Stress bij katten

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Inderdaad, wij mensen zijn niet de enigen die gevoelig zijn voor stress. Stress is verantwoordelijk voor heel wat probleemgedrag bij onze spinnende vrienden.

Hoe hevig de stress is en hoe de kat erop reageert, hangt af van het karakter van de kat. Gedrag dat op stress wijst is:
– de kat sproeit urine
– ze plast naast de kattenbak
– ze gaat veel meer krabben aan deuren of zetels
– ze gedraagt zich agressief
– ze is heel angstig
– ze maakt allerlei dingen stuk
– ze gaat zichzelf dwangmatig schoonlikken

We overlopen enkele courante oorzaken van stress en mogelijke oplossingen voor het stressprobleem.

1. U bent verhuisd

Katten zijn erg territoriumgebonden en een verhuis vergt daarom een grote aanpassing van hen. Hij kan overdonderd zijn door de totaal nieuwe omgeving en daarom stress hebben.

Oplossing: laat de kat langzaam aan de nieuwe woning wennen. Zet de kat aanvankelijk met een kattenbak, eten en drinken in 1 kamer waar hij rustig aan de nieuwe geuren en geluiden kan wennen. Pas daarna laat u de kat geleidelijk aan kennis maken met de rest van de woning.

2. U bent aan het verbouwen of renoveren

Vreemde mensen en allerlei onbekende geluiden in huis kunnen voor de nodige stress zorgen. Plaats u nieuwe meubels, dan brengen die weer heel wat ongekende geuren in huis.

Oplossingen: – geef de kat een aparte plek tijdens de werken met kattenbak, eten en dringen, ver van het geklop en getimmer. Dat zorgt niet alleen voor minder stress, maar is ook veiliger. Als de werken ’s avonds stil liggen, mag de kat vrij op verkenning.
– Laat de kat aan nieuw meubilair wennen door er eerst een vertrouwde plaid of deken overheen te leggen.

3. Er trekt een nieuwe partner of nieuwe huisgenoot bij u in

Nieuwe mensen in huis kunnen door de kat als bedreigend worden aangevoeld. Als de kat het gevoel heeft dat haar territorium serieus wordt bedreigd, kan het best zijn dat de spullen van de nieuweling worden besproeid of juist de uwe.

Oplossing: – laat kat en nieuwe huisgenoot geleidelijk aan elkaar wennen. Laat de nieuwe persoon bijvoorbeeld de eerste tijd de kat te eten geven, leg hem of haar uit wat uw kat leuk vindt en wat niet. Het is belangrijk dat de kat niet het gevoel heeft dat alle aandacht naar de nieuwe huisgenoot gaat; Geef uw trouwe huisdier dus bewust wat extra tijd en aandacht.

4. Uw kat heeft een tijdje in een kattenpension gezeten

U bent op reis geweest en de kat heeft die tijd doorgebracht in een kattenpension. Voor de kat betekent dat stress, hoe goed de opvang in het pension ook is. Oudere katten kunnen in deze omstandigheden soms zelfs ziek worden van de stress. Eenmaal terug thuis kan het zijn dat uw kat zich wil afreageren door te sproeien of te krabben.

Oplossingen: – geef de kat de tijd om terug haar plekje te vinden in huis.
– als het enigzins kan, probeer dan zeker bij oudere katten een andere oplossing te vinden en de kat in haar vertrouwde omgeving te laten. Vraag bijvoorbeeld aan vriende, familie of buren of zij voor de kat willen zorgen tijdens uw afwezigheid.

5. U wordt oma of opa en past regelmatig op de baby

De meeste katten wennen probleemloos aan een baby in huis. Problemen doen zich soms wel voor wanneer de baby plots alle aandacht krijgt en de kat zich verwaarloosd voelt.

Oplossingen: – laat de kat rustig wennen aan de baby. Jaag ze niet weg als ze even wil komen kennismaken en aan het kidje komt snuffelen. Als u daar rustig en ontspannen op reageert, zal de kat ook rustig zijn.
– Geef de kat op tijd en stond als de baby slaapt ook de nodige aandacht.

6. Er komt een nieuwe kat bij in huis

Een nieuw dier in huis kan voor heel wat commotie zorgen als de introductie te bruusk gebeurt.

Oplossingen: – neem voldoende tijd, dan kunt u haast alle dieren aan elkaar laten wennen.
– laat het nieuwe dier de eerste dagen rustig alleen in een aparte kamer zitten, zodat het aan zijn nieuwe omgeving kan wennen vooraleer kennis te maken met de andere dieren. Geef het aandacht, eten en drinken, maar geef vooral veel extra aandacht aan uw oude kat want die heeft meteen geroken dat er een nieuwe bewoner in huis is. Praat veel met uw kat, speel ermee, geef ze het gevoel dat ze de belangrijkste is voor u.
– na enkele dagen verwisselt u de katten even. U gaat met de oude kat in de kamer waar de nieuwe kat gezeten heeft en laat iemand anders het huis verkennen met de nieuwe kat. Doe dit gedurende een uurtje en herhaal dit enkele malen.
– na enkele dagen kunt u de deur openzetten. Tegen die tijd zijn ze in principe helemaal aan elkaars aanwezigheid en geur gewend. Zelfs als even tegen elkar grommen en blazen is dat normaal. Laat ze hun gang gaan.
– geef in een eerste tijd vooral veel aandacht aan uw oude kat en negeer de nieuweling zo veel mogelijk (ook al is dat best moeilijk!). Geef de nieuweling vooral aandacht als uw oude kat niet in de buurt is.
– neem vooral voldoende tijd, overhaasten haalt niets uit. Hoe rustiger u het aanpakt, hoe groter de kans op een vlekkeloze acceptatie van de nieuwe huisgenoot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content