Werkgevers doen te weinig om werknemers gezond aan de slag te houden
Liefst 78 procent van de werknemers is ontevreden over de mogelijkheden die hun werkgever aanbiedt met het oog op een gezonde leefstijl. Dat blijkt uit het eerste nationaal “gezonderonderzoek” van levensverzekeraar Delta Loyd Life.
Het onafhankelijke onderzoeksbureau 365ANALYTICS ondervroeg duizend actieve Belgen tussen 18 en 65 jaar naar hun persoonlijke gezondheidssituatie, naar hun visie op gezondheidsbevorderende initiatieven en naar de rol die hun werkgever hierin speelt en zou mogen spelen.
Uit het onderzoek blijkt dat bedroevend gesteld is met de gezondheidstoestand van de werkende Belg. De helft van de werknemers kamp met overgewicht, 58 pct voelt zich maar matig tot ronduit ongezond en 55 pct zegt niet goed in zijn vel te zitten. Twee derde geeft zelfs toe af en toe een ongezonde leefstijl te hebben.
Initiatieven van werkgevers lonen...
Inzetten op gezondheidsbevordering heeft voordelen voor de werknemer, de maatschappij en in eerste instantie ook voor het bedrijf zelf. “Onderzoek toont aan dat het BMI van werknemers tot 5 pct daalt wanneer zij werken in een professionele omgeving waar de werkgever actief aan de slag gaat met gezonde voeding”, zegt Lieven Annemans, gezondheidseconoom van de UGent. “Hierdoor kan het aantal werknemers met een gezond voedingspatroon met 50 pct stijgen. Gezonde werknemers zijn tot vier keer langer per week fysiek actief. Hun productiviteit stijgt met 10 tot zelfs 30 pct.”
Maar ze zijn veel te schaars
Slechts 19 pct van de werknemers is vandaag tevreden over de mogelijkheden die hun werkgever biedt om de eigen leefstijl op peil te houden of te verbeteren. “Nochtans zouden veel werknemers kiezen voor gezond, indien het bedrijf dat zou aanbieden”, aldus Annemans. Op de vraag of de werkgever het aanbod van dranken op het werk gezond houdt, antwoordt slechts 37 pct positief. Bij slechts 30 pct van de werknemers zorgt de werkgever ervoor dat zijn medewerkers ’s middags gezond kunnen eten.
De onderzoekers besluiten dat gezond eten een onderdeel van de Belgische cultuur moet worden. “Een gezondheidsbeleid introduceren op het werk gaat verder dan een saladbar voorzien in het bedrijfsrestaurant of fruit aanbieden. Een doordacht gezondheidsbeleid zorgt ervoor dat evenwichtige eten op het werk vanzelfsprekend wordt. Bedrijven bereiken daarbij het beste resultaat als het gezondheidsbeleid bestaat uit de combinatie van drie pijlers: voorlichting, voorschriften en aanbod”, aldus de onderzoekers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier