Voor het eerst op fietsvakantie
Af en toe of zelfs dagelijks fietsen is iets anders dan met de fiets op vakantie gaan. Bij het plannen van een fietsvakantie moet u met het een en ander rekening houden. Waar moet u zoals op letten? Wat heeft u onderweg nodig? Enkele praktische tips.
Inhoud:
- Wat zijn de mogelijkheden
- Zoek veel informatie
- Fietsroutes op kaarten en navigatiesystemen
- Fietstempo
- Voorbereiding en bagage
- Korte tips
Wat zijn de mogelijkheden?
Er zijn zoveel mogelijkheden voor een fietsvakantie dat u misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste is om te bepalen wat voor soort fietsvakantie u wilt: kort of lang; volledig verzorgd of avontuurlijk; binnen België of in Europa; alleen, in koppel of in groepsverband. U kunt ook een fietsvakantie combineren met een andere vakantie door op uw bestemming de fiets te pakken.
Stel uw eisen en uw doel niet te hoog voor uw eerste fietsvakantie. Breng door geleidelijke training uw conditie op het peil dat u voor uw vakantie nodig heeft, zodat u niet voortijdig hoeft af te haken.
Zoek veel informatie
Op internet vindt u tal van sites met een schat aan informatie over verschillende soorten fietsvakanties. Zet voor uzelf uw wensen op een rijtje om gerichter te kunnen zoeken. Lees ook vooral de verhalen van andere vakantiegangers. Wat u ook wilt, van een trektocht per fiets of een totaal geregelde fietsvakantie, vrijwel alles is mogelijk, zowel in binnen- als in buitenland.
Enkele ideeën vindt u op:
www.belgianbiking.be: Fietsvakanties in België en Europa
www.fietsenrelax.be: fietsen en genieten in de Antwerpse kempen
www.dutchbiketours.be: fietsvakanties in Nederland
www.donauradweg.nl: fietsen langs de Donau
www.wadfietsen.nl: varen tussen en fietsen op de Nederlandse Waddeneilanden
www.hellenic-cycling.com: fietsvakanties in Griekenland
http://fiets.vakantie-midden-frankrijk.com: fietsvakanties in Midden-Frankrijk
http://users.telenet.be/fietscontreien/index.htm: website van een fietsliefhebber in hart en nieren met heel wat informatie en fietsroutes
Fietsroutes op kaarten en navigatiesystemen
U kunt zelf uw route bepalen aan de hand van plekjes die u wilt zien. Om die plekjes ook te vinden heeft u goede fietskaarten nodig. Of u kunt ook uw weg vinden via een navigatiesysteem. Mooie fietsroutes en goede fietskaarten vindt u in boekwinkels, via internet of gespecialiseerde winkels.
http://www.gpstracks.nl/
http://www.opdefiets.net/fietsgidsen/
http://www.fietsrouteplanner.eu/
http://www.northsea-cycle.com/
http://www.cartostudio.nl/fiets/
www.fietsen123.be
Fietstempo
Een veel gemaakte misrekening is het aantal kilometers dat u per dag kunt afleggen. Neem voor een vakantie een gemiddelde van vijf tot zes uur fietsen per dag. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het wegdek, of u in plat land rijdt of in de bergen, kunt u uitgaan van een gemiddelde snelheid tussen de 10 en 20 kilometer per uur. Omgerekend kunt u dan uitgaan van een afstand tussen de 50 en 120 kilometer per dag.
Voorbereiding en bagage
Welke voorbereidingen u moet nemen en uw bagage is voor een groot deel afhankelijk van het soort fietsvakantie en de bestemming. Een volledig verzorgde fietsvakantie, waarbij de overnachtingen geregeld zijn en de bagage telkens naar uw volgende plaats van overnachting wordt vervoerd, vergt andere voorbereidingen dan een door u zelf samengestelde trektocht met overnachting in een tentje.
Fiets u met bagage zorg dan in ieder geval dat uw spullen goed en veilig verpakt zijn. Er zijn standaardlijsten met tips en trucs voor wat u mee moet nemen en hoe u de bagage het best in kunt pakken. Een voorbeeld van een zeer volledige paklijst voor een fietsvakantie waarbij u op alles wilt voorzien zijn vindt u op /www.vakantiefietser.be
Reserveonderdelen, een ehbo-doos en materiaal om banden te herstellen zijn altijd een must.
Voordat u op vakantie kijkt u uw spullen en uw fiets na op mankementen. Binnen- en buitenbanden en remmen moeten tiptop in orde zijn. Gaat u over de grens dan kan het handig zijn een reserve binnen – en buitenband mee te nemen. Niet in elk land zijn noodzakelijk maten beschikbaar voor uw fiets. Neem een mobiele telefoon mee. Zo kunt u altijd iemand bereiken als het nodig is.
Korte tips
? Sluit een goede reisverzekering af. Heeft u een dure fiets, dan is het wellicht handig een aanvullende reis- en/of fietsverzekering af te sluiten.
? Elk land heeft eigen fietsregels. In veel landen is een fietshelm verplicht. Informeer u vooraf zodat u niet voor vervelende verrassingen staat.
? Zorg voor een goede beveiliging en goede sloten voor uw fiets.
? Zorg voor een goede verdeling van de bagage en ga uit van de regel: voorop 1/3 en achterop 2/3 van het totaal gewicht van uw bepakking.
? Neem goede regenkleding mee.
? Vergeet uw camera niet.
? Er zijn speciale fietsschoenen met harde zolen. Deze verdelen de druk over de voetbeentjes.
TIP: http://www.vakantiefietser.be/ Voor wie echt gebeten raakt door de fietsmicrobe, een website met de beschrijving van meer dan 1000 fietsreizen die door de leden werden gemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier