Aperitieven met Leffe
Een aperitief hoeft niet altijd wijn porto, champagne of een cocktail te zijn. Ook een lekker degustatiebier zoals een Leffe kan prima als aperitief. Met bijpassende hapjes natuurlijk!
Bier brouwen is in België een ware traditie. Nergens ter wereld vindt u zoveel plaatsgebonden, authentieke en kleurrijke bieren als in België. Zo is ons land één van de weinige waar volgens vier gistingswijzen wordt gebrouwen:
- lage gisting of ondergisting (pils of lager waarbij de gist achteraf bezinkt op de bodem) wordt wereldwijd gebrouwen. Dit gebeurt bij een temperatuur van 8 tot 10° C en levert een vrij helder bier.
- hoge gisting of bovengisting (bijv. witbier, abdijbier, trappist, bepaalde streekbieren, waarbij de gist achteraf bovenop het bier drijft). Deze gisting gebeurt bij 18 tot 25° C en resulteert in vrij sterk en zwaar bier.
- spontane gisting (geuze-lambiek, fruitbieren). Bij deze bieren zorgen natuurlijke microflora voor een spontane gisting.
- gemengde gisting: rood-bruine bieren uit Zuid-Vlaanderen combineren hoge gisting en spontane gisting.
Dit levert een heel gamma lichte en sterke bieren, blonde, amberkleurige, rode en bruine bieren, zoete, bittere en zure bieren... Bieren voor elke smaak en voor elke omstandigheid.
Bier schenken
Ook het schenken van bier is een kunst op zich. Elk bier heeft zijn eigen glas en wordt geschonken volgens bepaalde regels. Bewaartips en de ideale schenktemperatuur staan meestal vermeld op het rugetiket van de bierflesjes.
Indien u een biervoorraad voor langere tijd wil bewaren, doet u dat bij voorkeur in een koele donkere kelder met een temperatuur tussen 4 en 10 graden. Bier dat u van plan bent weldra te schenken, moet in de koelkast bewaard worden. Pils wordt bij voorkeur geschonken tussen 2 en 4° C, degustatie- of speciaalbieren tussen 6 en 8° C en heel zware degustatiebieren tussen 8 en 12 graden.
Glazen spoelen
Bierglazen moeten vooral vetvrij gehouden worden. Bewaar ze dus bij voorkeur niet in de keuken. Was ze af met de hand en niet in de vaatwasmachine. Afwassen gebeurt best in koud water met een klein beetje detergent. Daarna moeten de glazen grondig nagespoeld worden met zuiver koud water. Wanneer u na het spoelen het glas naar het licht houdt, moet het water er mooi egaal aflopen. Afdrogen doet u met een synthetisch zeemvel of een niet-pluizend vaatdoek. Dorstlessende bieren kunnen eventueel in een nat glas geschonken worden, maar voor degustatiebieren moet het glas droog zijn.
Bij dorstlessende bieren wordt het glas volledig gevuld met bovenaan een schuimkraag die wordt afgeschuimd met een ontvet mes. Bij degustatiebieren wordt het glas niet volledig gevuld. Ongeveer een vierde van de inhoud wordt in het flesje gelaten en naast het glas gezet.
Hapjes bij het bier
Tot zover enkele tips om bier op een correcte wijze te serveren. Maar wat geeft u erbij als hapje? Dat bier en kaas een goed huwelijk vormen, staat buiten kijf. Maar het kan ook origineler.
Leffe is een authentiek Belgische degustatiebier waar steeds meer mensen van genieten bij het aperitief. En bij een aperitief horen natuurlijk ook smakelijke hapjes. Daarom vroeg Leffe twee jonge getalenteerde chefs, Jeroen De Pauw en Anthony Delhasse, om enkele hapjes van 100% Belgische makelij te creëren die het uitgesproken karakter van het Leffe-bier perfect aanvullen. Alle recepten zijn snel een eenvoudig te bereiden.
Kippenroulade gevuld met witloof en speculaas
Benodigdheden voor 4 personen
- Kippenborst (2 kippenborsten zijn goed voor 10 à 15 reepjes)
- 1 flesje Leffe Blond
- Witloof (2 of 3 stronken voor 15 roulades)
- Boter
- 2-3 stukjes speculaas
Bereiding
Breng het bier samen met wat zout en peper aan de kook, draai het vuur uit en leg de kippenborsten in het bier. Eenmaal afgekoeld, bewaren in de koelkast. Kook het witloof in de microgolfoven gedurende twee minuten in een afgedekte schaal met een beetje water, peper en zout. Giet vervolgens het witloof af. Hak het witloof fijn.
Laat in een steelpan een soeplepel boter smelten en voeg twee verkruimelde stukken speculaas toe. Warm dit mengsel op en voeg vervolgens het fijngehakte witloof toe. Laat dit een tiental minuten sudderen.
Houd het mengsel goed in het oog want boter en suiker branden snel aan. Laat het geheel afkoelen.
Snijd de bereide kip in reepjes. Leg het witloof op de reepjes en rol het geheel op zodat u mooie rolletjes krijgt. Bestrooi met wat verkruimelde speculaas als garnituur.
TIP VAN DE CHEF: Voor een iets sterkere smaak, kan u dit hapje ook bereiden met Leffe Tripel.
Belgische kaassoezen, bedekt met Luikse siroop en gekarameliseerde okkernoot
Benodigdheden voor 4 personen
- Soezen
- 1 pakje verse Belgische hoevekaas
- Peper en zout
- 1 eetlepel Luikse siroop
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel fijne suiker
- 4 okkernoten
Bereiding
Bestel bij de bakker of koop in de diepvriesafdeling van uw supermarkt lege soezen.
Kruid de verse kaas met wat peper en zout. Snijd vervolgens de bodem uit de soezen en vul deze met de verse kaas.
Meng voor het sausje een flinke lepel Luikse siroop met een flinke lepel balsamicoazijn.Dit geeft een frisse smaak aan de siroop en maakt deze vloeibaarder.
Lepel het siroopmengsel over de soezen.
Hak de okkernoten in kleine stukjes en bak ze kort bruin in een pan met antiaanbaklaag. Overstrooi ze met wat fijne suiker en voeg er ook een klein beetje water aan toe. De suiker zal smelten en karameliseren. Dit geeft aan de noten een zoet smaakje en een mooie bruine kleur. Haal de gekarameliseerde noten vervolgens uit de pan en laat ze even afkoelen.
Bestrooi hierna de soezen met de krokante nootjes.
TIP VAN DE CHEF: gebruik voor dit recept een traditionele hoevekaas zoals de
Maquée d’Erbomont of Kaasmandje.
Knapperige kaas en hamstengels
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 pak met vierkante sneetjes bladerdeeg
- 1 pakje of 4 sneetjes gekookte Breydelham
- 1 pakje Limburgse kruidengeitenkaas
Bereiding
Rol het bladerdeeg open en leg het op uw werkblad. Besmeer het met de kruidenkaas en bedek vervolgens de kaas met de Breydelham. Bedek alles opnieuw met een laagje bladerdeeg.
Zo krijgt u twee lagen bladerdeeg met daartussen de kaas en de ham. Snijd dit in stokjes van ongeveer 2 cm breed (u kunt hiervoor een pizzasnijder
gebruiken).
Prik gaatjes in het bladerdeeg en bak in een hete oven op bakpapier op 180 graden totdat u mooi bruine krokante stokjes krijgt (15 à 20 minuten). Haal uit de oven en laat afkoelen op een gril zodat er lucht rondom kan. De stokjes zullen lekker krokant worden en zijn klaar om geserveerd te worden.
TIP VAN DE CHEF: indien gewenst kunt u de tweede laag bladerdeeg weglaten. Hiervoor plooit u de eerste laag bladerdeeg gewoon dubbel, maar laat u een opening in het midden opdat de ham en de kaas mooi zichtbaar blijven en tijdens het bakken een krokant laagje vormen.
Taboulé met wortelsap, erwten en grijze garnalen
Een recept van Anthony Delhasse te degusteren met leffe Tripel (of Leffe Blond)
- 100g taboulé
- Peper, zout
- Poeder van Spaanse peper
- Wortelsap (vers of uit de supermarkt)
- Olijfolie
- Diepgevroren erwten
- Grijze garnalen
- Kruiden (als garnituur)
Bereiding
Doe 100g taboulé met wat zout en Spaans peperpoeder in een kom. Overgiet met wortelsap tot net boven de taboulé.
Zet het geheel enkele uurtjes in de koelkast. Kruid daarna wat bij en voeg olijfolie toe.
Laat de erwten ontdooien. Schik het mengsel in glaasjes met 4 of 5 garnalen, erwten en wat garnituur (kruiden).
TIP VAN DE CHEF: geef de taboulé een extra toets en werk af met geraspte wortelen als garnituur. Bak de sliertjes eerst kort zodat ze nog krokant zijn. Dit hapje gaat ook perfect samen met Leffe Blond.
Foie gras pralines met zwarte sesamzaadjes
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 blok foie gras van eend of Belgische paté
- Zwarte sesamzaadjes
- 2 soeplepels Luikse siroop
- 1 fles Leffe Radieuse
Bereiding
Bak de sesamzaadjes in een pan. Voorzie een voldoende grote hoeveelheid om de foie gras balletjes mee te paneren. Laat de zaadjes afkoelen in de koelkast.
Meng vervolgens in een schotel 2 soeplepels Luikse siroop met een beetje Leffe Radieuse. De saus moet vloeibaar en stroperig zijn. Indien ze te lopend is, voeg dan nog wat siroop toe. Verdeel de blok foie gras in stukjes van ongeveer 15g. Rol de stukjes tot balletjes en paneer ze daarna onmiddellijk met de afgekoelde sesamzaadjes.
Leg enkele balletjes op een bord en garneer met de saus.
TIP VAN DE CHEF : om te variëren kunt u dit recept ook bereiden met Belgische varkens- of everzwijnpaté. Kies bij voorkeur een paté met een krachtige smaak zodat de sesamsmaak niet overheerst. In plaats van balletjes, kunt u ook kleine vierkantjes snijden of beide afwisselend serveren in hapjeslepels.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier