KCE kritisch over twee soorten ingrepen aan ruggenwervels
Het inspuiten van pijnlijke wervelbreuken met een soort cement of het vervangen van beschadigde tussenwervelschijven door prothesen, beantwoordt niet volledig aan de verwachtingen. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na studiewerk.
Vertebroplastie en kyphoplastie zijn twee verschillende technieken voor de behandeling van pijnlijke wervelbreuken, die meestal worden veroorzaakt door osteoporose. In het geval van vertebroplastie gebeurt een injectie van een soort ‘cement’ rechtstreeks in de gebroken wervel, terwijl men bij kyphoplastie eerst een ‘ballonnetje’ in de ingedeukte wervel inbrengt en opblaast, en vervolgens die holte met cement opspuit.
Uit de analyses van de wetenschappelijke literatuur stelden de KCE-onderzoekers vast dat de werkzaamheid van de twee technieken nauwelijks verschilt. “Op korte termijn verlichten ze allebei de pijn en verbeteren ze de levenskwaliteit... maar ditzelfde resultaat wordt ook verkregen na een gesimuleerde interventie (inspuiting van een lokale verdoving)”, zegt woordvoerster Gudrun Briat (KCE). Daarom pleit het Kenniscentrum voor bijkomende studies om sub-groepen van patiënten te identificeren, die echt baat zouden hebben bij één van de ingrepen. Bovendien zou het terugbetalingstarief – nu verschillend – geharmoniseerd moeten worden.
Wat het vervangen van tussenwervelschijven betreft, konden de onderzoekers geen betrouwbaar bewijs vinden dat prothesen beter zijn dan een wervelfusie. Bij die laatste techniek worden twee of meer wervels aan elkaar vastgehecht om de druk en daarmee gepaard gaande pijn op zenuwwortels te verlichten.
Tussenwervelschijfprothesen zijn dan weer bedoeld ter vervanging van de kraakbeenschijven tussen de wervels, vooral aan de nek of lage rug, en hebben als voordeel dat de beweeglijkheid van de wervels behouden blijft. “De prothesen verminderen wel de pijn, maar niet meer dan bij klassieke wervelfusie”, zegt het KCE, eraan toevoegend dat er onvoldoende elementen zijn om een onvoorwaardelijke terugbetaling aan te bevelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier