Word uw eigen personal coach
Ieder van ons is uniek en elke gebeurtenis in ons leven, hoe triest ook, biedt een kans om te leren en te groeien.
Inhoud:
- Uw verleden loslaten
- Uw huidige leven regisseren
- Uw toekomst bepalen
- Coach en criticus: het verschil
Elke mens heeft een eigen, unieke persoonlijkheid. Maar het leven dat we dag in dag uit leiden, is dat wel wat we willen? Of lopen de dingen al te vaak anders dan we willen? Zijn we wie we willen zijn? Of hebben we diep in ons nog van die onvervulde verlangens? Hoe kunnen we die dromen en verlangens realiseren? Op deze vragen trachten personal coaches Chantal Smedts en Anneliese Monden een antwoord te geven, ook in hun nieuwe boek Jouw personal coach. Word wie je écht wil zijn.
Uw verleden loslaten
Heel veel mensen zijn niet 100% tevreden met het leven dat ze leiden. Maar daar verandering in brengen is niet eenvoudig. “Onmogelijk is het nochtans niet”, weet Chantal Smedts. “Als je voor jezelf beslist hebt om uit te zoeken waar je echt voor staat en wat je echte verlangens zijn, dan zet je al een stapje in de richting van je eigen geluk. Wat je daarna moet doen, is voor jezelf achterhalen wat de hindernissen zijn die je tegenhouden om dit geluk te bereiken. Daarvoor moet je nagaan hoe je tegenover jezelf staat, wat je relatie is met je partner en met de rest van je omgeving.”
Chantal Smedts (l) en Anneliese Monden (r) |
“Coaching vertrekt van het nu-moment”, pikt Anneliese Monden in. “Daarom heeft het geen zin te lang stil te blijven staan bij het verleden. Wie worstelt met ernstige zaken uit zijn verleden doet er goed aan een psycholoog te raadplegen om eerst met deze problemen in het reine te komen. Wat je wel moet doen, is even achterom kijken. Waar sta je in je leven? Probeer je levensverhaal eens heel neutraal te bekijken, alsof je een vlieg was die vanop het plafond je leven observeert, zonder enig vooroordeel. Het boeiende daaraan is dat je dingen ontdekt over jezelf, waar je op het moment zelf misschien niet lang bij stilgestaan hebt, maar die je leven misschien toch een verrassende wending hebben gegeven.”
“Een volgende belangrijke vraag is: Kun je het verleden loslaten? Wanneer je nooit loslaat, zal je leven nooit veranderen. Loslaten wil niet zeggen dat je het verleden moet verdringen en net zomin dat je met-een vertrouwd zal zijn met elke nieuwe situatie. Maar het verleden mag je niet verlammen om vooruit te kijken. En dat gebeurt heel vaak. Vergelijk het met een trapezesprong. Het moeilijkste is niet het zweven door de lucht, maar wel het loslaten van de trapeze. Loslaten is niet eenvoudig. Toch is het belangrijk voor jezelf na te gaan hoeveel van je tijd je in het verleden leeft? Waait er op tijd en stond een frisse wind door je leven of is jouw huis volgestouwd met souvenirs?”
Uw huidige leven regisseren
Chantal Smedts: “Nadat je de film van je leven op een neutrale manier bekeken hebt, is het belangrijk te bepalen welke rol je speelt in die film. Hoe vaak heb je het gevoel dat je doet wat anderen van je verwachten? Dat je dus een bijrolletje speelt in je eigen leven? Of misschien neem je wel beslissingen, maar koesteren de anderen (je partner, je baas, je vrienden, je kinderen,....) toch verwachtingen die niet altijd even makkelijk in te lossen zijn. Je speelt wel een hoofdrol, maar iemand anders voert de regie. Waar je toe moet komen, is zelf de touwtjes in handen te nemen. Dat geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Maar naast de vrijheid brengt dat ook meer verantwoordelijkheid met zich mee.
Vind je de film van je leven niet zo mooi als je in gedachte had? Dan is het tijd om je script te herwerken. En ook om de oplossing van je problemen niet buiten jezelf te zoeken, maar om je af te vragen hoe je het beter zou kunnen doen. Je voert de regie immers voor 100% en niet voor 95%. Ik kan toch niet altijd controleren wat me overkomt?, zullen veel mensen hierop reageren. En dat klopt. Maar je kunt wel volledig zelf bepalen hoe je op de gebeurtenissen reageert. Dat is wat we bedoelen met 100% verantwoordelijkheid.
Dit vraagt soms moeilijke keuzes en telkens moet je je de vraag stellen: Als ik deze verandering toepas, wat is het ergste dat me dan kan overkomen? Als het voor jou de moeite waard is om te veranderen, doe het dan, maar wees je bewust van de gevolgen. Ben je niet bereid de gevolgen te aanvaarden, verander dan je ingesteldheid en overtuig jezelf dat je voor 100% tevreden bent met de situatie. Lukt dat niet? Ga dat na wat je tegenhoudt. Is het onwetendheid, angst, luiheid? Mogelijke reacties van je omgeving? Besef dan dat jij, en jij alleen, je eigen geluk kunt creëren.”
Uw toekomst bepalen
Anneliese Monden: “De weg naar je eigen geluk kan pas starten als je een doel voor ogen hebt. Zolang je niet weet wat je wilt, wat de belangrijkste dingen in je leven zijn, kun je geen route uitstippelen. En zonder routebeschrijving blijf je zwerven, blijf je meedrijven op de stroom. Het komt eropaan voor jezelf te bepalen wat je het gelukkigst zal maken, wat er essentieel is in je leven. Zodra je dat bepaald hebt, maakt het niet uit dat je even een ommetje maakt om daar te geraken. Je mag zelfs gerust de bal af en toe misslaan. Liever dat dan met je racket op de schoot te blijven zitten! Want als je weet wat je wilt in je leven, wordt het ook een stuk makkelijker om prioriteiten te stellen. En om korte metten te maken met dingen die je enkel doet om een ander te plezieren.
Dan is het tijd om een stapje verder te gaan. Hoe is het gesteld met de liefde voor jezelf? Hoe ervaar jij genieten? Maak je voldoende tijd vrij om jouw evenwicht te vinden? In feite moet je regelmatig een afspraak maken met jezelf. En voor die afspraak gelden geen excuses, zeker niet het excuus Geen tijd! Als andere mensen erin slagen om een evenwichtig leven te leiden binnen de 24 uur die een dag telt, dan moet jij dat ook kunnen. Stel je de vraag waarom het niet lukt en onderneem actie. Zeg nee tegen een aantal dingen waardoor je opnieuw tot een evenwicht kunt komen. Goed voor jezelf zorgen is essentieel om goed te functioneren. Alles zal meteen een stuk beter gaan want als je je goed voelt, straal je dat ook uit.”
Coach en criticus: het verschil
100% verantwoordelijkheid nemen betekent niet noodzakelijk dat je extra streng moet worden voor jezelf. “Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan voor de anderen”, zegt Chantal Smedts. “Ga maar eens na hoe jij met jezelf praat. Gun je jezelf ook al eens een schouderklopje? Sommige mensen zijn zo kritisch voor zichzelf dat hun gedachten blokkeren. Ze zijn zo sterk bezig met zichzelf te bekritiseren, dat ze geen positieve opmerkingen uit hun omgeving meer horen. Voor we emotioneel gaan (over)reageren zouden we allemaal eerst eens op de stopknop moeten drukken. Een keer diep ademhalen en stop zeggen tegen onze interne dialoog. Tel tot tien. Pas als je de stroom van innerlijke kritiek onderbroken hebt, kun je het hoedje van je innerlijke coach weer opzetten en een gezonde dialoog met jezelf beginnen.”
Jouw personal coach. Word wie je écht wil zijn, Chantal Smedts en Anneliese Monden, Standaard Uitgeverij, isbn 978-90-02-22280-1, 303 p., ? 19,95
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier