Een misdaadverhaal Hercule Poirot waardig
Met haar allereerste boek werd Anne-Laure Van Neer al meteen genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. En ook al won Patrick Conrad, haar spannende én geestige crimi met een moorddadige, maar ontzettend slimme 75-jarige dame in de hoofdrol blijft een absolute aanrader!
“Op weekend in de Ardennen had ik niet gemerkt dat mijn gsm plat was. Toen ik hem begon op te laden, bleken er plots hopen berichten binnen te lopen om me te feliciteren. (lacht) Eerst had ik nog niet door met wàt! Bleek dus dat ik tot mijn grote verbazing met mijn debuut al meteen genomineerd was voor de Hercule Poirotprijs. In één adem genoemd worden met de meest geroutineerde, beste crimi-auteurs van Vlaanderen: dat is voor mij al fantastisch.” Anne-Laure Van Neer (40) was de enige vrouw en de enige debutante in het selecte groepje thrillerauteurs dat een nominatie voor de Hercule Poirotprijs in de wacht sleepte. Uiteindelijk won ze niet, maar dat doet niets af aan de kwaliteiten van haar boek. Samen met inspecteur Verbeke verneemt de lezer met stijgende verbazing wat de 75-jarige Justine De Jager te vertellen heeft: hoe ze de perfecte misdaad alsnog wil opbiechten om aan haar grote nachtmerrie – een rusthuis – te ontsnappen. Een spannend verhaal met onverwachte plotwendingen, maar vooral met sprankelende humor geschreven.
Zwarte komedie
“Het is een misdaadverhaal, maar ook een zwarte komedie, met een beetje lugubere humor. Dat wordt goed onthaald, ook al zijn er toch wel mensen die moeite blijken te hebben met humor in dat genre.” De plot is fris en ongewoon, alleen al door het hoofdpersonage van 75 jaar. “Ik wilde geen misdaadverhaal met speurders die een moord oplossen. Mijn hoofdpersonage is op een bevrijdende leeftijd gekomen, eentje met een zeker je m’en fous-gehalte. Je hebt je carrière gehad, kinderen, angsten zijn weggevallen en er is dat gevoel van “wat kun je mij nog maken?” Het was heel tof om zo te denken. Zij komt op een gegeven moment tot de conclusie dat ze liever in de gevangenis terechtkomt dan in een rusthuis. Want ze redeneert dat achter tralies leven aangenamer is: je moet er niet eten als je geen honger hebt, je zit er tussen mensen van alle leeftijden, er worden cursussen aangeboden,... Het idee voor dit verhaal is ontstaan uit een gesprek met mijn vader die zei dat hij nooit naar een rusthuis wilde. “Geef me maar een spuitje als het in mijn hoofd niet meer gaat.” Vandaar was het niet ver naar dat hoofdpersonage, dat eigenlijk wel sympathiek overkomt, ondanks haar gruwelijke daden. Mensen supporteren graag voor mensen die slechte dingen doen om een goede reden.”
Anne-Laures vader heeft het schrijfdebuut van zijn dochter niet mogen meemaken, maar wat vindt haar moeder ervan? “Natuurlijk is ze trots op mij, maar ze is Franstalig en heeft het boek nog niet gelezen. (lacht) Misschien maar goed ook, ik wil haar niet op ideeën brengen!”
Afwijzing
Komen er nog meer boeken? “Dat is wel de bedoeling, ja. Na de Boekenbeurs ga ik er echt aan beginnen, nu is het nog te druk. Toen ik vijf jaar geleden na een loopbaan in het toerisme gestopt ben met werken, heb ik loopbaanbegeleiding gekregen en toen gepolst werd naar wat ik altijd had willen doen, nog wilde doen enzovoort, kwam ‘een boek schrijven’ steeds terug. Mijn man en ik hebben dan besloten dat ik er voor zou gaan en ik heb korte schrijfcursussen gevolgd. Een van die cursussen was bij Rudy Soetewey (die dit jaar met zijn nieuwste boek ook genomineerd was voor de Hercule Poirotprijs, nvdr) en hem heb ik gevraagd om mijn manuscript na te lezen. Hij vond het meteen goed en hij heeft me in contact gebracht met zijn uitgeverij, Kramat, die ook enthousiast was. Zij hebben mijn boek uiteindelijk ook ingediend voor de Hercule Poirotprijs. Grappig: enkele dagen voor de uitreiking van die prijs, viel er een brief in de bus van een uitgeverij die het manuscript meer dan een jaar geleden toegstuurd had gekregen en het nu afwees.”
Justine – Anne-Laure Van Neer – uitg. Kramat – isbn 9789462420373
Anne-Laure signeert haar eersteling op de Boekenbeurs (stand 221 ) op 3/11 van 14 tot 18 uur, op 5/11 van 18 tot 22 uuren op 11/11 van 14 tot 18 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier