Mmm, brandnetels vanavond!

Als kind werden we wel eens door haar geneteld en als volwassene voerden we een meedogenloze stijd om ze uit onze tuin te weren. De brandnetel is dus niet bepaald geliefd. En toch is ze lekker en kunnen we ze perfect in de keuken gebruiken.

Een plantenexpert hoeven we zeker niet te zijn om haar te vinden. Simpelweg even rondkijken volstaat. De (grote) brandnetel (Urtica dioica) is een plant van bij ons, behorende tot de familie van de Urticaceae. Ze is donkergroen van kleur en draagt prikkende haren. Ze gedijt het best in koele, vochtige bodems, maar eigenlijk overal. Ze is resistent aan heel wat pesticiden (amateurtuiniers kunnen dat beamen) en kan ruim anderhalve meter groot worden.

Kruidenvrouwtjes wisten het al

Hoe banaal ze ook lijkt, middeleeuwse kruidenboeken prijzen de brandnetel de hemel in. Ze had de reputatie dagelijkse problemen zoals hoest, bloedingen en brandwonden te verzorgen. Onze voorouders konden er hun benen mee flagelleren om gewrichtspijnen te behandelen en minnaars die hun seksuele appetijt waren verloren, kregen plots weer honger.

Vandaag is de brandnetel uit de apotheek verdwenen, hoewel ze toch een aantal interessante voedingsbestanddelen bevat. Ze is rijk aan de vitamines A en B (B2 en B5), aan ijzer (even veel als orgaanvlees), aan silicium, zink, foliumzuur... Haar calciumgehalte is gelijkwaardig aan wat er in kaas zit, met daarenboven minder risico op allergie of overdaad aan calorieën. Ze levert zeven keer meer vitamine C dan sinaasappel. Bovendien is ze bloedzuiverend, verbetert ze de spijsvertering, behandelt ze acne (dankzij de zink die ontstekingsremmend werkt) en bekampt ze brekende nagels en haaruitval. Ten slotte verdrijft ze ook de vermoeidheid. Ze is dus een ideaal middel om het einde van de lente te vieren en voluit van het begin van de zomer te kunnen genieten.

De smaak van hazelnoot

Het is echter niet omwille van haar therapeutische eigenschappen dat de brandnetel een nieuw elan heeft gekregen, wel omwille van haar entree in onze kookpotten. Ze kan inderdaad als een volwaardige groente worden gezien en bovendien is ze makkelijk te bereiden. Een beetje zoals spinazie. Bovendien kun je je absoluut niet vergissen bij het plukken, want geen enkele plant die erop lijkt is consumeerbaar. Brandnetels plukken doet u vanzelfsprekend met handschoenen aan. De prikkende elementen, het mierenzuur, verdwijnt van zodra de plant fijngehakt wordt en enkele minuten op het vuur staat. Grote restaurateurs (de Franse driesterrenchef Marc Veyrat was één van de eerste) zetten brandnetel op de kaart omwille van haar originele smaak: fijn en zacht, met een toets van hazelnoot...

Veelzijdig

Haal brandnetel uit uw tuin of uit een weide, maar vermijd wegbermen en zones die besproeid worden met pesticiden. In de lente en de zomer zijn de jonge scheuten nog smakelijk en zacht. Pluk de jongste blaadjes en de topjes (bovenaan de plant), verwijder de stengels en alle harde delen. Spoel de brandnetels geruime tijd met water met een scheutje azijn. Let op want het volume vermindert sterk na deze spoelbeurt. Pluk er dus voldoende!

In de keuken kunt u de brandnetel verwerken in een sap of een soep, in een soufflé, een tapenade of een groene ketchup. U kunt er ook een kruidenthee mee zetten. Ze is perfect te combineren met andere groenten als courgettes, wortelen en pompoen, in een quiche bijvoorbeeld. Ze geeft purees een originele smaak en past bij kaas in een gratin. Bovendien is het een ingrediënt dat snel klaar is, vol van smaak, goedkoop en binnen handbereik... tenminste als u handschoenen in de buurt hebt!

Gezonde recepten

Netelsoep
Ongeveer 500g gewassen netels in een kookpot met 1 liter water, 1 groentebouillonblokje en kruiden (peper, zout, Provençaalse kruiden of komijn, kurkuma, koriander...). Voeg daarbij een grote aardappel of een courgette, in blokjes gesneden. Na 15 tot 20 minuten is de soep klaar. Mix en dien op met een scheutje room.

Kruidenomelet
Klop 4 tot 5 eieren en meng daar 200g gewassen en in fijne reepjes gesneden of gehakte brandnetels door. Voeg daarbij 50g geraspte kaas en 2 sjalotten. Op smaak brengen met peper en zout, en gedurende enkele minuten bakken in een antikleefpan.

Groene tartarinade
Meng ongeveer 100g jonge brand-netelscheuten met verse geitenkaas, wat olijfolie, peper, look en citroensap. Haal er de mixer door. Te gebruiken op pasta of op brood.

Pittige pistou
Mix 100g gewassen en uitgedruppelde brandnetelblaadjes met 25g pijnboompitten, 50g droge kaas (parmezaan), 3 teentjes look en 10cl olijf-olie. Voeg de olie langzaam toe tot u een vloeibare massa bekomt. Peper, zout en citroensap toevoegen. Koel kunt u deze pistou een week bewaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content