennep of Cannabis sativa!), mediterrane planten, druiven en vergeten vruchten, geneeskruiden, oude groentesoorten en bloemen. Heel onderaan wacht het tuintje van Romeo en Julia. In dit hofje van de hoofse liefde kunt uitrusten tussen bloemen die voorkomen op middeleeuwse schilderijen en miniaturen.

Zo maakt u een middeleeuws hoekje

Om het helemaal écht te maken, werd de tuin in Namen aangelegd met kleine, rechthoekige en opgehoogde perkjes. Hiervoor is een op-staande omlijsting van wilgentakken of natuurstenen gemaakt en opgevuld met aarde. Een middeleeuws tuinkamertje kunt u trouwens het best afsluiten met een palissade van boomstammetjes, takken of ge-vlochten wilgentenen, dat is authentieker dan buxus of taxus.

Om plantjes van oude of wilde kruiden te vinden, gaat u snuisteren in een gespecialiseerde kruidenkwekerij (googel op Kruidenkwekerij of kijk in de gouden Gids, rubriek 8675).

Een heksenhoekje. Medicinale kruiden zijn de basis voor deze tuin. Combineer alsem (absint), citroenverbena, duizendblad, engelwortel, hyssop, moerasspirae, pimpernel, salie en valeriaan. U kunt er nog tijm, anjelieren, goudsbloemen, karwij en marjolein aan toevoegen.

Een kloostertuintje met geneeskruiden. Salie, maagdenpalm, smeerwortel, bernagie, witte eng-bloem (Vincetoxicum), longkruid, hyssop, balsemwormkruid (Tanacetum balsamita), heemst, malve en sint-janskruid mogen zeker niet ontbreken.

Vergeten groenten en vruchten. Onze verre voorouders aten kardoen, snijbiet, pimpernel, zwartmoeskervel (Smyrnium), melde, brave hendrik (voorloper van spinazie) en suikerwortel. Ze smulden van zoethout, bosaardbeitjes, kweeperen en vijgen!

Een pluktuintje. Hiervoor kunt u in één border aster, klokjesbloem, akelei, duizendschoon, brandende liefde (jawel, alias Lychnis chalcedonia), pioenen, korenbloemen, irissen, Turkse lelies en anjelieren combineren. Een absolute must is de damascener roos (Rosa damascena), de voorouder van onze hedendaagse rozen.

De middeleeuwse Jardin des Deux Tours vindt u langs de Route Merveilleuse in Namen. Gratis bezoek op de opendeurzondagen 27/9 en 4/10 (rondleidingen om 14 en 15.30 uur). Geleide groepsbezoeken zijn op aanvraag te allen tijde mogelijk (?2 per persoon, info: 010 86 61 77). www.nature-namur.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content