Je hond mee op reis met de wagen
Tijdens je vakantie heb je ongetwijfeld meer tijd voor leuke wandelingen met de hond. Dus gaat Blacky mee op vakantie. Om ervoor te zorgen dat zowel jouw hond als jijzelf er plezier aan beleven, is een goede voorbereiding noodzakelijk.
Uw bestemming
Houd er bij de keuze van uw bestemming rekening mee dat u uw hond mee wil nemen. Is die erg rustig in de auto, dan speelt der afstand geen rol. Houdt hij echter niet van autorijden, dan kiest u best een bestemming die niet te veraf gelegen is.
Ook het klimaat op uw reisbestemming is belangrijk. Misschien heeft u huisgenoot niet graag al te hoge temperaturen, houd daar dan rekening mee. In dierenspeciaalzaken worden koelmatten voor honden verkocht, die u van tevoren kunt koelen met water. Misschien biedt dat een oplossing?
En informeer uitdrukkelijk of een hond toegelaten is in het hotel, vakantiehuisje of om het even welke verblijfplaats die u gekozen hebt.
Als u in een hotel verblijft, is een bench misschien noodzakelijk indien u van plan bent de hond af en toe alleen op de kamer te laten.
Wettelijke eisen
- binnen de Europese Unie
1. Paspoort
Honden, katten en fretten dienen een Europees paspoort te hebben. Dit paspoort is identiek voor alle lidstaten van de Europese Unie. Het wordt afgegeven bij de identificatie of de vaccinatie van het dier tegen hondsdolheid.
2. Identificatie
Een hond, kat of fret die mee op reis gaat, moet verplicht een identificatiechip hebben, die onderhuids wordt aangebracht door de dierenarts. Naast de chip is in de meeste landen ook de tatoeage als identificatie toegestaan op voorwaarde dat ze werd geplaatst voor 3 juli 2011 en duidelijk leesbaar is.
3. Vaccinatie tegen hondsdolheid
Honden, katten en fretten dienen ingeënt te zijn tegen hondsdolheid. Dit kan vanaf de leeftijd van 12 weken.
De eerste vaccinatie moet minstens 21 dagen voor de afreis gebeuren, omdat de geldigheidsduur pas dan begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet mee.
4. Andere voorwaarden
Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta is ook een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis vereist. Die moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van deze lidstaten gebeuren, en in het paspoort worden ingeschreven.
- buiten de Europese Unie
Informeer bij de ambassade van het land waar u heen reist welke voorschriften er gelden.
Houd rekening met het ras van uw hond
Sommige landen stellen extra eisen voor bepaalde hondenrassen. In Frankrijk gelden bijvoorbeeld bijzondere maatregelen voor zogenaamde “aanvals- en verdedigingshonden”
Honden zonder officiële stamboekpapieren en die qua uiterlijk lijken op de volgende rassen: American Staffordshire Terrier (“pit-bulls”), Mastiff en Tosa mogen niet meegenomen worden voor een verblijf in Frankrijk en zelfs niet mee op een doorreis door Frankrijk.
Honden van het zuivere ras American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Tosa en honden die lijken op het Rottweilerras, mogen wel mee naar Frankrijk, mits aan bepaalde regels wordt voldaan: in openbare gelegenheden is het dragen van een muilkorf verplicht en moeten de dieren aangelijnd zijn, de houder/eigenaar moet minstens 18 jaar zijn, niet veroordeeld zijn voor een misdaad of tot een gevangenisstraf en het dier moet verzekerd zijn. Bij controle gelden alleen de stamboekpapieren als erkend bewijs van raszuiverheid.
Pitbulls, Staffordshire terriërs, Staffordshire bullterriërs en Bullterriërs mogen in Duitsland worden ingevoerd, mits je niet langer dan vier weken in Duitsland verblijft of op doorreis bent. Deze honden moeten altijd een muilkorf dragen. Ook moet je je hond altijd aanlijnen (dit geldt voor alle rassen).
Als je hond zwaarder is dan 20 kg of een schofthoogte heeft van meer dan 40 cm moet je in Duitsland officieel steeds een muilkorf bij je hebben.
In het openbaar vervoer in Oostenrijk moeten alle honden verplicht een muilkorf dragen en zo zijn er nog een aantal regels die u beter vooraf even natrekt.
Wat moet je zeker meenemen?
- Europees dierenpaspoort
- Registratiebewijs
- Water voor onderweg
- Speeltjes
- Eigen vertrouwde mand of deken
- Tekenhalsband en tekenpen
- Eet- en drinkbak
- Eigen voeding voor uw hond (uw hond krijgt op vakantie al met heel wat veranderingen af te rekenen, nieuwe voeding geeft vaak maag- darmklachten)
- Een extra riem
- Voor bepaalde rassen: stamboompapieren
- Eventueel medicijnen
- Eventueel een muilkorf
De reis met de wagen
Zorg dat uw hond een veilige plek heeft in de wagen, zeker niet los. Honden kunnen in een reiskennel reizen of je kan je hond vastmaken met een hondengordel. In sommige landen, waaronder Duitsland, is een hondenkennel of een hondengordel verplicht. Laat de hond hier vooraf aan wennen. Zorg er ook voor dat uje hond zijn hoofd niet uit het raam kan steken. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook oog- en oorinfecties veroorzaken.
Zorg dat de temperatuur in de wagen tijdens het rijden niet te hoog oploopt. Stop regelmatig (om de 2 uur) en laat uw hond dan even uit en geef hem te drinken.
Laat uw hond nooit zonder toezicht achter in de wagen. De temperatuur in de wagen kan op heel korte tijd oplopen tot 50°C en meer, zelfs wanneer jouw wagen in de schaduw staat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier